BUDAPEST Időjárás

Veszélyes nagyvadak Nógrád térségében

Az elmúlt években egyre több medveészlelés történt Nógrád megyében, mely jókora sötét felhőként telepedett a természetjárók békés kirándulásaira. Viszont ez nem csak a túrázni vágyók kedélyeire van hatással, hanem az állattartásra és a települések, főként városok mindennapjaira is.

A nagyragadozók betelepedése az országba, az addig békés állattartók számára akár veszélyforrás is lehet és meglehetősen nagy többletkiadásokkal is jár, kivált a kicsinek mondható állattartók esetében.

Ezen felül a medvék urbanizálódása pedig nem csak az állatra, de a városi környezetre és a városok lakóira is veszélyt jelent.

A magyarországi egybefüggő erdőterületek több medvének meglehetősen szűkösek lennének, ezért számolnunk kell a felvidékről délebbre költöző állatok elvárosiasodásával.

A könnyebb életkörülményeknek köszönhetően az ember jelenlétét is képesek megszokni, ezáltal kevésbé félnek az emberlakta területekre merészkedni. Ez pedig akár oda is vezethet, hogy nagyobb számban történnek közúti balesetek, akár lakott területen belül is, továbbá az erdélyi példákat látva, megszaporodhatnak a nagyvadak garázdálkodási, az ólok megdézsmálása, a fészerek és magtárak fosztogatásai.

Nem kizárható, hogy a köztéri szemetesekben élelemért turkálva, nem csak a környezetet csúfítják majd el, de betegségeket is elkaphatnak.

Ezeken felül pedig a medvék, az emberre is veszélyesek lehetnek. Ez egy olyan indok a nagyragadozók ésszerűtlen védelme ellen, amit a közvélemény formál meg. További fenyegetés lehet, az eddig biztonságos túraútvonalak és erdők biztonságtalanná válása.

Ezért úgy tartjuk, hogy ezek a ragadozók veszélyt jelentenek mindenkire, mert a sűrűn lakott területeken a természetes életmódjuk lehetetlen körülmények közé szorul, a nyugodt állatok is könnyen veszélyessé válnak. Tehát vissza kell őket vinni felvidékre a magyar erdőkből, az állatok és az emberek épségének megóvása érdekében is.

Cservenák Mihály György

Palóc Hírnök

2694 Cserháthaláp Petőfi Sándor Út 12.

Kiadó neve: Dócs Dávid

Kiadásért felelős: Dócs Dávid

Szerkesztésért felelős: Cservenák Mihály György

© Palóchírnök. All Rights Reserved. Design by HTML Codex