A szolgáltatók mögé bújva emelné a kormány a vízdíjat – a Mi Hazánk tiltakozik!

Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa július végén kiadott közleményében hívta fel arra a figyelmet, hogy elfogadhatatlan, hogy a kormány emelné a vízdíjat. Kiemelte, hogy a megemelkedő vízdíjakat nem a lakossági felhasználóknak, hanem a multicégeknek és az akkumulátorgyáraknak kell megfizetnie.

„Elfogadhatatlannak tartja a Mi Hazánk Mozgalom azt a napokban kiszivárgott kormányzati intézkedési tervet, amelyet a vízdíjak emelése és egységesítése érdekében akarnak megvalósítani.

Számos portál arról számolt be, hogy a kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat. Sajtóértesülések szerint öt köbméteres fogyasztás felett kellene piaci árat fizetnünk a vízért. A Magyar Víziközmű Szövetség szerint is hozzá kell nyúlni a vízdíjakhoz, mert a jelenlegi díjak alapján nincs pénz a felújításokra.

Ezen információk alapján a Mi Hazánk több szempontból is aggályosnak tartja ezt a tervet. Azt látjuk, hogy addig, míg sok település viziközmű-szolgáltatása nem állami kézben volt, valamiért nem volt fontos az elöregedett, több évtizede felújításra váró vízvezeték-hálózatok javítása, de most hogy elkezdődött az ivóvízellátás államosítása, egyből fontossá vált a karbantartás.

A Mi Hazánk Mozgalom már többször nyújtott be költségvetés-módosító javaslatokat elöregedett vízvezetékrendszerek felújítására, de azt sajnos rendre – idén is – lesöpörték. Azzal, hogy  a jövőben a  kormány,, illetve az államtitkárság dönthetné el, hogy melyik településen, milyen hosszan újíthatnak fel vízvezetékeket, illetve hol indíthatnak fejlesztési projekteket, a már így is kiszolgáltatott települések kormányzati döntésektől való függősége tovább nőne.

Szintén aggasztó, hogy a tervezett kedvezményes fogyasztási küszöb megállapítása is nélkülöz minden realitást, hiszen egy átlagos háztartás vízfogyasztása jóval több, mint a tervezett határérték, így a háztartások túlnyomó többségének piaci árat is kell majd fizetnie.
Elvárjuk a kormánytól,  hogy ha már a vízhasználatból is hasznot akar húzni, akkor ne a háztartási vízhasználat kedvezményét tegyék fogyasztásfüggővé, hanem a nemzeti vízkincsünkből meggazdagodni kívánó nemzetközi cégek – többek között az akkumlátorgyárak – fizessék többszörösét a lakossági tarifának.” – írja közleményében Szajlai János.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelheti: Orosz olajjal mennek az ukrán tankok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak