Rendőrgyilkosságra uszító előadó – állami támogatás

A kettő közötti összefüggés a Carson Coma nevű zenekar, aki június 15-én a Böiler nevű Antifa együttes frontemberével, a rendőrgyilkosságra buzdító Riger Jánossal közösen lépett fel a Budapest Parkban. Ugyan ez a Carson Coma 10,5 millió forintos állami támogatást kapott az elmúlt években a Nemzeti kulturális Alap jóvoltából.

„A Nemzeti Kulturális Alapot kezelő Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő egyébként öndefiníciója szerint „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre.” – írja Dócs Dávid.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője arra szeretett volna választ kapni, hogy egy nyíltan rendőrgyilkosságra buzdító terrorszervezettel közösködő zenekar, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő öndefiníciójában meghatározott alapértékek melyikének felel meg, mikor olyan előadókkal vállal közösséget, akik dalszövegükben a következők olvashatók: „Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”.

„Sajnálatos módon idén januárban Budapesten megöltek egy rendőrt, februárban pedig antifa bűnözők tömegesen támadtak, s sebesítettek meg magyar embereket, így ezen események fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.” – áll Dócs szóbeli kérdésében, melyet Csák Jánosnak, a kultúráért és innovációért felelős miniszternek címzett.

A levele végén egy kérdéssort állított össze:

Melyik támogatási feltételnek felelt meg a Carson Coma?

„A kormány illetékesei tudnak-e azonosulni az írásbeli kérdésemben idézett zene sorokkal?

Indult-e vizsgálat a közrend megzavarását célzó, a rend őreinek megtámadására buzdító dalszöveg kapcsán?

A kormány szerint helyes volt-e támogatásban részesíteni olyanokat, akik rendőrök ellen uszító zenésszel lépnek színpadra?

Tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart?”

A választ pedig Vitályos Eszter, Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára adta meg, Csák János miniszter helyett. Ebben válaszul kifejti, hogy a „Nemzeti Kulturális Alap 30 éve működik elkülönített állami pénzalapént, döntési mechanizmusa társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik.”. Ezt követően a kérdéseket „maradéktalanul megválaszolva” röviden kifejtette, hogy az alap miből finanszírozza a támogatásokat és hogy a Carson Coma nevű együttes 10,5 millió forint összeget kapott eddig a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Ám a végén az idézet szöveg kapcsán egy személyes állásfoglalás keretein belül elmondta, hogy az uszítás senkitől sem elfogadható magatartás, sem a sportban, sem a művészetben, sem a társadalmi életben.

Tehát természetesen válasz nem igazán érkezett a kérdésekre, ám az államtitkár asszony nem átallotta a végére oda írni a következő sort:

„A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem!”

A válasszal kapcsolatban különösen aggasztó az összefüggés, hogy amíg a rendőrökre a határon napi szinten rátámadnak, a lövések lassan mindennaposok lesznek a határ szerb oldalán, nem fizetik meg a rendfenntartásban dolgozókat, addig olyan „zenészeket” támogatnak tízmilliókkal, akik közösséget vállalnak rendőrök kivégzésére buzdító antifasiszta terroristákkal. Pedig ebben az esetben az egyetlen elfogadható válasz az, ha minden erővel azon dolgoznának, hogy visszaadják a rendfenntartás megbecsülését.

A Carson Coma esetében a zenekar szó talán túlzás az alábbi verbális terrorcselekmény fényében.

Kiemelt kép: Müpa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak