Felvétel készült a Bükkben kóborló barnamedvéről

Korábban már több alkalommal érkeztek bejelentések és észlelésekről szóló hírek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához egy medvéről, amely magányosan kóborol a Bükk tájain. Bár a park munkatársai és vadállatokkal foglalkozó szakemberek korábban azt mondták, hogy nem észleltek medve lábnyomokat, most mégis előkerült egy éjszakai felvétel, amelyen valóban kivehető a testes állat jelenléte.

A Mihály elnevezésű barnamedve már feltűnt egyszer július 24-én egy kameracsapda felvételein, illetve két észlelést is jelentettek a nemzeti park munkatársainak.

A szervezet a hivatalos Facebook oldalán kitett egy közleményt, amelyben a helyi lakosok és a turisták figyelmét is felhívják az óvatosságra és arra, hogy csak hivatalos forrásokban is megerősített híreket osszunk meg a medvével kapcsolatban:

Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálunk. Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik – írták bejegyzésükben.


A legutóbbi alkalommal Mátrakeresztesen történt észlelés, ahol egy medve szaladt keresztül az úttesten. Az állatról akkor nem sikerült fotót vagy videót készíteni, viszont a lábnyomait akkor is sikerült beazonosítani.

Ha a barnamedve jelenlétének ellenére mégis a Bükkben vagy a Mátrában szeretnénk kirándulni, nem árt fokozottan figyelni, hiszen nem tudni, hogyan reagálna az élőlény, ha véletlenül belebotlana egy emberbe.

Portálunkon korábban már írtunk mind a medve bükki megjelenéséről, mind arról, hogy egy medvével való szembekerülés esetén mit érdemes tenni, hogy biztonságban el tudjunk távozni a helyszínről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak