A szolgáltatók mögé bújva emelné a kormány a vízdíjat – a Mi Hazánk tiltakozik!

Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa július végén kiadott közleményében hívta fel arra a figyelmet, hogy elfogadhatatlan, hogy a kormány emelné a vízdíjat. Kiemelte, hogy a megemelkedő vízdíjakat nem a lakossági felhasználóknak, hanem a multicégeknek és az akkumulátorgyáraknak kell megfizetnie.

„Elfogadhatatlannak tartja a Mi Hazánk Mozgalom azt a napokban kiszivárgott kormányzati intézkedési tervet, amelyet a vízdíjak emelése és egységesítése érdekében akarnak megvalósítani.

Számos portál arról számolt be, hogy a kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat. Sajtóértesülések szerint öt köbméteres fogyasztás felett kellene piaci árat fizetnünk a vízért. A Magyar Víziközmű Szövetség szerint is hozzá kell nyúlni a vízdíjakhoz, mert a jelenlegi díjak alapján nincs pénz a felújításokra.

Ezen információk alapján a Mi Hazánk több szempontból is aggályosnak tartja ezt a tervet. Azt látjuk, hogy addig, míg sok település viziközmű-szolgáltatása nem állami kézben volt, valamiért nem volt fontos az elöregedett, több évtizede felújításra váró vízvezeték-hálózatok javítása, de most hogy elkezdődött az ivóvízellátás államosítása, egyből fontossá vált a karbantartás.

A Mi Hazánk Mozgalom már többször nyújtott be költségvetés-módosító javaslatokat elöregedett vízvezetékrendszerek felújítására, de azt sajnos rendre – idén is – lesöpörték. Azzal, hogy  a jövőben a  kormány,, illetve az államtitkárság dönthetné el, hogy melyik településen, milyen hosszan újíthatnak fel vízvezetékeket, illetve hol indíthatnak fejlesztési projekteket, a már így is kiszolgáltatott települések kormányzati döntésektől való függősége tovább nőne.

Szintén aggasztó, hogy a tervezett kedvezményes fogyasztási küszöb megállapítása is nélkülöz minden realitást, hiszen egy átlagos háztartás vízfogyasztása jóval több, mint a tervezett határérték, így a háztartások túlnyomó többségének piaci árat is kell majd fizetnie.
Elvárjuk a kormánytól,  hogy ha már a vízhasználatból is hasznot akar húzni, akkor ne a háztartási vízhasználat kedvezményét tegyék fogyasztásfüggővé, hanem a nemzeti vízkincsünkből meggazdagodni kívánó nemzetközi cégek – többek között az akkumlátorgyárak – fizessék többszörösét a lakossági tarifának.” – írja közleményében Szajlai János.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelheti: Orosz olajjal mennek az ukrán tankok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak