Megszüntetné a MÁV a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalat

Sok sikertelen próbálkozás után a nyári melegben, a parlamenti szünet alatt – bár minisztériumi egyeztetéssel – a MÁV úgy döntött, hogy több másik mellett, a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalat is meg akarja szüntetni, mindezt kihasználatlanság miatt.

Már többször is írtunk a témában, hogy a struktúrában milyen fontos szerepet tölt be a vasút és milyen lehetőségeket rejt akár személy, akár teherszállítás terén. Ám úgy látszik, hogy sok további ellenhang mellett, mi sem maradhatunk némák.

A vasútra hordó buszközlekedés teljesen ki lett zsigerelve az elmúlt években, mi több, a buszközlekedés inkább a vasútról hordja el az utasokat. Ezt a térségben a Balassagyarmat-Budapest közvetlen járat megszüntetésével kezdték meg, a – relatív – kényelmes vonatok szerepét átvették a szűk, mosdó nélküli, sokszor a légkondi hiánya miatt fülledt autóbuszok.

A józan ész értéktartományában mozogva elgondolkodik az ember, hogy a kamionok és a buszok forgalma egyre nő, és ahogy a számuk bővül, egyre több helyet foglalnak el az autóutakon, autópályákon, hátráltatva az autós közlekedést az amúgy sem túl jó közlekedési viszonyokról híres Budapest-Balassagyarmat útszakaszon. Mindemellett a teherszállítást könnyen meg lehetne oldani a vasúti vonalakon (már ha azok strukturálisan alkalmasak lennének rá- A szerk.).

A nagy világcsúcsokon meg megy a fejtörés, hogy hogyan csökkentsék a széndioxid kibocsájtást. Gondolom sokan meglepődnének, ha azt mondaná ott valaki, hogy a globalizmust cseréljük le lokalizmusra, ne járjanak a hatalmas konténerszállítóhajók olyan termékekkel Dél-Amerikából Európába, ami adott esetben itt is megtermelhető. De az talán többeket lepne meg, ha azt mondanánk, hogy ne kamionok szállítsák ezer kilométerekről a rakományokat, hanem vonatok, és a kamionok csak a vasúttól hordják a célkomplexumig.

De ugorjunk vissza a valóság talajára, illetve a személyszállítás elméletéhez. A Budapest-Aszód távolságot nagyjából 40 perc alatt megteszi egy gyorsvonat. Az Aszód-Balassagyarmat utat a kis piros BZ Mot 1 óra 20 perc környékén futja, nagyjából ugyan az a táv. Akkor ismét gondolkodásra kényszerülünk, ha valamivel több, mint egy óra alatt is meg tudná tenni ezt az utat egy vonat Balassagyarmatról a Keleti Pályaudvarra, (amire már mondható, hogy a belvárosba visz) nem lenne érdemes egy 56 kilométeres fejlesztést eszközölni?

Legalább ennyivel lehetne segíteni a Nógrád vármegyeiek életét, ha már nem csak a felsőoktatás hiányzik a vármegyéből, hanem a vasúti közlekedés (kielégítő formája), a jövőkép, az etnikai egyensúly, a fiatalok, az országos átlaghoz felérő fizetések, és így tovább. A vármegye lakossága szép lassan eltűnik.

Kiemelt kép: MÁV-start/Bakonyvasút

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Dócs Dávid közleményt írt a vízgazdálkodásról

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője közleményt írt a vízgazdálkodással kapcsolatban. „Hazánkban a víz helyett már az aszály az úr! Nem tett semmit a kormány a vízmegtartás érdekében, ezért ismét a gazdák nyakán az aszály! Mára a mezőgazdasági termelés nem csak a változó gazdasági körülmények, az elszabadult inputanyag árak és az elhibázott politika […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak