A Mi Hazánk Mezőgazdasági kabinetje a helyes vízgazdálkodásra bíztat

A Mi Hazánk Mozgalom Mezőgazdasági Kabinet Vízgazdálkodási Munkacsoportjának vezetője, Gábor Zsombor október 15-én részt vett az V. Vízkonferencián Budakalászon, melyen előadásában kiemelte, hogy a megfelelő vízgazdálkodás a termőföldek megmentésének kulcsa.

Elmondta, hogy a világ édesvízkészletének közel harminc százaléka található a talajban, közel hetven százaléka jégben és csupán alig egy százaléka felszíni vizekben. Ez pedig kiváló szemléltetése annak, hogy miért kiemelkedően fontos a helyes vízgazdálkodás. Ezzel kapcsolatban idézte Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorának szavait, mi szerint három Balatonnyi víz párolog el feleslegesen a helytelen földhasználat miatt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elődeink tapasztalatain alapuló földhasználat és vízgazdálkodás a mai klíma viszonyokban változtatásokra szorulnak. Majd hangsúlyozta a folyamatos fejlesztés fontosságát, hogy az agrár tudásuk naprakész maradjon a gazdálkodóknak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a kis- és középgazdálkodók nem engedhetnek meg maguknak korszerű gépparkot és a földművelést tanácsadók nélkül kell végezniük, addig a vízgazdálkodás terén nehéz lesz áttörő fejlődést elérni. Éppen ezért a gazdák támogatása kiemelten fontos szerepet tölt be ebben az ágazatban is.

Ez akár azzal is együtt járna, hogy az aranykalászos gazdáknak folyamatos fejlesztéseket kell tartani, hogy megértsék ennek fontosságát és alkalmazni tudják a megfelelő vízgazdálkodási ismereteket. Ezzel pedig biztosítani lehetne, hogy rengeteg földet megmentsünk a pusztulástól és a következő nemzedék is művelni tudja azokat.

Az idei támogatási rendszer igyekszik fiatalítani a mezőgazdasággal foglalkozóvállalkozókat, gazdákat. Ennek viszont, csak abban az esetben van értelme, ha az új generációt folyamatos képzésekkel fejlesztik. Azaz olyan tudással ruházzuk fel, melyet hasznosítani tudnak és mely növeli a vízgazdálkodási ismereteiket.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

További cikkek a témában: A tiszta víz emberi jog, a jelen vízgazdálkodása a jövő kulcsa

Kiemelt kép: hatterkepek.eszbonto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Komoly fennakadást okozott a hó a tömegközlekedésben

Továbbra sem járnak a buszok Csesztve és Nógrádmarcal felé. A ma hajnalra lehullott brutális mennyiségű hó, illetve az emiatt kialakult kedvezőtlen útviszonyok jelentős fennakadást okoztak Nógrád vármegye autóbusz-közlekedésében is. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli órákban 46 járat maradt ki szűkebb hazánkban! A nool.hu hírportált a Volánbusz Zrt. a következőképpen tájékoztatta: „Nógrád vármegye területén […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Belopta magát a közönség szívébe a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Az adventi várakozás jegyében repültek a szoknyák és dobbantak a csizmák a szécsényi művelődési központ színpadán megtartott évzáró műsoron szombaton. Vastapssal jutalmazta a közönség a Palóc Néptáncegyüttes ünnepre hangoló teltházas folklór műsorát. Alig maradt szabad ülőhely szombaton a szécsényi művelődési központ színpada előtt. A világot jelentő deszkákon az idén 25 éves Palóc Néptáncegyüttes hagyományos évzáró […]

Továbbiak
Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Hogyan lehetne jobb a balassagyarmati kórházi ellátás?

A Balassagyarmati Városháza egy helyi Facebook-csoportban osztotta meg a közvéleménykutatást. Mint írják, aki számára fontos a balassagyarmati kórházi ellátás, az lehetőség szerint egy kitöltéssel segítsen. „KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS A KÓRHÁZRÓL Kérjük, ha Önnek fontos a kórház minél jobb működése – különösen, ha Balassagyarmaton és környékén él, ha a kórház dolgozója, vagy az elmúlt egy-két évben járó- vagy […]

Továbbiak