A szolgáltatók mögé bújva emelné a kormány a vízdíjat – a Mi Hazánk tiltakozik!

Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa július végén kiadott közleményében hívta fel arra a figyelmet, hogy elfogadhatatlan, hogy a kormány emelné a vízdíjat. Kiemelte, hogy a megemelkedő vízdíjakat nem a lakossági felhasználóknak, hanem a multicégeknek és az akkumulátorgyáraknak kell megfizetnie.

„Elfogadhatatlannak tartja a Mi Hazánk Mozgalom azt a napokban kiszivárgott kormányzati intézkedési tervet, amelyet a vízdíjak emelése és egységesítése érdekében akarnak megvalósítani.

Számos portál arról számolt be, hogy a kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat. Sajtóértesülések szerint öt köbméteres fogyasztás felett kellene piaci árat fizetnünk a vízért. A Magyar Víziközmű Szövetség szerint is hozzá kell nyúlni a vízdíjakhoz, mert a jelenlegi díjak alapján nincs pénz a felújításokra.

Ezen információk alapján a Mi Hazánk több szempontból is aggályosnak tartja ezt a tervet. Azt látjuk, hogy addig, míg sok település viziközmű-szolgáltatása nem állami kézben volt, valamiért nem volt fontos az elöregedett, több évtizede felújításra váró vízvezeték-hálózatok javítása, de most hogy elkezdődött az ivóvízellátás államosítása, egyből fontossá vált a karbantartás.

A Mi Hazánk Mozgalom már többször nyújtott be költségvetés-módosító javaslatokat elöregedett vízvezetékrendszerek felújítására, de azt sajnos rendre – idén is – lesöpörték. Azzal, hogy  a jövőben a  kormány,, illetve az államtitkárság dönthetné el, hogy melyik településen, milyen hosszan újíthatnak fel vízvezetékeket, illetve hol indíthatnak fejlesztési projekteket, a már így is kiszolgáltatott települések kormányzati döntésektől való függősége tovább nőne.

Szintén aggasztó, hogy a tervezett kedvezményes fogyasztási küszöb megállapítása is nélkülöz minden realitást, hiszen egy átlagos háztartás vízfogyasztása jóval több, mint a tervezett határérték, így a háztartások túlnyomó többségének piaci árat is kell majd fizetnie.
Elvárjuk a kormánytól,  hogy ha már a vízhasználatból is hasznot akar húzni, akkor ne a háztartási vízhasználat kedvezményét tegyék fogyasztásfüggővé, hanem a nemzeti vízkincsünkből meggazdagodni kívánó nemzetközi cégek – többek között az akkumlátorgyárak – fizessék többszörösét a lakossági tarifának.” – írja közleményében Szajlai János.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelheti: Orosz olajjal mennek az ukrán tankok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

A hőség miatt korábban nyitotta meg kapuit a balassagyarmati strand

A hőség miatt három nappal korábban nyitott a Városi Strandfürdő Balassagyarmaon. Az országos tisztifőorvos hazánk egész területére vonatkozóan szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amely Balassagyarmaton is életbe lépett. Csach Gábor polgármester azt nyilatkozta: „A Városi Strandfürdő szerdán megnyitotta kapuit a csobbanni vágyók részére, és ezen a héten csütörtökön és pénteken is nyitva tart […]

Továbbiak
Belföld Nógrád

Két fiatal banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson

Két fiatalokból álló banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson kedd délután. Az esethez több rendőr is a helyszínre érkezett. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Buda Gábor a nool.hu-nak azt nyilatkozta: „Két csoportosulás közötti, garázda jellegű cselekménnyel kapcsolatban intézkedtek a balassagyarmati rendőrkapitányság munkatársai.” Hozzátette: „Az esetnek nincs sérültje.” Kiemelt kép: szabadriport.wordpress.com Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Belföld Heves

Gázkémény csövét lopta el egy sarudi nő

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétsége miatt folytatott eljárást egy sarudi nő ellen. – nyilatkozta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Lázár Levente rendőrfőhadnagy a heol.hu-nak A nyomozás adatai alapján a 37 éves nő március 14-én bement egy helyi ingatlan udvarába és onnan egy 6-7 méter hosszú gázkéményhez tartozó csövet lopott, majd azt értékesítette. A […]

Továbbiak