Szent Mihály szobrával gazdagodott Rimóc

Szent Mihály arkangyal szobrot avattak a Nógrád vármegyei Rimócon, az adómányozó kiléte azonban ismeretlen maradt.

Rimóc polgármestere, Szabó Vilmos azt nyilatkozta: „Nagy öröm számunkra, hogy a rimóci Szent József Katolikus Szövetségnek köszönhetően ismét egy újabb köztéri szoborral gazdagodhat a település. A szobor alkotója Manhertz István pilisvörösvári kőfaragó mester.”

Hozzátette, hogy az alkotás felajánlója egy magát megnevezni nem kívánó személy, a Szent József Katolikus Szövetségnek barátja. A polgármester kiemelte, hogy ez egy klasszikus Szent Mihály ábrázolás, szárnnyal, harci ruházatban, a lábánál a letaposott sárkány, amely nem más, mint a sátán megtestesítője. Az Isten ellen fellázadt Lucifert eltiporja, lándzsájával átszúrja és a földre taszítja.

A polgármester ismertette: „Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak, Ő a mennyei hadak vezére és győztes harcosa. Hatalmas akaraterejével minden gonoszt legyőz. Isten iránti hűsége pedig megingathatatlan. Szólítják őt Isten hercegének, arkangyalok vezérének, Mennyek seregének hercegének, fény hercegének, béke védelmezőjének, de Szent Mihály a haldoklók pártfogója is, segít elhagyni a földi világot, átkísérni a lelkeket a túlvilágra.”

Hozzátette: „Az utóbbi időszak eseményei, nem csak az árvíz, vagy a koronavírus okozta ijedelem, hanem sokkal inkább a valamennyiünket körülvevő a médiából, az internet világából ránk zúduló szenny és az ezek okozta lelkisérülések kivédése is nagy kihívást jelent. Ezek az események is egyre inkább indokolják a szentekhez való fohászkodásunkat. Nagyon fontos hát, hogy erős szentekkel vegyük körül magunkat és erős szentek védjék a családunkat, településünket, hazánkat.”

A polgármester nyilatkozatát követően a település plébánosa megáldotta a templom közelében felállított szobrot.

Miért fontos a szent jelképek jelenléte az életünkben? A szent szimbólumok különféle jelentést tulajdonítanak maguknak, melyek üzenete mögött minden esetben az erkölcsi útmutatás célja áll. Fontos megértenünk, különösen a mai manipulált világunkban, hogy a különböző spirituális, mitológiai, vallási jelképek elsőrendű célja nem az, hogy az ember Istenbe vagy angyalokba vetett hitét erősítsék, hanem a jelentésük mögött álló erkölcsi üzenetük átadása.

Itt van példaként Szent Mihály arkangyal, aki magát Lucifer bukott arkangyalt, minden bűn fejedelmét taszította a mélység árnyékába. Mihály a bűn ellentételének, az erénynek a fejedelme, aki jelképes jelenlétével és az ellenség legyőzésével egyszerre emlékezteti az embert önnön esendőségére és akaraterejére, hogy mindenkiben lakozik gyengeség és erő is, állati ösztön és intelligencia is, amely szent szabadakaratként azt a képességet ajándékozza, hogy minden ember választhasson jó és rossz, helyes és helytelen között, ellentétben az állatokkal. Az embernek szabad döntése, hogy Lucifer vagy Mihály jelképét választja, hogy a helytelen vagy a helyes útra lép, hogy a mélybe húzó gőgös kísértésnek enged, vagy felülkerekedik gyengeségein, és helyesen cselekszik.

A szent jelképek jelenléte az életünkben arra sarkallja az embert, hogy igyekezzen helyesen cselekedni a mindennapokban. Érdemes tehát odafigyelnünk rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Felvidék Történelmi

Szlovákia nem elszakított terület?

Szlovák államfőaspiráns: „Nem lehet a szomszédra, mint elszakított területre tekinteni. Amíg így értelmezi valaki a szomszédját, addig a történelem túszai leszünk.” A szlovák államfői posztért versenybe szálló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a kiemelt ügyek között említette Szlovákia Magyarországgal kapcsolatos viszonyát. Külpolitikai programját bemutatva hangsúlyozta, hogy Szlovákiának a történelem jó oldalán kell állnia. Hangsúlyozta: „Szlovákia számára […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Komoly fennakadást okozott a hó a tömegközlekedésben

Továbbra sem járnak a buszok Csesztve és Nógrádmarcal felé. A ma hajnalra lehullott brutális mennyiségű hó, illetve az emiatt kialakult kedvezőtlen útviszonyok jelentős fennakadást okoztak Nógrád vármegye autóbusz-közlekedésében is. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli órákban 46 járat maradt ki szűkebb hazánkban! A nool.hu hírportált a Volánbusz Zrt. a következőképpen tájékoztatta: „Nógrád vármegye területén […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Belopta magát a közönség szívébe a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Az adventi várakozás jegyében repültek a szoknyák és dobbantak a csizmák a szécsényi művelődési központ színpadán megtartott évzáró műsoron szombaton. Vastapssal jutalmazta a közönség a Palóc Néptáncegyüttes ünnepre hangoló teltházas folklór műsorát. Alig maradt szabad ülőhely szombaton a szécsényi művelődési központ színpada előtt. A világot jelentő deszkákon az idén 25 éves Palóc Néptáncegyüttes hagyományos évzáró […]

Továbbiak