Növekszik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma Magyarországon

Elfogtak egy pécsi drogdílert, aki 8 millió forint értékben kívánt értékesíteni nagyjából 2500 adag drogot egy jelenleg is zajló hazai fesztiválon. Nem elszigetelt eset, hogy Magyarországon is felbukkannak a nagyobb tételben drogot értékesítő dílerek. Budapesten a belvárosban szinte napról napra előfordul, hogy a kikapcsolódni vágyó fiatalok mellett egyszer csak megjelenik egy igénytelenül öltözködő alak és „kiváló minőségű cuccot” kínál nekik.

Ez persze még mindig távolinak tűnik, hiszen a vidéket a főváros problémái ritkán érintik. Ám ez sajnálatosan az egész országban elterjedt és nem egyedülálló, hogy az alacsonyabb életszínvonalon élő cigányok, vagy a hippi szellemben élő fiatalok vidéki kisvárosokban is ezzel próbálják a kenyerüket megkeresni. Ez önmagában nem is lenne akkora probléma, hiszen csak egy ideális világban nem kell a bűnözés és a drogárusítás ellen harcolnia a rendőrségnek, viszont az már sokkal nagyobb gondot okoz, hogy a magyar rendfenntartásban jelentkező állományhiány miatt, nem tudják ezt a problémát kiemelt figyelemmel kísérni.

A drog használata elsősorban azért probléma, mert rettentően addiktív, így egy felhasználó jövője, egzisztenciája, kapcsolatai könnyen rámehetnek arra, ha csak az élevetet, az eufóriát hajszolja. Ez alól a marihuána sem kivétel. Sokan azzal hitegetik magukat, hogy az egészséges, kikapcsolja az agyat, megszünteti a stresszt, vagy csak egyszerűen a „csak jól akarom magam érezni” gondolatmenet megszállottjai. Sokak a füvet kapudrognak tartják, mások szerint éppen olyan addiktív, mint bármelyik másik drogtípus, mivel eleve úgy áll hozzá a kipróbálója, hogy „ezzel még nincs vége a világnak, különben is ártalmatlan, bármikor le lehet szokni róla”.

Ám a statisztikák szerint ez nem így van. A Távközlési Iroda egy grafikonon össze is foglalta, hogy az elmúlt években hogyan nőtt a droggal kapcsolatos bűncselekmények száma. És bár volt kiugró időszak, az általános statisztika azt mutatja, hogy sajnos ez a tendencia egyre növekszik. És ahol a bűncselekmények száma nő, ott bizony a fogyasztóké is.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A védekezés egy ilyen globális probléma ellen nem egyszerű, hiszen a legnagyobbaktól a legkisebbekig mindenki próbálja a bevételeit növelni. A magyar rendőrség pedig sajnálatosan nincs abban a helyzetben, hogy még nagyobb energiákat fektessen a drogkereskedők elfogásába. Az igazi megoldást az jelenthetné, ha a társadalom immunrendszere megerősödne, melyben a szülőknek, tanároknak és a felnőtteknek is szerepük van. A gyermekeket arra nevelni, hogy ne tartozzanak olyan társasághoz, ahol drogot használnak, vagy hogy a saját baráti köreikből zárják ki az ilyeneket, mindennek az alapját jelentené. Ahogy a gyilkosokat, a pedofilokat, a rablókat is kizárja magából egy egészséges társadalom, úgy az ehhez hasonló „rohadó foltokat” is el kell távolítani. Nem diszkriminációból, vagy gyűlöletből, hanem azért, hogy a társadalmat ne fertőzzék, a befolyásolható embereket ne találják meg, ne terjedhessen ez a probléma.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Helyi Közéleti Nógrád

A kormánypártoknál is több helyen indul a Mi Hazánk Nógrád vármegyében

A Mi hazánk nem csak a hat nagyobb városban állít jelölteket, hanem közel harminc faluban is. Ez persze nem csak az ellenzéki pártok között mondható példátlannak. A Fidesz és a KDNP összesen 28 településen indítottak képviselőjelölteket, míg az ellenzéki „nagyobb pártok” közül a DK 3, az MSZP 2, a Momentum pedig egyen sem. Így a […]

Továbbiak
Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Salgótarjánban annyira nem is Fideszellenes a Nép Pártján

Salgótarjánban a Nép Pártján annyira nem is Fideszellenes, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi polgármesterjelöltjük, Rákos Tamás 2019-ben még a Fidesznek kampányolt. Mondják, hogy fejétől bűzlik a hal. Hiába, hogy Jakab Péter a Parlamentben visszataszító kocsmastílusban, habzó szájjal szidja a kormányt, a háttérben már közel sem ilyen visszautasító. A hitelesség példaképét nagy szeretettel játszó Jakab […]

Továbbiak
Felvidék Helyi Történelmi

A magyarellenes Štúrt ünnepelte a budapesti oktatási intézmény

„A szlovák nyelv feltámadásának a napja. 1843. február 14-én Ľudovít Štúr kifejezte azonelgondolását, hogy szükség van egy új írott nyelv elfogadására, amely minden szlovákotegyesítene.” Ez a mondat olvasható szlovák nyelven a Budapesten működő Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda,Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium facebook oldalán, amelyet az intézmény február 14-énosztott meg a 19. századi magyarellenes szlovák költő […]

Továbbiak