Szórakozóhelyekké és szállodákká alakítanak templomokat Európában

A V4NA számolt be arról, hogy sorra ürülnek ki a templomok Európa szerte. Helyüket pedig könyvtárak, edzőtermek, szállodák, vagy a legfelháborítóbb: szórakozóhelyek veszik át – már amelyik megússza a bontást.

Brüsszelben egy korábbi anglikán templomot éjszakai klubbá alakítottak át.

Talán ez egy olyan pont, ahol érdemes lenne egy kicsit hátrébb lépni, és mélyen elgondolkodni. Mi vár a kontinensre a kereszténységen túl? Ez a kérdés kiemelt fontosságot kap a témakörben, hiszen az önvizsgálat az alapja annak, hogy megértsük, miért is nagy probléma ez. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy az Öreg Kontinens az a hely, ahol ez a vallás felemelkedett és mint egy kulturális egység fogta össze a nemzeteket.

A vallást – meglátásom szerint – nem, mint egy soha meg nem rontható egységet, sokkal inkább, mint egy ideológiai egységet teremtő intézményt kell értelmezni. Ezt magában foglalja azt, hogy pusztán a kereszténység jelenléte nem fog háborúkat megakadályozni ahogy egyik másik vallás sem, de ennél fontosabb, hogy az ember mindennapjait tudja szebbé tenni. Amikor önzetlenül segítünk az elesetteken, vagy amikor jót teszünk valakivel, amikor ellent mondunk a csábításnak, a kisértésnek, amikor áldozatot hozunk valaki másért, még ha nem is jut hirtelen eszünkbe, Jézus tanítását követjük.

Másik nagy probléma, hogy amíg valami -esetünkben a kereszténység – meggyengül, addig más felemelkedik. És amíg a mecsetek száma növekszik, addig a templomok száma fogy. De van-e összefüggés a politika és a kereszténység hanyatlása között? Itt vissza is köszön a „Mi vár a kontinensre a kereszténységen túl?” kérdés. A politika mindig is összhangban volt a vallással. Gondoljunk csak a közös intézményekre, mint a házasságkötés, az oktatás, a betegellátás, de korábban a koronázási szertartások is.

De ahogy Európa nem keresztény lakossága növekszik a bevándorlás következményeképp, úgy súrlódnak a vallások is, és ebben a fene nagy nyugati liberalizmusban már megszokhattuk, hogy inkább lemondunk saját kultúránkról a Pol korrektség nevében, mintsem kiálljunk a saját értékeink mellett. Ez pedig egy dolgot jelent, a saját civilizációnk hanyatlása mellé tesszük a voksunkat.

De különösen az borzasztja el egy hívő vagy vallásos ember lelkét, hogy a templomokat nem is csak lebontják, de ruhaboltok, szórakozóhelyek és szállodák veszik át a helyüket. A bibliában egyértelműen le van írva, hogy Jézus kötélostort készített, majd kihajtotta a kufárokat és a pénzszedőket mint a barmokat. Mert a templom nem erre való.

És vannak, akik nem értenek egyet egyházakkal, nem önszántukból keresztények, vagy nem járnak el templomba, mert úgy gondolják, hogy jobban is el lehet tölteni azt a heti egy órát, de vannak, akiknek eszébe sem jut, hogy akár oda is elmehetnek néha, mert nem tartozott hozzá a neveltetésükhöz. Viszont a kereszténység kétezer éve a kultúránk része.

A V4NA cikkéből egyébként az is kiderült, hogy Európában Belgiumban alakították át a legtöbb templomot. A Pew Research 2018-as tanulmánya szerint bár a belgák 83 százaléka állítja, hogy keresztényként nevelkedett, csak 55 százlékuk követi még mindig ezt a vallást., és csak 10 százalékuk mondja azt, hogy rendszeresen jár templomba.

“Az én városomban van egy sörfőzde, egy szálloda, egy kulturális központ és egy könyvtár is egy-egy templomban” – mondta az Associated Pressnek Bart Somers, Mechelen polgármestere, aki a mintegy 350 flamand templom átalakítását célzó kezdeményezés élén áll.

Bart Sommers polgármester megjegyezte, hogy etikai szempontból nincsenek kétségei, szerinte nem probléma, hogy az emberek az egykori templomban alszanak vagy épp „szexelnek”. Ő maga jobban aggódik azért, hogy ha a templomokat nem alakítanák át, nem hasznosítanák, és le kellene bontani, akkor veszítenének a városok az építészeti értékükből. – adja hírül a V4NA.

Kiemelt kép: DH Bruxelles Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak
Egyéb kategória

Idén már nem lehet szülni a balassagyarmati kórház szülészetén

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet közleménye szerint az idei évre, a Szülészet- Nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást szüneteltetik. A balassagyarmati kórház helyzetéről többször is írtunk már, Dócs Dávid országgyűlési képviselő pedig több alkalommal is jelezte az Országgyűlés felé az intézmény problémáit. Ennek ellenére a kormány nem tett semmilyen lépést annak érdekében, hogy a szülni […]

Továbbiak