Nem ugyanazért kapták kétszer a díjat a diósjenői kitüntetettek – állítja az alpolgármester

Október 21-én jelent meg portálunkon az az írás, amely a Diósyenőy Tükör című facebook-oldalról származó információk alapján azt taglalja, hogy két személy is kétszer kapta meg a „Diósjenő szolgálatáért” kitüntetést. Cikkünkre reagált a község jelenlegi alpolgármestere, Glöckl Ferenc, aki az önkormányzat nevében helyreigazítást kért. Levelét változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt szerkesztőség!

Az önök Palóc Hírnök nevű internetes portálján 2024. október 21-én megjelent egy írás „Kétszer kapták meg ugyanazért a kitüntetést Diósjenőn” címmel. Mint Diósjenő alpolgármestere, és a cikkben is megemlített személy ezúton kérem az eredeti szöveg helyreigazítását, kiegészítését.

Véleményem szerint a szerkesztő igencsak részrehajlóan, egyoldalúan írta le ezt az esetet. Rögtön az elején szeretném azt leszögezni, hogy valóban két személy, két alkalommal kapta meg ugyanazt a kitüntetést. De nem ugyanazért. Pobori Ferenc 2022-ben leadta az aktív polgárőri szolgálatot, dr. Rados György pedig szintén hasonló okok miatt. 2024-ben szeretne visszavonulni több mint 30 év gyermekorvosi szolgálatból, de helyettesítést lát el amíg nem lesz meg az utódja. Településünk összes lakója nevében ismertük el több évtizedes áldozatos munkájukat, aktív éveiket 2022-ben és 2024-ben.

Az önkormányzatban legalább huszonöt éve nem tartják nyilván a kitüntetettek névsorát – állítja az alpolgármester

Vissza kell utasítanom szerkesztő úr „cinikus” jelzőjét, hiszen úgy ahogy én is, sok szülő a gyermeke életét köszönheti doktor úrnak, ezért pedig nem lehetünk eléggé hálásak. 

Hozzá kell tennem, hogy a helyben kitüntetett polgárok nyilvántartása egyszerűen nem létezett, az erről szóló bekötött könyv üres volt a polgármesteri hivatalban 2019-ben, amikor mi hivatalba léptünk. Az az állítás, hogy a jegyzői számítógépen rajta volt ez a lista, nem igaz. Az érintettek sem jelezték, hogy kaptak már ilyen elismerést. Itt kell megjegyeznem, hogy semmi sem tiltja a „Diósjenő Szolgálatáért” kitüntetést kétszeri adományozását. Ugyanakkor természetesen elismerem, hogy ez megtörtént. A mostani testület egészen más szemlélet alapján, választja ki a díjazottakat, egy új elismerés (a Végh Károly-díj) is elfogadásra került 2020-ban, ezzel a nyugalmazott pedagógusaink munkáját ismerjük el azóta minden évben.

A történet rávilágított több hiányosságra. Arra, hogy létrehozzuk azt a kitüntetettekről szóló hivatalos listát, amit eddig egyetlen önkormányzat sem tett meg Diósjenőn kb. 25 éve, illetve felül kell vizsgálnunk az erről szóló szintén kb. 25 éves rendeletet is. Ezúton kérem az oldal szerkesztőjét, hogy ne a lejárató céllal létrehozott Diósyenőy Tükör facebook-oldal írásaiból tájékozódjon Diósjenő ügyeivel kapcsolatban. Készséggel állok rendelkezésére a hivatalos információkkal, ha a jövőben kérdése lenne.

Tisztelettel és üdvözlettel:

Glöckl Ferenc

***

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Amennyiben mélységesen megbántottam Önt a cikkben szereplő „kissé cinikus hangvételű” jelzőmmel, úgy elnézését kérem. Ezzel kapcsolatban az egyszeri kiskatona esete jutott eszembe, akinek elfogyott a zsoldja, és csupán három szavas táviratot tudott feladni a családjának: „Anyám küldj pénzt”. Az anya, megkapva az értesítést, azonnal felkeresi két szomszédját, értelmezzék ezt. Az egyik határozottan kijelenti, a fiú követelőzik, a másik szerint viszont csak könyörögve kér. Bevallom őszintén, első olvasatra valóban cinikusnak, vagy inkább némiképp tompítva már az élét, ironikusnak éreztem a Diósyenőy Tükör bejegyzése alá fűzött megjegyzését, hogy a díjazottak háromszor is megérdemelnék az elismerést, annyi mindent tettek a faluért. De ez az én vétkem.

