Dócs Dávid jogszabályi garanciát követel a hatósági áras tűzifa értékének visszafizetésére, amennyiben az nem érkezik meg az igénylőnek.

Dócs Dávid a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, dr. Nagy István agrárminiszterhez intézett kérdésében arra szeretett volna garanciát kérni a kormánytól, hogy ha a hatósági áras tűzifa nem érkezik meg időben, akkor a befizetett összeget biztosan visszautalják az igénylőnek.

Kérdésében, felhívásában arra is kitér, hogy már most is hallani olyan esetekről, hogy a határidő lejárta után a pénzt még sokan nem látták azok közül, akik igényelték a tűzifát.

A nyugtalanító hírek hallatán Dócs arra kívánta felhívni az agrárminiszter figyelmét, hogy jogszabályi garanciát kell vállalni a pénzek visszafizetésére. Írásbeli kérdését és dr. Nagy István válaszát változatlanul közöljük.

„Tisztelt Miniszter Úr!

Kérdésem a hatósági áras tűzifa mizériával kapcsolatos aggályokkal függ össze. Szeptember közepén jelentette be az Agrárminisztérium, hogy háztartásonként 10 erdei köbméter tűzifa igényelhető kedvezményesen.

Azonban számos eset mutatja azt, hogy többen pórul jártak a hatósági áras tűzifával, hiszen hiába rendeltek már decemberben, valószínűleg csak a nyár végén fog hozzájuk eljutni a fa, ha egyáltalán eljut, amit értelemszerűen csak a következő fűtési szezonban fognak tudni felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy a méterfa helyett a rönkök szállítása és konyhakészre történő feldolgozása után sok esetben többe került a leves, mint a hús.

A fa helyett viszont érkezett egy levél az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól a megrendelőknek, amiben azt írták, hogy ha április közepéig utalnak 300 ezer forintot, akkor legkésőbb nyár végéig hozzá is juthatnak a fához. Az agrárminisztérium megerősítette, hogy a hatósági áras tűzifa programban kedvezményes tűzifa vásárlására csak április 15-ig van lehetőség, de a korábbi rendelések elmulasztásáról és rendezéséről nem adtak megnyugtató választ.

Az állami erdőgazdaságok korábban megígérték, hogyha valaki fizet, de éppen nincs elérhető fa, akkor a pénzt visszautalják, azonban a sajtóban és más fórumokon is, valamint személyes megkeresések alkalmával számos olyan példával találkoztam, amikor egy háztartásba se fa, sem pedig a visszaígért pénz nem érkezett meg. Ez a se pénz, se posztó esete, csak ez utóbbi helyett a se tűzifa a helytálló ebben a kontextusban.

Mikor várható tehát a befizetett pénzek visszafizetése abban az esetben, ha nem érkezett meg időben a tűzifa?

Milyen jogszabályi garanciát biztosít a kormány, hogy a kedvezményből ne pénzügyi vesztesége legyen azoknak, akiknek nem jutott hatósági áras tűzifa?

A következő fűtési szezon előtt milyen preventív intézkedésekkel tervezik megakadályozni, hogy akár egy háztartás is kárvallottja legyen a meghirdetett tűzifa elmaradásának?

Megtisztelő érdemi válaszát várva,

Tisztelettel:
Dócs Dávid”

Az agrárminiszter válasza a következő volt:

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján K/3860. számon hozzám benyújtott, „Milyen jogszabályi garanciát biztosít a kormány, hogy a kedvezményből ne pénzügyi vesztesége legyen azoknak, akiknek nem jutott hatósági áras tűzifa?” című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Magyarország Kormánya elkötelezett a vidéki lakosság tűzifaigényeinek kielégítésében. Erre figyelemmel és az energia-veszélyhelyzetre tekintettel adta ki az állami erdészeti társaságok általi tűzifa alapanyag lakossági forgalmazásának egyes kérdéseiről szóló 355/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet). A Korm. rendelettel meghirdetett Tűzifaprogram célja, hogy a tűzifával nem rendelkező magyar családok számára az állami erdőgazdaságok a téli energiaszükségletet fedező tűzifát biztosítsák. A lakossági igények kiszolgálása érdekében az állami erdőgazdaságok minden termelési és szállítási kapacitást a tűzifa termelésre csoportosítottak át.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés 5. pontja pontosan rögzíti a program során kiszolgálásra kerülő tűzifa alapanyag méreteit, amely alapján a programban igénylőknek tisztában kellett lenniük az igényelt faanyag feldolgozottsági fokával.

Azonnal hatalmas érdeklődés követte a Tűzifaprogram bejelentését, amely során számos olyan igénylés is érkezett, ami feltételezhetően nem alapult valós vételi szándékon. Ezek kiszűrése érdekében az igénylés megerősítéseként kellett a tűzifa mennyisége és a Korm. rendeletben meghatározott egységárak alapján a befizetést megtenniük a vásárlóknak.

A befizetett tűzifa mennyisége nem teszi lehetővé az azonnali kiszolgálást, de minden ügyfél, aki kifizette az az igényelt mennyiséget, el fogja tudni szállítani azt. A 2023. április 15-ig befizetett, de ki nem szolgált tűzifa elszállítására 2023. augusztus 31-ig van lehetőség. Felhívom a figyelmét azonban arra, hogy a Korm. rendeletben megfogalmazottak alapján az igényelt tűzifa elszállítása a vevő kötelessége. Amennyiben valaki a befizetés ellenére eláll a tűzifa elszállításától, illetőleg az elszállításra vonatkozó többszöri értesítést követően sem gondoskodik arról, annak a befizetett vételár visszatérítésre kerül, pénzügyi vesztesége tehát nem fog keletkezni.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásulvételét.

 Budapest, 2023. május 18.

Üdvözlettel:
Dr. Nagy István”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Dócs Dávid közleményt írt a vízgazdálkodásról

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője közleményt írt a vízgazdálkodással kapcsolatban. „Hazánkban a víz helyett már az aszály az úr! Nem tett semmit a kormány a vízmegtartás érdekében, ezért ismét a gazdák nyakán az aszály! Mára a mezőgazdasági termelés nem csak a változó gazdasági körülmények, az elszabadult inputanyag árak és az elhibázott politika […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak