BUDAPEST Időjárás

Napenergia vagy gabona?

Hasznosnak számít-e, ha termőföldeket áldozunk fel a napelemparkok létesítésére?

Az országban egyre sűrűbben találkozunk azzal, hogy napelemparkok ölelik az út mindkét oldalát. Igaz régen repce, kukorica, napraforgó volt a helyén, néha cirok, sárga búzatábla vagy édes illatú tarló. Gyerekkori emlékeinket talán megszépítette az idő, talán már nem is emlékszünk mennyire utáltuk a gabonát zsákolni, mekkora por volt mindig a csűrben amikor behozták a frissen aratott árpát, vagy hogy mennyire tudott csípni, viszketni a rozsból kimászva a bőrünkre tapadó por.

Manapság pedig fekete panelek, zsúfolt rendszerekben sorakoznak végeláthatatlan területeken és több tízméteres rideg vas oszlopok szolgálják ki az energia elszállítását. Ami régen pillangók, pockok, gólyák otthona volt, mostanság már csak üres gyártelep. Itt gondolom mindenkinek szeme előtt lebegnek Radnóti sorai.

És ezen még túl is tudna lendülni az ember, “rendben, ezek csak egy gyermek emlékei”, de a valóság sokkal szomorúbb, sokkal nagyobb hatása van és sokkal inkább a politikában gyökerezik.

Nem az a probléma, hogy az atomenergiát ki akarjuk váltani, hanem az, hogy ezt ész nélkül tesszük.

Mindent globálisan, központi irányítással akarunk vezérelni, de elfelejtjük, hogy helyben is nagyon sok dolgot meg lehet oldani. A napelemparkoknak nincs helyük a szántóföldeken, nem csak borzasztóan elcsúfítják a környezetet, kiszorítják a mezei élőlényeket és a földművelés lehetőségét is.

Sokkal jobb helyen lenne a gyárak, a közintézmények és a lakóházak tetején, rengeteg területet lehetne újra művelésbe vonni, ha a napelemek nem az életben maradásunk zálogát jelentő termőföldeken lennének telepítve. Ugyanakkor sokkal kisebb energiaveszteséggel kellene számolni, ha rögtön helyben fel is lenne használva az energia. Így akár egy gyár, egy lakóház, egy közintézmény rezsije is csökkenthető lenne a napelemek által megtermelt energia mértékével.

Márpedig ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen, egy eltökélt és bátor vezetésre van szükség, akikben van elegendő elhivatottság, hogy egy ilyen fontos problémáról párbeszédbe kezdjenek az emberekkel, a mezőgazdálkodókkal, a multikkal és a kisiparosokkal, és az ügyet érdemben végig vigyék.

Cservenák Mihály György

Palóc Hírnök

2694 Cserháthaláp Petőfi Sándor Út 12.

Kiadásért felelős: Dócs Dávid

Szerkesztésért felelős: Cservenák Mihály György

© Palóchírnök. All Rights Reserved. Design by HTML Codex