Válságban a közbiztonság?

Növekvő bűnözés, tanácstalan rendőrök, homályos jövőkép.

Rend, igazságosság, biztonság. Három egyszerű szó, melyek általános össztársadalmi értéket jelentenek minden működőképes civilizáció számára. Három általános érték, melyek napjainkra nem csupán elhalványultak, de lassan azt is nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük ki, hogy csupán múltidőben beszélhetünk róluk. De vajon miért jelenthetjük ki ilyen bátran ezt az elméletet? Vessünk hát egy pillantást a szóban forgó problémára!

Vádat emelt egy férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség, aki többszörös garázdaságot követett el Salgótarján belvárosában.

A vád szerint 2022. márciusának első napjaiban a férfi egy áruházlánc salgótarjáni boltjaiban több alkalommal követett el lopást. Az esetek többségében a férfi bonbont és whiskyt rejtett a ruhája alá, majd gond nélkül kisétált a boltokból. Összesen több mint 40.000 forint kárt okozott.

Március 7.-én azonban, amikor is az egyik üzletben megközelítőleg 25.000 forint értékben kísérelt meg egy újabb lopást, ezúttal elhagyta a szerencséje, ugyanis a bolt biztonságiőre sikeresen tetten érte és feltartóztatta. Később a kár megtérült.

Majd május 18.-án reggel, a fővárosi főtér buszmegállójában a férfi belekötött egy nőbe, az öklét az arcához helyezte, és megfenyegette, hogy eltöri az állát. Ezt követően egy férfi számon kérte az illetőt az eset miatt, aki válasz helyett kétszer felé rúgott, és a második alkalommal el is találta a combját.

Az illető május 29.-én meglátta az édesanyját egy másik férfi társaságában, akit hirtelen hátulról a bal fülén megütött. Az édesanya a két férfi közé állt, közben a sérült férfinek a bűnöző azt kiabálta: „Kutya vagy, megöllek!”

A vádlott június 3.-án a késő esti órákban a belvárosban egy újabb nőt támadott meg. Hátulról először a bal kezét ragadta meg, majd mindkét kezét összeszorította, a haját háromszor megrángatta, amellyel 8 napon belül gyógyuló sérült okozott a nőnek. A fájdalomtól a nő felsikoltott, majd azt követően a férfi elengedte és távozott a helyszínről.

Június 14.-ének estéjén egy buszpályaudvaron várakozó embert minden előzmény nélkül két tenyérrel mellkason ütött, aki emiatt a földre zuhant. Ezt követően a vádlott tovább randalírozott, a városközponti áruház előtti utcaszakaszon a járókelőknek obszcén jeleket mutogatott, közben trágár szavakat ordított. Majd a férfi átszaladt a főtérre, ahol egy kutyáját sétáltató járókelőt két kézzel erősen megtaszított, amitől a járdára esett, megütve a csípőjét és a könyökét. Ezt követően a férfi visszament a buszpályaudvarra, ahol egy újabb nőt szokás szerint minden előzmény nélkül nagy erővel ököllel megütött az arcán, aki így 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A fent felsorolt cselekményeit követően a férfit letartóztatták, majd 2022. december 6.-án a Salgótarjáni Járási Ügyészség benyújtotta vádiratát a két lopás, négy garázdaság és a két könnyű testi sértés miatt.

Az ügyészség halmazati büntetésként fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és a terhelt közügyektől való eltiltására tett indítványt azzal, hogy teljes körű beismerő vallomás esetén az előkészítő ülésen 1 év 6 hónap fogházbüntetést, továbbá 2 év közügyektől való eltiltást tart tudomásul vehetőnek.

Ekkor merül fel a kérdés: Vajon igazságos-e a fent említett büntetés egy ehhez hasonló antiszociális magatartást tanúsító, a szociális környezetére lételemi szinten destruktív hatást gyakorló egyén részére ítélve?

Az állampolgárok biztonságának hatékony megteremtése és hosszútávó fenntartása elsősorban azon intézmény kötelessége – Nem feladata, kötelessége! – amelyet az állampolgárok tartanak fenn elsősorban ebből a célból, mely nem más, mint az állam. Az állam, melyet a bizalom alapkövére felépített hatalommal ruház fel a polgárság.

A három hatalmi ág pedig a következő: törvényhozás, bíráskodás, végrehajtás. Pontosan azok a társadalmi területek, amelyek a közbiztonság fenntartásáért felelősek. Ekkor merül fel a jogos kérdés, miszerint: Mihez kezdjünk abban az esetben, ha hazánk bizonyos régióiban megszűnt a közbiztonság, egy sötét vákuum keletkezett az állam törvényhálójában, mert az adófizetők pénzéből fenntartott állam nem teljesíti a kötelességét?

A kifejtettek alapján tehát világosan látszik, hogy a rend-igazságosság-biztonság hármasa nem pusztán objektív szempontból is elismerhető és elismerendő társadalmi értékek, de mindenekelőtt létfontosságú alappillérei mindennek, amit valaha civilizációnak neveztünk az egyetemes történelem során.

Ezen alappillérek megingatása, gyöngítése, legrosszabb esetben pedig végleges ledöntése vitathatatlanul egyet jelentenek az adott civilizáció hanyatlásának világosan kimutatható és empirikus tüneteivel. Éppen ezért elsőrendű kötelességeink közé tartozik ezen értékek védelme. Attól a perctől, hogy a fent vizsgált értékek megszűnnek társadalmunk szerves részét képezni, egy meredek lejtőn kezdünk el száguldani, méghozzá önszántunkból.

Súlyos hiba volna tehát pusztán szubjektív filozófiai konstrukciónak, egyéni értékítéletnek minősíteni a közbiztonság fokozott és komplex megerősítésének szándékát, ahelyett hogy szimplán racionális és józan hozzáállásnak titulálnánk a legáltalánosabb, de egyben legsúlyosabb társadalmi problémák vonatkozásában.

A kérdés tehát adott, világos és egyértelmű: Olyan világban szeretnénk élni gyermekeinkkel együtt, ahol napi szinten veszélybe kerül az életünk, mert csupán néhány évig zárjuk el a társadalomtól a visszaeső bűnelkövetőket luxusbörtönökbe, ahol kényelmes ágymatracot, nagyobb tévét és finom ételt biztosítunk számukra, vagy megbüntetjük őket? Választanunk kell, hogy melyik hármas jelszót tartjuk helyesnek: rend-igazságosság-biztonság, vagy káosz-igazságtalanság-életveszély? Ideje elgondolkodni ezen.

Kiemelt kép: blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak