Biztos jó az akkumulátorgyár – ha Áder János mondja

Középiskolások előtt éltette az akkumulátorgyárakat Áder János volt államfő.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke és korábbi államfő, középiskolásoknak tartott fenntarthatósági témájú előadást a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központjában, ahol hangsúlyozta, hogy a tervezett magyarországi akkumulátorgyárak jelentős szerepet fognak játszani az európai zöldenergia-forradalomban. Ugyanakkor kerülte a beruházások negatív kritizálását, amit civilek és szakértők is gyakran megkérdőjeleznek.

A fenntarthatósági előadáson Áder János kihangsúlyozta, hogy az akkumulátorgyárak létrehozása szorosan összefügg az autóiparral, amely kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára. „Ha Magyarország versenyképes maradni szeretne ezen a területen, akkor választhatja a külföldi akkumulátorgyárakból történő beszerzést, vagy pedig itt, saját területén gyártja le a szükséges mennyiséget” – emelte ki Áder.

A Kínai CATL akkumulátorgyár építésével kapcsolatos helyi aggodalmakról Áder úgy nyilatkozott, hogy minden gyárnak be kell tartania a szigorú környezetvédelmi szabályokat és az uniós előírásokat. Azok, akik megsértik ezeket a szabályokat, szankcionálásban részesülnek, és ismételt szabályszegés esetén a gyárat be kell zárni. Áder szerint, ha Németország számára elfogadható a CATL, akkor Magyarországnak is megfelelhetnek azon követelmények, amelyeket a gyár működése támaszt.

Az ivóvízzel kapcsolatos aggodalmakra válaszul Áder János a Hidrofilt Kft által fejlesztett technológiát említette, amely segíthet megoldani a debreceni ivóvíz-kérdéseket az akkumulátorgyárral összefüggésben. A technológia lehetővé teszi a szennyvíz tisztítását, amivel a gyár vízigényét biztosítani lehet, míg a csapvíz az ott dolgozók ellátását szolgálhatja.

Áder János, aki az állami pénzzel támogatott Kék Bolygó podcast házigazdája is, korábbi műsoraiból kivágott egy részt, ahol az akkumulátorgyártás környezeti hatásairól beszélt Kaderják Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetőjével. Áder ugyan szavakban a környezetvédelem mellett áll, de nincs hozzászólása azokhoz az intézkedésekhez, amelyek megkönnyítik az erdőirtást, vagy azokhoz a rendezvényekhez, amelyek milliárdokba kerültek, például saját alapítványa klímakonferenciája.

Kiemelt kép: Index

Forrás: Magyar Narancs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak
Aktuális Közéleti Külföld

Interjú Binder Csabával, a Mi Hazánk Ifjai elnökével a Lengyel Függetlenség Menetéről

1. A Mi Hazánk Ifjaival csatlakoztatok a november 11-én megrendezett Lengyel Függetlenség Menetéhez. Milyen célból utaztatok ki? A Mi Hazánk Ifjai 20 fős delegációja már-már szokásosnak mondható módon vett részt idén is a Lengyel Függetlenség Menetén, amelyet november 11-én tartanak Varsóban, és amely Európa legnagyobb nacionalista felvonulása. A Marsz Niepodległości felvonulást sokadik alkalommal szervezi meg […]

Továbbiak