Újra önkéntes szemétszedést szerveztek Durandába

Ezen a nyáron már júliusban is komoly szemétszedési akció volt Gyöngyös hírhedt cigánytelepén, viszont a gyöngyösi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület most ismét összefogott, hogy megtisztítsák a város északnyugati részét.

A Gyöngyös városában elnevezésű program keretein belül ismét összefogott a helyi önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat, hogy Gyöngyös legkeményebb helyét, a durandai cigánytelepet kitisztítsák, mivel rengeteg szemét lepi el a területet.

Aradi Mária irányítja a közösségi szinten működő fejlesztési programokat, aki a Community-led Local Development munkaszervezeti vezetője, és most is ő bonyolította le a szemétszedő akciót, aminek célja kifejezetten Duranda megtisztítása volt a szeméttől, illetve a helyi kisebbség bevonása a projektbe.

Aradi Mária elmondta, hogy a szemétszedésbe szerdán reggel 9 órakor, illetve délután 17 órakor lehetett becsatlakozni, és az önkéntesek a Máltai Szeretetszolgálat Fuvaros utcai épületénél tudtak felszerelkezni zsákokkal és az akció megfelelő kivitelezéséhez szükséges eszközökkel és védőfelszerelésekkel, mint kesztyűkkel.

A munkaszervezeti vezető nyilatkozott a Heol-nak is ahol elmondta:

Az akció célja kettős. Egyrészt az, hogy szedjünk össze annyi lakossági hulladékot az utcáról, amennyit csak lehetséges, s az önkéntes megmozdulással közösen varázsoljuk tisztábbá a környezetünket. Másrészt, mivel a nagyobb gyerekeket is hívtuk, velük egyfajta preventív célú beszélgetést is kezdeményeztünk. Szeretnénk, ha ráébrednének, közel se lesz annyi szemét az utcán, ha nem dobálják el. Szeretnénk láttatni velük, hogy menő dolog a Földért tenni valamit. Évente többször is szeretnénk megszervezni az önkéntes szemétszedést, augusztus 16-án már biztosan újra lesz.

Az összegyűjtött hulladékokat egy közeli konténerbe lehetett elhelyezni, majd a munkájáért cserébe mindenki kaphatott egy kis ajándékcsomagot is, amely müzliszeleteket és levásárolható kuponokat tartalmazott.

Duranda akkor vált országos szinten is ismert helyszínné, amikor még a Jobbik idejében Morvai Krisztina, korábbi európai parlamenti képviselő járt arra felmérni az ottani helyzetet egy riport erejéig.

Az Egy nap a „hivatalban” című videó nyilvánosságra hozása után futótűzként terjedt az interneten a gyöngyösi cigánytelep, hiszen bár a felvételen szereplő helyi lakosok erősen elviccelik a mindennapi helyzetüket bemutatni kívánó videóanyagot, azért egy kis betekintést mégis kaphattunk Duranda átlag ember számára szokatlanul ható környezetébe.

Nem Morvai Krisztina volt az egyetlen politikus, aki ellátogatott Durandába. Ezt az előző országgyűlési választások alkalmával már Márki-Zay Péter is megtette, akinek a megjelenése több cigány lakost is felháborított, hiszen először radikális jobbikosnak, majd később Gyurcsány emberének nézték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak