Nem Brüsszel emeli a jövedéki adót

Szajlai János a Mi Hazánk Mozgalom Energetikai kabinetjének alelnöke közleményt adott ki a napokban, Tállai András helyettes államtitkár Dócs Dávid „Milyen EU-s szabályozás alapján emelik a jövedéki adó szintjét ilyen brutális mértékben?” című írásbeli kérdésére adott válaszával kapcsolatban.

A politikus kiemeli, hogy bár a kormánypropaganda ezt próbálja Brüsszelre hárítani, egyre inkább körvonalazódik, hogy ezzel „akkorát hazudott a kormány, hogy még a Holdról is látszik”.

A teljes közlemény szövege, melyet a Mi Hazánk Mozgalom honlapján lehet megtalálni, alább olvasható:

„Mégsem Brüsszel emeli a jövedéki adót: akkorát hazudott a kormány, hogy még a Holdról is látszik

Júliusban fogadta el a kormány azt az adótörvény módosító csomagot, melyben az üzemanyagok jövő év elejétől esedékes jövedéki adójának jelentős emeléséről határoztak. A kormányzati kommunikáció hetekig arról szólt, hogy Brüsszel emeli a jövedéki adót. A Mi Hazánk Mozgalom már akkor is fenntartásokkal fogadta a kormánypropagandát, ezért Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke írásbeli kérdést nyújtott be “Milyen EU-s szabályozás alapján emelik a jövedéki adó szintjét ilyen brutális mértékben?” címmel.

Tállai András helyettes államtitkár válaszában az Európai Unió előírásaira hivatkozott, közlése szerint az emelésre az uniós adóminimumoknak való megfelelés érdekében van szükség. Azonban nem állja meg a helyét, hogy Magyarország évek óta az uniós minimumszint alatt tartja a jövedéki adó mértékét, hiszen az a magyar jövedéki törvény szerint egészen 2022. februárig – a forint-euró árfolyam miatt – megfelelt az EU-s elvárásoknak.

A Mi Hazánk álláspontja szerint a kormány által nyáron elfogadott jövedéki törvénymódosítás nem más, mint az emberek további sarcolása az üres államkassza megtöltése érdekében. A benzin és a gázolaj jövedéki adóemelése körülbelül 430 Ft-os euró árfolyamnál valósulna meg, így az EU-s minimumon felül minden liter üzemanyagból körülbelül 15 forint plusz bevétele keletkezne a kormánynak, ami éves szinten csaknem 100 milliárd forint haszon.

Továbbra is fenntartjuk korábbi elvárásunkat, hogy a jövedéki törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy az havonta kövesse az aktuális euró árfolyamot! Továbbá a kormány vegye fontolóra korábbi javaslatainkat, csökkentse a világrekorder áfát és vessen ki extraprofitadót a MOL-ra, majd az így keletkezett bevétel átcsoportosításával érje el a magyar családok terheit érezhetően megkönnyítő üzemanyagár-csökkenést a hazai kutakon.

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke”

Ha érdekesnek találta, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak