Az NTAK-rendszer egy plusz teher a vállalkozások részére – Dócs Dávid indítványt írt a vendéglátósok védelméért

A hazai vendéglátásban dolgozóknak ismerős lehet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt NTAK-rendszer, melynek gyakorlatba ültetésével elméletileg a hazai vendéglátóipart, a turisztikai szektort és az idegenforgalmat kívánnák korszerűsíteni Magyarországon, annak ellenére, hogy valójában a koronavírus miatti lezárások alatt meggyengült vendéglátóipari vállalkozásoknak nincs kapacitása egy hirtelen jött modernizációs átállásra, mely megvalósításának határideje igen szűkösre sikeredett.

Július 1-től vezetik be ezt a kötelező adatszolgáltatást. Ez az időpont május végén került bejelentésre, amely több okból is aggályos, hiszen az érintett vállalkozásoknak nincs ideje felkészülni erre a követelményre. A vállalkozások számára ez egy plusz teher, amelyre adott esetben újabb embert kell felvegyenek. Sokan emiatt akár be is zárhatnak, hiszen a plusz adminisztrációra sem idejük, sem emberük nincs – áll Dócs Dávid országgyűlési képviselő önálló indítványában, amelyet Nagy Márton István, gazdaságfejlesztési miniszter részére írt.

A javaslatot írt képviselő kifejtette, hogy a covid-lezárások ideje alatt meghurcolt vendéglátói vállalkozások már így is sokat küzdöttek a továbbműködésükért, és ezért is nem megfontolt egy ilyen adatszolgáltatói modernizációs rendszer gyors elrendelése, hiszen ennek a kezdő költségei már a kivitelezés első lépéseinél is 500.000-1.000.000 Ft-tal terhelik a vendéglátósok kasszáját, majd további, komolyabb fenntartási költségei is előléphetnek, mint például új munkavállalók felvétele a működtetéshez.

Ez azért jelent valójában problémát, mivel a szűk teljesítési idővel rendelkező vendéglátói vállalkozások sok esetben így is kevés pénzzel gazdálkodnak, és egy ilyen rendszer kiépítése annyit vinne el, hogy az akár csődhöz, így bezáráshoz vezethet.

A kis árréssel dolgozó vendéglátósoknak túlélést jelenthet a szolgáltatásaik árának növelése, az viszont válság idején vevővesztéshez vezethet, mivel az emberek megpróbálják visszafogni a költekezéseiket és a nem szükségszerű kiadásaikat. Ez újra csak csődhöz, majd bezáráshoz vezetne.

„Covid, háború, rezsiválság, infláció. Egy kis vendéglátóegység számára éppen elég megterhelő volt az elmúlt pár év. Valamint a vendéglátósok egy része családi vállalkozásban csinálja, így ez az elsődleges bevételi forrásuk. A kiöregedő vendéglátással foglalkozó családoknak nem csak nem érné már meg ezt a rendszert használni, de komoly kihívás is lenne számukra” – emelte ki Dócs Dávid.

Az indítvány további részében felmerültek még kérdések a miniszter felé, amelyek tovább boncolgatják egyrészt a kis vendéglátósok bezárásának lehetőségét, másrészt azt, hogy kapnak-e valamilyen mentességet azok, akik számára nem kivitelezhető az új rendszer működtetése.

A levélre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt, aki szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkája eddig is eredményes volt, és tovább szeretnék folytatni az átfogó digitalizációt és a modernizációt a hazai vendéglátóiparban és a turisztikai szektorban egyaránt.

„A szálláshelyek, a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók statisztikai adatainak összevont elemzése minden eddiginél pontosabb képet fog adni az ágazat valódi teljesítményéről, ami még hatékonyabbá teheti a turisztikai támogatási rendszert. Mindez hozzásegítheti a turisztikai szektort ahhoz, hogy ne csak elérje a járvány előtti rekordszintet, hanem meg is haladja azt” – válaszolta az államtitkár, aki azt is kifejtette, hogy a kormány egyeztet az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel egyaránt.

Ezzel a probléma csak az, hogy az előbbi állítás ellenére a kormány sokszor valójában csak a hazai KKV-szektor hatékonyságát csökkenti, hiszen tavaly többek között a KATA-módosítás eredményeként is rengeteg értékteremtő magyar kis-és közepes vállalkozás életét nehezítette meg vagy egyenesen lehetetlenítette el.

Mint ahogy az Dócs Dávid is hangsúlyozta, a Mi Hazánk a multik helyett a magyar vállalkozók pártján áll, és párt frakciója a jövőben is a magyar vállalkozások és Magyarország felvirágoztatásáért fog dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Egyéb kategória

A Mi Hazánk Ifjai a Lengyel Nagykövetség előtt tiltakozott

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából tiltakozott a Mi Hazánk Ifjai a balliberális lengyel kormány történelemhamisítása ellen a Lengyel Nagykövetség előtt. Binder Csaba (a Mi Hazánk Ifjai elnöke) elmondta: „A lengyel fiatalok nemzeti öntudatát tönkretevő tantervvel állt elő a nemrég felállt lengyel balliberális kormány. Olyan történelmi tényeket színeztek át, amelyek nagyon fontos és meghatározó részei voltak […]

Továbbiak
Egyéb kategória Közéleti Külföld

Nincs kampány, szóval csak a Mi Hazánk törődik a székelyekkel

Érdekes valóságról fest absztrakt képet amikor március 10-én, a székely szabadság napján csak a Mi Hazánk Mozgalom helyez el koszorút egy megemlékezésen. Természetesen ezen nincsen meglepő. Kiváltképp, ha valaki ismeri a Fidesz azon politikai hozzáállását, mely szerint kampányidőszakon kívül nem is fontos a határon túli magyarság helyzete. És természetesen itt ezt a balosoknak is ugyan […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória

Sínek mellett szexelő párt gázolt majdnem a HÉV

Részegen szexelt egy pár a sínek mellett, de a HÉV elrontotta a forró hangulatot. Új értelmet nyert az „elkapott a hév” kifejezés. A figyelemreméltó eset néhány napja történt Budapest déli részén a Lechner Ödön fasornál az esti órákban. A HÉV ugyan nem gázolta el a szerelmeseket, de a férfit magával sodorta és nem sokon múlt, […]

Továbbiak