Lelőtte a farkast, ami a juhaira támadt, megbüntették érte

2022 októberében történt az eset, hogy egy Schnyder Matthias nevű svájci gazda tizenkét birkáját ölte meg egy farkas. Ez nem csak anyagi kárt okozott, de napokig rosszul aludt az eseményt követően. egyik este amikor nem tudott aludni, fogta a vadászpuskáját és kiment az istállóhoz, ahol a juhok voltak. – számol be róla az Agrofórum Online.

Ekkor találkozott a farkassal, mely korábban megtizedelte a juhállományát. Nem sokat habozott, 50 méterről meglőtte az állatot, amely belepusztult a lövésbe. később a kamerák előtt elmondta, hogy azzal nem ér el semmit, ha serpenyőket üt össze, a vad talán elmegy, pár nap múlva pedig újra próbálkozik.

Matthias azt is hozzátette, hogy tudja, hogy a farkas védett állat, ismeri a svájci törvényeket, de neki kötelessége megvédeni az állatállományát. A bíróság 950 font megfizetésére és 4000 font feltételes bírságra ítélte, ami azt jelenti, ha a próbaidő alatt újabb farkast lőne ki, akkor a feltételes összeg megfizetésére is kötelezné.

Biztosan bonyolult jogi kérdés, hogy mi az etikus mikor a farkas rátámad egy állattenyésztő jószágaira, viszont teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben mind a két fél veszíteni fog idővel. A farkas az életét, a gazda pedig pénz, vagy a szabadságát.

Magyarországon is hasonló az eset, vagy hamarosan hasonló lesz. Ugyanis a nagyvadak betelepedésével egyre nő annak kockázata, hogy ezek a ragadozók a gazdák állataira fognak támadni, ezzel pedig hatalmas károkat okozva a gazdálkodók számára. Természetesen várható, hogy ez a kár nem lesz megtérítve, így a gazdák helyzete és megélhetése igen instabil állapotba fog kerülni.

Lehet a gazdát hibáztatni, hogy a jószágait fenyegető vadat kilövi, de sokkal egyszerűbb lenne azon dolgozni, hogy megelőzzük a Magyarország területén nem őshonos vadak megtelepedését, mint például a medve. Természetesen már van medve, és farkasok is akadnak kis hazánkban, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lenne ésszerű elkerülni a konfliktust, mely a nagyvadak – rosszabb esetekben akár ember – életébe is kerülhet.

Ez is érdekelheti: Medveveszélyre figyelmeztet a Magyar Országos Medve Figyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti

Meghalt a Völner-Schadl ügy egyik tanúja

Szombaton lett volna az esküvőjük, de az Árpád hídi drogos ámokfutó, B. Roland megölte őket. Egy fiatal pár vesztette életét szerda este egy horrorbalesetben az Árpád hídon. Most szinte egy egész ország gyászolja Mónikát és Ervint, akiknek szombaton lett volna az esküvőjük Esztergomban. Az autóbaleset pillanatában csupán néhány utcányira voltak a lakásuktól, de már nem […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Nézd, közeleg királyod: teherautón jő, teherautó platóján

Apad a Tisza? Magyar Péter, az identitásmentes tömegek új messiásjelöltje hétről-hétre egyre jobban lejáratja magát. Ha nincs ló, jó a szamár is. Ha meg szamár sincs, jó a teherautó is. „Nézd, közeleg királyod: szamáron jő, szamár hátán.” (Zakariás könyve 9:9) Közel hat éve tapasztaljuk a magyar politikában, hogy a hazai választópolgároknak kitapintható egy messiásváró rétege, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak