Felvétel készült a Bükkben kóborló barnamedvéről

Korábban már több alkalommal érkeztek bejelentések és észlelésekről szóló hírek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához egy medvéről, amely magányosan kóborol a Bükk tájain. Bár a park munkatársai és vadállatokkal foglalkozó szakemberek korábban azt mondták, hogy nem észleltek medve lábnyomokat, most mégis előkerült egy éjszakai felvétel, amelyen valóban kivehető a testes állat jelenléte.

A Mihály elnevezésű barnamedve már feltűnt egyszer július 24-én egy kameracsapda felvételein, illetve két észlelést is jelentettek a nemzeti park munkatársainak.

A szervezet a hivatalos Facebook oldalán kitett egy közleményt, amelyben a helyi lakosok és a turisták figyelmét is felhívják az óvatosságra és arra, hogy csak hivatalos forrásokban is megerősített híreket osszunk meg a medvével kapcsolatban:

Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálunk. Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik – írták bejegyzésükben.


A legutóbbi alkalommal Mátrakeresztesen történt észlelés, ahol egy medve szaladt keresztül az úttesten. Az állatról akkor nem sikerült fotót vagy videót készíteni, viszont a lábnyomait akkor is sikerült beazonosítani.

Ha a barnamedve jelenlétének ellenére mégis a Bükkben vagy a Mátrában szeretnénk kirándulni, nem árt fokozottan figyelni, hiszen nem tudni, hogyan reagálna az élőlény, ha véletlenül belebotlana egy emberbe.

Portálunkon korábban már írtunk mind a medve bükki megjelenéséről, mind arról, hogy egy medvével való szembekerülés esetén mit érdemes tenni, hogy biztonságban el tudjunk távozni a helyszínről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak