Lelőtte a farkast, ami a juhaira támadt, megbüntették érte

2022 októberében történt az eset, hogy egy Schnyder Matthias nevű svájci gazda tizenkét birkáját ölte meg egy farkas. Ez nem csak anyagi kárt okozott, de napokig rosszul aludt az eseményt követően. egyik este amikor nem tudott aludni, fogta a vadászpuskáját és kiment az istállóhoz, ahol a juhok voltak. – számol be róla az Agrofórum Online.

Ekkor találkozott a farkassal, mely korábban megtizedelte a juhállományát. Nem sokat habozott, 50 méterről meglőtte az állatot, amely belepusztult a lövésbe. később a kamerák előtt elmondta, hogy azzal nem ér el semmit, ha serpenyőket üt össze, a vad talán elmegy, pár nap múlva pedig újra próbálkozik.

Matthias azt is hozzátette, hogy tudja, hogy a farkas védett állat, ismeri a svájci törvényeket, de neki kötelessége megvédeni az állatállományát. A bíróság 950 font megfizetésére és 4000 font feltételes bírságra ítélte, ami azt jelenti, ha a próbaidő alatt újabb farkast lőne ki, akkor a feltételes összeg megfizetésére is kötelezné.

Biztosan bonyolult jogi kérdés, hogy mi az etikus mikor a farkas rátámad egy állattenyésztő jószágaira, viszont teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben mind a két fél veszíteni fog idővel. A farkas az életét, a gazda pedig pénz, vagy a szabadságát.

Magyarországon is hasonló az eset, vagy hamarosan hasonló lesz. Ugyanis a nagyvadak betelepedésével egyre nő annak kockázata, hogy ezek a ragadozók a gazdák állataira fognak támadni, ezzel pedig hatalmas károkat okozva a gazdálkodók számára. Természetesen várható, hogy ez a kár nem lesz megtérítve, így a gazdák helyzete és megélhetése igen instabil állapotba fog kerülni.

Lehet a gazdát hibáztatni, hogy a jószágait fenyegető vadat kilövi, de sokkal egyszerűbb lenne azon dolgozni, hogy megelőzzük a Magyarország területén nem őshonos vadak megtelepedését, mint például a medve. Természetesen már van medve, és farkasok is akadnak kis hazánkban, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lenne ésszerű elkerülni a konfliktust, mely a nagyvadak – rosszabb esetekben akár ember – életébe is kerülhet.

Ez is érdekelheti: Medveveszélyre figyelmeztet a Magyar Országos Medve Figyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti

Mi Hazánk: Pénzbehajtó rendőrök?

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője egy kérdéssel fordult a Fideszhez: „Milyen utasítás alapján járnak el jogtalanul az intézkedő rendőrök?” A képviselő kifejtette kérdését dr. Pintér Sándor belügyminiszternek: „Több megkeresés is érkezett hozzám a megkülönböztető jelzést nem használó civilnek tűnő rendőrautók pénzbehajtási módszereivel kapcsolatban.” Hozzátette: „Ezekben a panaszokban konkrét eseteket írtak le törvénytisztelő […]

Továbbiak
Belföld Közéleti

EP-jelölt lett a Mi Hazánk Ifjai egyik alelnöke

A fiatalság európai szinten harcol az ellenség, a globalista elnyomók ellen! Binder Csaba (a Mi Hazánk Ifjai elnöke): „Orosz Patrik, a Mi Hazánk Ifjai alelnöke fogja képviselni a nemzeti érzelmű fiatalokat a Mi Hazánk EP-listáján. Patrik az Ifjak külügyi kapcsolataiért felel, így számos ország ifjúsági szervezetével van napi kapcsolatban. Reméljük, minél több fiatal fog ráébredni, […]

Továbbiak
Helyi Heves Közéleti Nógrád

Fidesz: Nincs cigány pozitív diszkrimináció! – Mi Hazánk: Tényleg?

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a rendőrnek készülő cigány származású fiatalok ösztöndíját megemelik. Dócs Dávid a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője írásban kérdezte a belügyminisztert, hogy hogyan fordulhat elő, hogy származási alapon növelik az ösztöndíj mértékét? Az írásbeli kérdésben arra is kitért, hogy véleményük szerint ez pozitív diszkrimináció. Ahogy fogalmazott: „A módosítás célja, a […]

Továbbiak