Nem Brüsszel emeli a jövedéki adót

Szajlai János a Mi Hazánk Mozgalom Energetikai kabinetjének alelnöke közleményt adott ki a napokban, Tállai András helyettes államtitkár Dócs Dávid „Milyen EU-s szabályozás alapján emelik a jövedéki adó szintjét ilyen brutális mértékben?” című írásbeli kérdésére adott válaszával kapcsolatban.

A politikus kiemeli, hogy bár a kormánypropaganda ezt próbálja Brüsszelre hárítani, egyre inkább körvonalazódik, hogy ezzel „akkorát hazudott a kormány, hogy még a Holdról is látszik”.

A teljes közlemény szövege, melyet a Mi Hazánk Mozgalom honlapján lehet megtalálni, alább olvasható:

„Mégsem Brüsszel emeli a jövedéki adót: akkorát hazudott a kormány, hogy még a Holdról is látszik

Júliusban fogadta el a kormány azt az adótörvény módosító csomagot, melyben az üzemanyagok jövő év elejétől esedékes jövedéki adójának jelentős emeléséről határoztak. A kormányzati kommunikáció hetekig arról szólt, hogy Brüsszel emeli a jövedéki adót. A Mi Hazánk Mozgalom már akkor is fenntartásokkal fogadta a kormánypropagandát, ezért Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke írásbeli kérdést nyújtott be “Milyen EU-s szabályozás alapján emelik a jövedéki adó szintjét ilyen brutális mértékben?” címmel.

Tállai András helyettes államtitkár válaszában az Európai Unió előírásaira hivatkozott, közlése szerint az emelésre az uniós adóminimumoknak való megfelelés érdekében van szükség. Azonban nem állja meg a helyét, hogy Magyarország évek óta az uniós minimumszint alatt tartja a jövedéki adó mértékét, hiszen az a magyar jövedéki törvény szerint egészen 2022. februárig – a forint-euró árfolyam miatt – megfelelt az EU-s elvárásoknak.

A Mi Hazánk álláspontja szerint a kormány által nyáron elfogadott jövedéki törvénymódosítás nem más, mint az emberek további sarcolása az üres államkassza megtöltése érdekében. A benzin és a gázolaj jövedéki adóemelése körülbelül 430 Ft-os euró árfolyamnál valósulna meg, így az EU-s minimumon felül minden liter üzemanyagból körülbelül 15 forint plusz bevétele keletkezne a kormánynak, ami éves szinten csaknem 100 milliárd forint haszon.

Továbbra is fenntartjuk korábbi elvárásunkat, hogy a jövedéki törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy az havonta kövesse az aktuális euró árfolyamot! Továbbá a kormány vegye fontolóra korábbi javaslatainkat, csökkentse a világrekorder áfát és vessen ki extraprofitadót a MOL-ra, majd az így keletkezett bevétel átcsoportosításával érje el a magyar családok terheit érezhetően megkönnyítő üzemanyagár-csökkenést a hazai kutakon.

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke”

Ha érdekesnek találta, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak