Majdnem rekordalacsony a munkanélküliek száma Heves vármegyében

Országos szinten is mélyponton az álláskeresés, Heves vármegyében még egy kicsivel a rekord felett állnak.

2023 júniusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában az álláskeresők száma 224,2 ezer volt, ami körülbelül hatezer fővel kevesebb az előző évi adatokhoz képest. Ezek alapján elmondható, hogy a nyilvántartás működése óta még nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség hazánkban.

Hevesben körülbelül tízezer az állástalanok száma, ennél kevesebbet legutóbb csak 2018-ban mértek. Ennek az oka leginkább a hazai kivándorlás, a nyugdíjba vonulás, a népességcsökkenés és az új munkahelyek létrejötte.

Az előző hónaphoz képest kétszáz fővel fogyott a munkanélküliek száma Hevesben, így a tavalyihoz képest 642 fővel lettek kevesebben az állástalanok.

A vizsgált hónapban a legalább általános iskolát végzettek körülbelül 93 ezres létszáma a munkanélküliek 41,6 százalékát tette ki. A bejelentettek között a szakképzettséggel nem rendelkezők aránya 30,5 százalékos volt, ami 35,6 százalékkal Hevesben volt az egyik legmagasabb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye mellett.

Júniusban az ország területén közel 130 ezer munkanélküli volt jogosult anyagi ellátásra, ezek közül majdnem 61 százalék álláskeresési ellátásban, 39,3 százaléka szociális támogatásban részesült. Heves vármegyében közel hatezer ember kapott valamilyen formában pénzbeli ellátást.

A vármegye nagyobb városainak tekintetében Egerben 1142 db, Gyöngyösön 659 db, Hatvanban 584 db, Hevesen 520 db, Füzesabonyban pedig 177 db munkanélküli lett bejelentve, és további kisebb településeken is meghaladta a kétszázat a munkanélküliek száma.

A vármegye huszonhárom falujában a 10 százalékot haladta meg a munkanélküliség, Terpes és Tarnaleleszen településeken pedig a 20 százalékot ugrotta. A nagyobb településeken, többek között Egerben, Gyöngyösön és Füzesabonyban már megközelítette a 4 százalékot, de Hevesen már kerekítve elérte a 8,5 százalékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Egyéb kategória

A Mi Hazánk Ifjai a Lengyel Nagykövetség előtt tiltakozott

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából tiltakozott a Mi Hazánk Ifjai a balliberális lengyel kormány történelemhamisítása ellen a Lengyel Nagykövetség előtt. Binder Csaba (a Mi Hazánk Ifjai elnöke) elmondta: „A lengyel fiatalok nemzeti öntudatát tönkretevő tantervvel állt elő a nemrég felállt lengyel balliberális kormány. Olyan történelmi tényeket színeztek át, amelyek nagyon fontos és meghatározó részei voltak […]

Továbbiak
Egyéb kategória Közéleti Külföld

Nincs kampány, szóval csak a Mi Hazánk törődik a székelyekkel

Érdekes valóságról fest absztrakt képet amikor március 10-én, a székely szabadság napján csak a Mi Hazánk Mozgalom helyez el koszorút egy megemlékezésen. Természetesen ezen nincsen meglepő. Kiváltképp, ha valaki ismeri a Fidesz azon politikai hozzáállását, mely szerint kampányidőszakon kívül nem is fontos a határon túli magyarság helyzete. És természetesen itt ezt a balosoknak is ugyan […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória

Sínek mellett szexelő párt gázolt majdnem a HÉV

Részegen szexelt egy pár a sínek mellett, de a HÉV elrontotta a forró hangulatot. Új értelmet nyert az „elkapott a hév” kifejezés. A figyelemreméltó eset néhány napja történt Budapest déli részén a Lechner Ödön fasornál az esti órákban. A HÉV ugyan nem gázolta el a szerelmeseket, de a férfit magával sodorta és nem sokon múlt, […]

Továbbiak