A levele tartalmával azonban feltétlenül vitáznom kell. Egyáltalán nem érzem úgy, hogy egyoldalúan és részrehajlóan írtam volna az esetről. Én a Diósyenőy Tükör facebook-oldalára ugyanolyan felhasználható hírforrásként tekintek, mint bármely másra, amely a nyugat-nógrádi térség falvainak történéseiről számol be, beleértve a hivatalos önkormányzati portálokat. A „Kétszer kapták meg ugyanazért…” című írásunk a Diósyenői Tükör információi alapján készült, és pusztán a tényeket közölte a „duplázásról”, nem véleményezte a döntések hátterét, okait, csupán az ott szereplő állításokra összpontosított. Lehet, hibát követtünk el, hogy nem kértük ki az ügyben a regnáló önkormányzat nyilatkozatát, ám ezt nem tartottuk szükségesnek, mondván az alapfelvetésre éppen az alpolgármester úr felelt az általam cinikusnak vélt bejegyzésében.

Ön is határozottan leszögezi, valóban kétszer kapta meg két személy ugyanazt a kitüntetést, ám a magyarázat eléggé sántít. Elfogadom, hogy nincs nyilvántartás Diósjenőn immár huszonöt éve a hasonló jutalmakról, ám Pobori és dr. Rados urak esetében nem a régmúltba kellett visszarévedezni az első kitüntetésük tekintetében, hanem csak négy-hat éves időszakra, azaz könnyű visszaemlékezni, hogy ők már egyszer elnyerték a díjat, ebből a szempontból teljesen ésszerű a Diósyenőy Tükör érvelése, hogy több, a 2019 előtti testületben is tevékenykedő képviselő tudhatott a korábbi jutalmazásokról.

Az pedig, hogy egy orvos az esküjéhez híven felelősségteljes, elhivatott, emberséges és alázatos tevékenysége során milyen úton-módon érdemli ki egy-egy család személyes háláját, minden irántuk érzett tiszteletem mellett szigorúan magánügy, nem tartozik a közvéleményre.

Mindent összevetve egyáltalán nem garantálhatom, hogy a jövőben teljesen figyelmen kívül hagyom a Diósyenőy Tükör oldalán megjelenő híreket, azt továbbra is felhasználni kívánom, ugyanakkor azt feltétlenül megígérhetem Önnek, hogy az ott szereplő, a Palóc Hírnököt érdeklő felvetéssel kapcsolatban a jövőben mindenképpen megkérdezzük a másik felet is, azaz érdeklődünk majd az egyes témákban az önkormányzat hivatalos állásfoglalásáról, de ezek alapján joggal várhatjuk el, hogy ezeket a feleleteket a korrekt tájékoztatás szellemében meg is kapjuk.

Maradok tisztelettel:

Hegedűs Henrik szerkesztő (Palóc Hírnök)

Aktuális

Népviseletes bálon szórakozik a nép Rimócon

A Rimóci Folklór Manufaktúra Mohos Zsófia fotográfus ötlete nyomán tavaly rendezte meg először a hagyományaira oly büszke faluban az első Nógrád Vármegyei Népviseletes Bált. A rendezvényt második alkalommal ezen a hétvégén, október 26-án szombaton 19 órától tartják a községben, a Vincze Barna Sportcsarnokban. A szervezők nevében Paluch Norbert néptáncpedagógus-etnográfus portálunk megkeresésére elmondta, az Agrárminisztérium Hungarikum […]

Továbbiak
Aktuális

Társadalmi munkában takarították a temetőt Nógrádon

A nemrégiben megválasztott új önkormányzat egyik első feladataként társadalmi munkát szervezett Nógrádon. Dávid Barbara polgármester a facebook-on számolt be a részletekről. Ezek szerint eredetileg csak a temetőre összpontosítottak volna, mondván Mindenszentek előtt illik minél rendezettebbé, tisztábbá tenni a sírkertet, ám miután az október 19-i, szombat reggeli induláskor elég sok ember gyűlt össze – köztük gyerekek […]

Továbbiak
Aktuális

Mégis megmenthető a romhányi törökmogyorófa

Remény élteti a jövőt – mondhatnák Romhányban, hiszen egy újabb fejlemény szerint mégis megmenthető a teljes elpusztulástól a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemről nevezetes törökmogyorófa. A falu délnyugati határában található, a legenda szerint az 1703-11 közötti szabadságharc vezéralakja által törökországi száműzetéséből hazaküldött magból fejlődött törökmogyorófa jelenlegi sorsáról nemrégiben írtunk annak kapcsán, hogy a szakemberek ítélete […]

Továbbiak