Biztos jó az akkumulátorgyár – ha Áder János mondja

Középiskolások előtt éltette az akkumulátorgyárakat Áder János volt államfő.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke és korábbi államfő, középiskolásoknak tartott fenntarthatósági témájú előadást a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központjában, ahol hangsúlyozta, hogy a tervezett magyarországi akkumulátorgyárak jelentős szerepet fognak játszani az európai zöldenergia-forradalomban. Ugyanakkor kerülte a beruházások negatív kritizálását, amit civilek és szakértők is gyakran megkérdőjeleznek.

A fenntarthatósági előadáson Áder János kihangsúlyozta, hogy az akkumulátorgyárak létrehozása szorosan összefügg az autóiparral, amely kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára. „Ha Magyarország versenyképes maradni szeretne ezen a területen, akkor választhatja a külföldi akkumulátorgyárakból történő beszerzést, vagy pedig itt, saját területén gyártja le a szükséges mennyiséget” – emelte ki Áder.

A Kínai CATL akkumulátorgyár építésével kapcsolatos helyi aggodalmakról Áder úgy nyilatkozott, hogy minden gyárnak be kell tartania a szigorú környezetvédelmi szabályokat és az uniós előírásokat. Azok, akik megsértik ezeket a szabályokat, szankcionálásban részesülnek, és ismételt szabályszegés esetén a gyárat be kell zárni. Áder szerint, ha Németország számára elfogadható a CATL, akkor Magyarországnak is megfelelhetnek azon követelmények, amelyeket a gyár működése támaszt.

Az ivóvízzel kapcsolatos aggodalmakra válaszul Áder János a Hidrofilt Kft által fejlesztett technológiát említette, amely segíthet megoldani a debreceni ivóvíz-kérdéseket az akkumulátorgyárral összefüggésben. A technológia lehetővé teszi a szennyvíz tisztítását, amivel a gyár vízigényét biztosítani lehet, míg a csapvíz az ott dolgozók ellátását szolgálhatja.

Áder János, aki az állami pénzzel támogatott Kék Bolygó podcast házigazdája is, korábbi műsoraiból kivágott egy részt, ahol az akkumulátorgyártás környezeti hatásairól beszélt Kaderják Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetőjével. Áder ugyan szavakban a környezetvédelem mellett áll, de nincs hozzászólása azokhoz az intézkedésekhez, amelyek megkönnyítik az erdőirtást, vagy azokhoz a rendezvényekhez, amelyek milliárdokba kerültek, például saját alapítványa klímakonferenciája.

Kiemelt kép: Index

Forrás: Magyar Narancs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Dócs Dávid közleményt írt a vízgazdálkodásról

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője közleményt írt a vízgazdálkodással kapcsolatban. „Hazánkban a víz helyett már az aszály az úr! Nem tett semmit a kormány a vízmegtartás érdekében, ezért ismét a gazdák nyakán az aszály! Mára a mezőgazdasági termelés nem csak a változó gazdasági körülmények, az elszabadult inputanyag árak és az elhibázott politika […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak