Pénteki gondolatok (5.) – Könyvkupac tetején

A minap megálltam egy percre a balassagyarmati Helytörténeti Gyűjtemény előtt kitett kosaraknál, ahonnan ingyenesen elvihetőek régebbi kiadású könyvek. Igazság szerint a druszámnak egy druszájáról írott regényét kerestem, amit korábban már láttam a kollekcióban, de Heinrich Mann-nak a Bourbon-dinasztia alapítójáról, IV. Henrik francia királyról írt regényét már nem találtam. Annál inkább ott volt a Világirodalom remekei sorozatból egy másik névrokon, Henryk Sienkiewicz kitűnő alkotása a középkori Lengyelország történetéről készült trilógia első darabja, a Tűzzel-vassal, illetve két Moldova elbeszélés-gyűjtemény is.

A Helytörténeti Gyűjtemény belterében továbbra is elérhetőek az ingyenes könyvek

Mellettem egy idősebb asszony válogatott a kínálatból, de szemmel láthatóan nem tetszett neki a felhozatal, és szóba elegyedve vele kiderült, miért. Ő a könnyebb olvasmányokat kedveli, nem a vaskosabb regényeket, és nem lelt kedvére valót.

Hazatérve büszkén tekintettem körbe a könyvespolcaimon, mondván én még ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely a Gutenberg-galaxisban nőtt fel, és nem a mobiltelefon „pípogtatása” által jutok olvasmányélményhez.

Amúgy mostanában Bölöni György: Az igazi Ady című, személyes emlékeken alapuló visszatekintését olvasgatom, amely igazán hű tükre a Párizsba vándorolt, és ott, a világváros forgatagában minél mélyebben mámorosodva elmerült költőfejedelem mindennapjainak. Amikor aztán elérek egy-egy versidézethez, kapom magam, és megkeresem az egyik polcon az Ady-összest, a költemények között fellapozom Az Illés szekerén ciklust, benne gyönyörűszép Léda-dalokkal. Máskor, ha olyan részhez érek, ami a huszadik század első évtizedének Párizsának utcáira kalauzol, rögvest előveszem a francia főváros térképét, és megnézem, hol is található pontosan a Rue de Lévis, ahol az Örök Múzsa lakott, milyen manapság a Luxembourg-kert környéke, és merrefelé kell indulni, hogy eljussunk ahhoz a kávéházhoz, ahol az első világháború hajnalán kioltotta Jean Jaurés életét a pisztolygolyó.

Egyszóval én ebben a komplexitásban hiszek, amit jóindulattal sem lehet tudásszomjnak nevezni, legfeljebb egy művelt ember fokozott kíváncsiságának.

***

Amint befejeztem a fenti szöveg begépelését, és rátekintettem a facebook-ra, azonnal elém tárult a szomorú üzenet: a Helytörténeti Gyűjtemény elől enyves kezek elvitték a kitett könyves kosarakat. Vajon akad annyira elvetemült könyvmoly, hogy kosarastól viszi haza a köteteket? Aligha. Sokkal inkább az a sejtésem, közeleg a hűvösebb ősz, és kell némi anyag a kályhába, a fűtőtestbe, amely meleget biztosít a hidegebb napokra, és teljesen mindegy, hogy az a tegnapi Magyar Nemzet, vagy Jókai Mór: Szegény gazdagok című regénye. Ilyen világot élünk, és nekem aztán papolhat bármilyen kormánypárti frázis munkaalapú társadalomról. Olyan mese ez, mint amiket Benedek Elek szerzett. Csak az ő alkotásai jóval igényesebbek, mint a NER bármelyik agyatlan mímelése.

Nógrád

Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről. Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, […]

Továbbiak
Nógrád

Nógrádi értéktárba került az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese

A szeptember 21-én, Karancslapujtőn tartott vármegyei napon került be a nógrádi értéktárba, az épített környezet kategóriában az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese. Talán nem is túl sokan tudják szűkebb pátriánkban, hogy Nógrád vármegye székhelye a 18. században először nem Balassagyarmat volt, hanem a várostól mintegy öt kilométerre, délre található Szügy. A történet hátterében az áll – […]

Továbbiak
Nógrád

Több településen már ezen a héten megalakultak az új önkormányzatok

Október első hetében már több nyugat-nógrádi településen megtartották alakuló ülésüket a helyi önkormányzatok. Jó néhány községben új polgármester kezdi meg munkáját és a testületi tagok sorában is számos új arccal találkozhatnak a közélet iránt érdeklődő emberek. Szügyben az elsők között történt meg váltás. Hugyeczné Giebiszer Beáta, a júniusban megválasztott polgármester portálunk megkeresésére elmondta, október elsején […]

Továbbiak