A Mi Hazánk Mezőgazdasági kabinetje a helyes vízgazdálkodásra bíztat

A Mi Hazánk Mozgalom Mezőgazdasági Kabinet Vízgazdálkodási Munkacsoportjának vezetője, Gábor Zsombor október 15-én részt vett az V. Vízkonferencián Budakalászon, melyen előadásában kiemelte, hogy a megfelelő vízgazdálkodás a termőföldek megmentésének kulcsa.

Elmondta, hogy a világ édesvízkészletének közel harminc százaléka található a talajban, közel hetven százaléka jégben és csupán alig egy százaléka felszíni vizekben. Ez pedig kiváló szemléltetése annak, hogy miért kiemelkedően fontos a helyes vízgazdálkodás. Ezzel kapcsolatban idézte Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorának szavait, mi szerint három Balatonnyi víz párolog el feleslegesen a helytelen földhasználat miatt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elődeink tapasztalatain alapuló földhasználat és vízgazdálkodás a mai klíma viszonyokban változtatásokra szorulnak. Majd hangsúlyozta a folyamatos fejlesztés fontosságát, hogy az agrár tudásuk naprakész maradjon a gazdálkodóknak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a kis- és középgazdálkodók nem engedhetnek meg maguknak korszerű gépparkot és a földművelést tanácsadók nélkül kell végezniük, addig a vízgazdálkodás terén nehéz lesz áttörő fejlődést elérni. Éppen ezért a gazdák támogatása kiemelten fontos szerepet tölt be ebben az ágazatban is.

Ez akár azzal is együtt járna, hogy az aranykalászos gazdáknak folyamatos fejlesztéseket kell tartani, hogy megértsék ennek fontosságát és alkalmazni tudják a megfelelő vízgazdálkodási ismereteket. Ezzel pedig biztosítani lehetne, hogy rengeteg földet megmentsünk a pusztulástól és a következő nemzedék is művelni tudja azokat.

Az idei támogatási rendszer igyekszik fiatalítani a mezőgazdasággal foglalkozóvállalkozókat, gazdákat. Ennek viszont, csak abban az esetben van értelme, ha az új generációt folyamatos képzésekkel fejlesztik. Azaz olyan tudással ruházzuk fel, melyet hasznosítani tudnak és mely növeli a vízgazdálkodási ismereteiket.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

További cikkek a témában: A tiszta víz emberi jog, a jelen vízgazdálkodása a jövő kulcsa

Kiemelt kép: hatterkepek.eszbonto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak