Élővilágpusztító borászt avattak borlovaggá

Borlovaggá avatták a Tarna vizét kiszivattyúzó, élővilágát elpusztító borászt.

Büntetőeljárás alatt álló természetpusztító, vízlopásért jogerős katasztrófavédelmi határozatban elmarasztalt borászt avattak borlovaggá.

Borlovaggá ütötték Verpeléten a Tarnát kiszivattyúzó, az élővilágát elpusztító, gyanúsítottként jelenleg is büntetőeljárás alatt álló aldebrői borászt, Tóth Tamást.

Az állatvédők Rókusfalvy Pálhoz, a bormarketingért felelős miniszterelnöki biztoshoz fordulnak az ügyben.

A Macskaárvaház Alapítvány sajtóközleménye a következő: „Borlovaggá avatták a Tarna vizét kiszivattyúzó, élővilágát elpusztító, büntetőeljárás alatt álló ökológiai gengsztert, Tóth Tamást! A Debrői Rácz Pál Borrend lovagjává ütötték Tóth Tamást, annak a Tóth és Tóth nevű aldebrői borászatnak a tulajdonosát, aki testvérével, Egyedné Tóth Anitával és annak férjével, Egyed Lászlóval együtt jelenleg egy súlyos büntetőügy gyanúsítottjai. A három ökológiai gengsztert azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy engedély nélkül kiszivattyúzták a Tarna folyó vizét és tönkretették a vizes élőhely ökoszisztémáját.

A becslések szerint sokszázezer vízi és a vizes élőhelyhez kötődő gerinces élőlény pusztult el tettük miatt. Tóthékat a katasztrófavédelem már jogerősen pénzbírságra ítélte ugyanebben az ügyben, vízlopásért. Tóth Tamás, Egyed László és Tóth Anita az ügyben semmifajta tevőleges megbánást nem tanúsítottak.

Alapítványunk a történtek miatt levélben fordul Rókusfalvy Pálhoz, a kormány bormarketingért felelős kormánybiztosához, hogy megtudjuk: fenntartható-e az a helyzet, hogy a hazai borász szakma egy része mindenfajta ökológiai lelkiismeret nélkül végzi, hazai közpénzekből és Európai Uniós forrásokból is támogatott tevékenységét.”

Kép forrása: felvidek.ma

Aktuális

Népviseletes bálon szórakozik a nép Rimócon

A Rimóci Folklór Manufaktúra Mohos Zsófia fotográfus ötlete nyomán tavaly rendezte meg először a hagyományaira oly büszke faluban az első Nógrád Vármegyei Népviseletes Bált. A rendezvényt második alkalommal ezen a hétvégén, október 26-án szombaton 19 órától tartják a községben, a Vincze Barna Sportcsarnokban. A szervezők nevében Paluch Norbert néptáncpedagógus-etnográfus portálunk megkeresésére elmondta, az Agrárminisztérium Hungarikum […]

Továbbiak
Aktuális

Társadalmi munkában takarították a temetőt Nógrádon

A nemrégiben megválasztott új önkormányzat egyik első feladataként társadalmi munkát szervezett Nógrádon. Dávid Barbara polgármester a facebook-on számolt be a részletekről. Ezek szerint eredetileg csak a temetőre összpontosítottak volna, mondván Mindenszentek előtt illik minél rendezettebbé, tisztábbá tenni a sírkertet, ám miután az október 19-i, szombat reggeli induláskor elég sok ember gyűlt össze – köztük gyerekek […]

Továbbiak
Aktuális

Mégis megmenthető a romhányi törökmogyorófa

Remény élteti a jövőt – mondhatnák Romhányban, hiszen egy újabb fejlemény szerint mégis megmenthető a teljes elpusztulástól a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemről nevezetes törökmogyorófa. A falu délnyugati határában található, a legenda szerint az 1703-11 közötti szabadságharc vezéralakja által törökországi száműzetéséből hazaküldött magból fejlődött törökmogyorófa jelenlegi sorsáról nemrégiben írtunk annak kapcsán, hogy a szakemberek ítélete […]

Továbbiak