Mi Hazánk: Lesznek-e valaha vasútfejlesztések Nógrádban?

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője megkérdezte a kormányt: „Tervezi-e a kormány, hogy fejlesztéseket hajt végre Nógrád vármegye vasútvonalain?”

„Európa szerte valósulnak meg sok milliárd eurós vasúti fejlesztések, amíg Magyarországon a vasútvonalak bezárását látta a kormány a megfelelő intézkedésnek, folytatva baloldali elődjei kártékony módszerét.” – fogalmazott Dócs Dávid a kérdésben.

Hangsúlyozta: „A vasútvonalak bezárása a térség leépülését vonja maga után.” A képviselő hozzátette, hogy különös problémát jelent, hogy a már amúgy is rossz helyzetben lévő vármegyéket lehetetlenítik el.”

Ez pedig még nagyobb gondot okoz, mert a nagyvárosok folyamatosan szívják magukba a vidéki fiatalokat, a falvak elnéptelenednek, a kisvárosok nagyvárosokká, a falvak pedig semmivé válnak. Erre pedig csak rátesz még egy lapáttal, ha az eleve nehéz anyagi helyzetben lévő falvak lakosai nem a fejlődés útjára lépnek, hanem a közlekedés lehetősége is megszűnik számukra.

„A vasútvonalakat nem bezárni, hanem fejleszteni kellene.” – fogalmazott Dócs.

Lázár János a következőkkel védekezett: „Magyarországon mellékvonal-bezárás nem történt, csupán közlekedésimód-váltásra került sor. Tehát az érintett vonalakon öreg vasúti kocsik helyett modern autóbuszok szállítják az utasokat, tehát állomástól állomásig, gyorsan, kényelmesen és biztonságosan elviszünk mindenkit.”

Lázár János azt valamiért elfelejtette hozzátenni a válaszához, hogy hiába jutnak el „állomástól állomásig” az új modern autóbuszok, ha sokkal kevesebb utast képesek elszállítani, mint az előttük közlekedő vonatok, tekintettel arra, hogy egy vonatot általában egy busz pótol, amelyek közé elég nehézkes lenne egyenlőségjelet húzni.

Tehát a Fidesz logikája szerint nem az öreg vonatokat kellene „fiatal” vonatokra lecserélni, hanem „jól van az úgy” hozzáállással buszokat küldenek helyettük, amiken ugyan tizedannyi férőhely sincs, mint egy vonaton, de legalább „modernek”, és ami még fontosabb, legalább olcsóbbak. Végül is ki ne értené ezt a logikát?

Már csak azt nehéz megérteni ebben a történetben, hogy ez a megoldásnak csúfolt kormányzati látszatintézkedés ugyan mitől „gyors, kényelmes és biztonságos” a vonatokhoz képest? Hát a buszokhoz viszonyítva a vonatok sokkal gyorsabbak, kényelmesebbek és biztonságosabbak. Ki érti ezt?

Ismét láthattunk a Fidesz részéről egy arcátlan pilátusi kézmosdatást, melynek egyetlen célja: „ha fejleszteni kell, inkább sumákoljuk el legalább a közpénz nagyrészét, majd adjunk az ellenzéki képviselőknek egy mismásoló választ, végül sündörögjünk el minél távolabb a felelősségvállalástól, zsebünkben a közpénz nagyrészével, amit az ország és a vidék fejlesztése helyett nagyobb buli elherdálni 60 méteres jachtokra, ételre, italra és örömlányokra”.

Ezekben az időkben a vasút lezárása egyben a már amúgy is haldokló vidéki fiatalság torkának elvágása is, a vérbe áztatott kést pedig a Fidesz-kormány szorítja a markában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

A hőség miatt korábban nyitotta meg kapuit a balassagyarmati strand

A hőség miatt három nappal korábban nyitott a Városi Strandfürdő Balassagyarmaon. Az országos tisztifőorvos hazánk egész területére vonatkozóan szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amely Balassagyarmaton is életbe lépett. Csach Gábor polgármester azt nyilatkozta: „A Városi Strandfürdő szerdán megnyitotta kapuit a csobbanni vágyók részére, és ezen a héten csütörtökön és pénteken is nyitva tart […]

Továbbiak
Belföld Nógrád

Két fiatal banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson

Két fiatalokból álló banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson kedd délután. Az esethez több rendőr is a helyszínre érkezett. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Buda Gábor a nool.hu-nak azt nyilatkozta: „Két csoportosulás közötti, garázda jellegű cselekménnyel kapcsolatban intézkedtek a balassagyarmati rendőrkapitányság munkatársai.” Hozzátette: „Az esetnek nincs sérültje.” Kiemelt kép: szabadriport.wordpress.com Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Belföld Heves

Gázkémény csövét lopta el egy sarudi nő

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétsége miatt folytatott eljárást egy sarudi nő ellen. – nyilatkozta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Lázár Levente rendőrfőhadnagy a heol.hu-nak A nyomozás adatai alapján a 37 éves nő március 14-én bement egy helyi ingatlan udvarába és onnan egy 6-7 méter hosszú gázkéményhez tartozó csövet lopott, majd azt értékesítette. A […]

Továbbiak