Felvétel készült a Bükkben kóborló barnamedvéről

Korábban már több alkalommal érkeztek bejelentések és észlelésekről szóló hírek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához egy medvéről, amely magányosan kóborol a Bükk tájain. Bár a park munkatársai és vadállatokkal foglalkozó szakemberek korábban azt mondták, hogy nem észleltek medve lábnyomokat, most mégis előkerült egy éjszakai felvétel, amelyen valóban kivehető a testes állat jelenléte.

A Mihály elnevezésű barnamedve már feltűnt egyszer július 24-én egy kameracsapda felvételein, illetve két észlelést is jelentettek a nemzeti park munkatársainak.

A szervezet a hivatalos Facebook oldalán kitett egy közleményt, amelyben a helyi lakosok és a turisták figyelmét is felhívják az óvatosságra és arra, hogy csak hivatalos forrásokban is megerősített híreket osszunk meg a medvével kapcsolatban:

Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálunk. Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik – írták bejegyzésükben.


A legutóbbi alkalommal Mátrakeresztesen történt észlelés, ahol egy medve szaladt keresztül az úttesten. Az állatról akkor nem sikerült fotót vagy videót készíteni, viszont a lábnyomait akkor is sikerült beazonosítani.

Ha a barnamedve jelenlétének ellenére mégis a Bükkben vagy a Mátrában szeretnénk kirándulni, nem árt fokozottan figyelni, hiszen nem tudni, hogyan reagálna az élőlény, ha véletlenül belebotlana egy emberbe.

Portálunkon korábban már írtunk mind a medve bükki megjelenéséről, mind arról, hogy egy medvével való szembekerülés esetén mit érdemes tenni, hogy biztonságban el tudjunk távozni a helyszínről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Bulizás után elloptak egy kocsit

Úgy gondolták, jó buli lesz, ezért bulizás után elkötöttek egy kocsit nógrádi kamaszok. Elszabadult a házibuli Nógrád vármegyében. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt két 17 éves fiú ellen, akik egy házibuli végén elkötöttek egy autót, majd a rendőri igazoltatásnál más adataival próbáltak kibújni a felelősség alól. A Nógrád Vármegyei Főügyészség a nool.hu-nak azt nyilatkozta, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Késsel rabolt ki egy fiatal fiút három férfi a gödöllői HÉV-en

Közel 200 ezer forintnyi értéket zsákmányoltak a fiútól az elkövetők, egyiküket még keresik. Vádat emelt az ügyészség két férfi ellen, akik egyelőre ismeretlen társukkal együtt kiraboltak egy fiatal fiút a gödöllői HÉV-en. A vádirat szerint a három elkövető március 19-én éjszaka nézte ki magának a HÉV-en utazó fiút. Egyikük odalépett hozzá és beszélgetést kezdeményezett vele, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Párakapuk enyhítik a kánikulát Egerben is

Országszerte igyekeznek enyhíteni a hőséget. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területén június 19-én 0 órától június 22-én 24 óráig. Azóta a visszatérő hőség miatt Egerben is megpróbálják enyhíteni a hőséget a helyiek. A Városgondozás Eger Kft. három helyszínen (a […]

Továbbiak