Újra önkéntes szemétszedést szerveztek Durandába

Ezen a nyáron már júliusban is komoly szemétszedési akció volt Gyöngyös hírhedt cigánytelepén, viszont a gyöngyösi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület most ismét összefogott, hogy megtisztítsák a város északnyugati részét.

A Gyöngyös városában elnevezésű program keretein belül ismét összefogott a helyi önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat, hogy Gyöngyös legkeményebb helyét, a durandai cigánytelepet kitisztítsák, mivel rengeteg szemét lepi el a területet.

Aradi Mária irányítja a közösségi szinten működő fejlesztési programokat, aki a Community-led Local Development munkaszervezeti vezetője, és most is ő bonyolította le a szemétszedő akciót, aminek célja kifejezetten Duranda megtisztítása volt a szeméttől, illetve a helyi kisebbség bevonása a projektbe.

Aradi Mária elmondta, hogy a szemétszedésbe szerdán reggel 9 órakor, illetve délután 17 órakor lehetett becsatlakozni, és az önkéntesek a Máltai Szeretetszolgálat Fuvaros utcai épületénél tudtak felszerelkezni zsákokkal és az akció megfelelő kivitelezéséhez szükséges eszközökkel és védőfelszerelésekkel, mint kesztyűkkel.

A munkaszervezeti vezető nyilatkozott a Heol-nak is ahol elmondta:

Az akció célja kettős. Egyrészt az, hogy szedjünk össze annyi lakossági hulladékot az utcáról, amennyit csak lehetséges, s az önkéntes megmozdulással közösen varázsoljuk tisztábbá a környezetünket. Másrészt, mivel a nagyobb gyerekeket is hívtuk, velük egyfajta preventív célú beszélgetést is kezdeményeztünk. Szeretnénk, ha ráébrednének, közel se lesz annyi szemét az utcán, ha nem dobálják el. Szeretnénk láttatni velük, hogy menő dolog a Földért tenni valamit. Évente többször is szeretnénk megszervezni az önkéntes szemétszedést, augusztus 16-án már biztosan újra lesz.

Az összegyűjtött hulladékokat egy közeli konténerbe lehetett elhelyezni, majd a munkájáért cserébe mindenki kaphatott egy kis ajándékcsomagot is, amely müzliszeleteket és levásárolható kuponokat tartalmazott.

Duranda akkor vált országos szinten is ismert helyszínné, amikor még a Jobbik idejében Morvai Krisztina, korábbi európai parlamenti képviselő járt arra felmérni az ottani helyzetet egy riport erejéig.

Az Egy nap a „hivatalban” című videó nyilvánosságra hozása után futótűzként terjedt az interneten a gyöngyösi cigánytelep, hiszen bár a felvételen szereplő helyi lakosok erősen elviccelik a mindennapi helyzetüket bemutatni kívánó videóanyagot, azért egy kis betekintést mégis kaphattunk Duranda átlag ember számára szokatlanul ható környezetébe.

Nem Morvai Krisztina volt az egyetlen politikus, aki ellátogatott Durandába. Ezt az előző országgyűlési választások alkalmával már Márki-Zay Péter is megtette, akinek a megjelenése több cigány lakost is felháborított, hiszen először radikális jobbikosnak, majd később Gyurcsány emberének nézték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Egy igazi hős: egy egész család életét mentette meg egy kutya Gyöngyösön

A szemfüles kutyus mindenkinél előbb észlelte a bajt. Holly, a hatéves berni pásztor mentette meg egy egész család életét Gyöngyösön. Kigyulladt egy ház, már az egész terasz lángolt, de csak a kutyus vette észre, hogy baj van. Holly szaladgálni kezdett a házban, a zajra felébredt az anyuka, aki azonnal felkeltette az apukát és a lányát, […]

Továbbiak
Heves Közéleti Nógrád

Zenélni fog a 21-es főút, de nincs baj Ágh Péter szerint

Dócs Dávid még korábban nyújtott be egy írásbeli kérdést, a 20-es főútra tervezett zenélő sávval kapcsolatos kérdésekkel. A képviselőt helyi lakosok keresték meg, hogy hallották a 67-es főúton kialakított zenélő útszakasz mellett élő lakosok panaszait. Nem is csoda, ha ezek után, inkább kétkedéssel állnának a kérdéshez. Ágh Péter Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára szerint nincs […]

Továbbiak