Dócs Dávid jogszabályi garanciát követel a hatósági áras tűzifa értékének visszafizetésére, amennyiben az nem érkezik meg az igénylőnek.

Dócs Dávid a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, dr. Nagy István agrárminiszterhez intézett kérdésében arra szeretett volna garanciát kérni a kormánytól, hogy ha a hatósági áras tűzifa nem érkezik meg időben, akkor a befizetett összeget biztosan visszautalják az igénylőnek.

Kérdésében, felhívásában arra is kitér, hogy már most is hallani olyan esetekről, hogy a határidő lejárta után a pénzt még sokan nem látták azok közül, akik igényelték a tűzifát.

A nyugtalanító hírek hallatán Dócs arra kívánta felhívni az agrárminiszter figyelmét, hogy jogszabályi garanciát kell vállalni a pénzek visszafizetésére. Írásbeli kérdését és dr. Nagy István válaszát változatlanul közöljük.

„Tisztelt Miniszter Úr!

Kérdésem a hatósági áras tűzifa mizériával kapcsolatos aggályokkal függ össze. Szeptember közepén jelentette be az Agrárminisztérium, hogy háztartásonként 10 erdei köbméter tűzifa igényelhető kedvezményesen.

Azonban számos eset mutatja azt, hogy többen pórul jártak a hatósági áras tűzifával, hiszen hiába rendeltek már decemberben, valószínűleg csak a nyár végén fog hozzájuk eljutni a fa, ha egyáltalán eljut, amit értelemszerűen csak a következő fűtési szezonban fognak tudni felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy a méterfa helyett a rönkök szállítása és konyhakészre történő feldolgozása után sok esetben többe került a leves, mint a hús.

A fa helyett viszont érkezett egy levél az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól a megrendelőknek, amiben azt írták, hogy ha április közepéig utalnak 300 ezer forintot, akkor legkésőbb nyár végéig hozzá is juthatnak a fához. Az agrárminisztérium megerősítette, hogy a hatósági áras tűzifa programban kedvezményes tűzifa vásárlására csak április 15-ig van lehetőség, de a korábbi rendelések elmulasztásáról és rendezéséről nem adtak megnyugtató választ.

Az állami erdőgazdaságok korábban megígérték, hogyha valaki fizet, de éppen nincs elérhető fa, akkor a pénzt visszautalják, azonban a sajtóban és más fórumokon is, valamint személyes megkeresések alkalmával számos olyan példával találkoztam, amikor egy háztartásba se fa, sem pedig a visszaígért pénz nem érkezett meg. Ez a se pénz, se posztó esete, csak ez utóbbi helyett a se tűzifa a helytálló ebben a kontextusban.

Mikor várható tehát a befizetett pénzek visszafizetése abban az esetben, ha nem érkezett meg időben a tűzifa?

Milyen jogszabályi garanciát biztosít a kormány, hogy a kedvezményből ne pénzügyi vesztesége legyen azoknak, akiknek nem jutott hatósági áras tűzifa?

A következő fűtési szezon előtt milyen preventív intézkedésekkel tervezik megakadályozni, hogy akár egy háztartás is kárvallottja legyen a meghirdetett tűzifa elmaradásának?

Megtisztelő érdemi válaszát várva,

Tisztelettel:
Dócs Dávid”

Az agrárminiszter válasza a következő volt:

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján K/3860. számon hozzám benyújtott, „Milyen jogszabályi garanciát biztosít a kormány, hogy a kedvezményből ne pénzügyi vesztesége legyen azoknak, akiknek nem jutott hatósági áras tűzifa?” című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Magyarország Kormánya elkötelezett a vidéki lakosság tűzifaigényeinek kielégítésében. Erre figyelemmel és az energia-veszélyhelyzetre tekintettel adta ki az állami erdészeti társaságok általi tűzifa alapanyag lakossági forgalmazásának egyes kérdéseiről szóló 355/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet). A Korm. rendelettel meghirdetett Tűzifaprogram célja, hogy a tűzifával nem rendelkező magyar családok számára az állami erdőgazdaságok a téli energiaszükségletet fedező tűzifát biztosítsák. A lakossági igények kiszolgálása érdekében az állami erdőgazdaságok minden termelési és szállítási kapacitást a tűzifa termelésre csoportosítottak át.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés 5. pontja pontosan rögzíti a program során kiszolgálásra kerülő tűzifa alapanyag méreteit, amely alapján a programban igénylőknek tisztában kellett lenniük az igényelt faanyag feldolgozottsági fokával.

Azonnal hatalmas érdeklődés követte a Tűzifaprogram bejelentését, amely során számos olyan igénylés is érkezett, ami feltételezhetően nem alapult valós vételi szándékon. Ezek kiszűrése érdekében az igénylés megerősítéseként kellett a tűzifa mennyisége és a Korm. rendeletben meghatározott egységárak alapján a befizetést megtenniük a vásárlóknak.

A befizetett tűzifa mennyisége nem teszi lehetővé az azonnali kiszolgálást, de minden ügyfél, aki kifizette az az igényelt mennyiséget, el fogja tudni szállítani azt. A 2023. április 15-ig befizetett, de ki nem szolgált tűzifa elszállítására 2023. augusztus 31-ig van lehetőség. Felhívom a figyelmét azonban arra, hogy a Korm. rendeletben megfogalmazottak alapján az igényelt tűzifa elszállítása a vevő kötelessége. Amennyiben valaki a befizetés ellenére eláll a tűzifa elszállításától, illetőleg az elszállításra vonatkozó többszöri értesítést követően sem gondoskodik arról, annak a befizetett vételár visszatérítésre kerül, pénzügyi vesztesége tehát nem fog keletkezni.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásulvételét.

 Budapest, 2023. május 18.

Üdvözlettel:
Dr. Nagy István”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Felvidék Történelmi

Szlovákia nem elszakított terület?

Szlovák államfőaspiráns: „Nem lehet a szomszédra, mint elszakított területre tekinteni. Amíg így értelmezi valaki a szomszédját, addig a történelem túszai leszünk.” A szlovák államfői posztért versenybe szálló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a kiemelt ügyek között említette Szlovákia Magyarországgal kapcsolatos viszonyát. Külpolitikai programját bemutatva hangsúlyozta, hogy Szlovákiának a történelem jó oldalán kell állnia. Hangsúlyozta: „Szlovákia számára […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Komoly fennakadást okozott a hó a tömegközlekedésben

Továbbra sem járnak a buszok Csesztve és Nógrádmarcal felé. A ma hajnalra lehullott brutális mennyiségű hó, illetve az emiatt kialakult kedvezőtlen útviszonyok jelentős fennakadást okoztak Nógrád vármegye autóbusz-közlekedésében is. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli órákban 46 járat maradt ki szűkebb hazánkban! A nool.hu hírportált a Volánbusz Zrt. a következőképpen tájékoztatta: „Nógrád vármegye területén […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Belopta magát a közönség szívébe a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Az adventi várakozás jegyében repültek a szoknyák és dobbantak a csizmák a szécsényi művelődési központ színpadán megtartott évzáró műsoron szombaton. Vastapssal jutalmazta a közönség a Palóc Néptáncegyüttes ünnepre hangoló teltházas folklór műsorát. Alig maradt szabad ülőhely szombaton a szécsényi művelődési központ színpada előtt. A világot jelentő deszkákon az idén 25 éves Palóc Néptáncegyüttes hagyományos évzáró […]

Továbbiak