Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó anyagok vannak Mohorán

Az elmúlt időszakban nagy port kavart, hogy Mohorán akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó anyagokat találtak az egykori libatelepen. Az üggyel kapcsolatban Mohorán egy nem hivatalos tájékoztatót tartottak, melye több országgyűlési képviselő mellett Cserháthaláp leköszönő polgármestere, Dócsné Sávolyi Henriett is részt vett. Őt kérdeztük a tájékoztató részleteiről.

Elsősorban az érdekelt minket, hogy pontosan mi történt Mohorán. Kérdésünkre elmondta, hogy a mohorai majorba kétes eredetű anyagok lettek lerakva melyeket a bizonyításig nem szívesen hívnának veszélyes hulladéknak. Egy bejelentést követően a balassagyarmati katasztrófavédelem munkatársai kimentek a helyszínre, majd arról tájékoztatták a bejelentőt, hogy semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem találtak. Mint említette, a lerakott anyagokról tudomása volt a hatóságoknak, de azok a mennyiségre vagy anyagra való eltérést nem találtak. A tárolt anyagokat nem minősítették sem veszélyes anyagnak, sem veszélyes hulladéknak.

Arra is rávilágított, hogy az első probléma, hogy egy mezőgazdasági besorolású területen lehet-e ipari hulladékot tárolni? Hiszen az ipari hulladék sajátossága, hogy amennyiben nem hermetikusan zárt térben tárolják, úgy igencsak környezetszennyező. Tovább ront a helyzeten, hogy ugyan az a vállalkozó birtokolja a területet és szállította be a dolgokat, aki annak idején Ikladon bizonyítottan akkumulátorhulladékokat tárolt.

Dócsné azt is elmondta, hogy a tájékoztató célja nem az, hogy valakinek a rosszhírét keltsék. Hanem az, hogy biztosak legyenek abban, hogy Mohorát és a környező településeket nem veszélyezteti senki.

Mégis csak veszélyes hulladék?

Viszont kiderült, hogy az egyik tárolón a veszélyes anyagot jelző piktogram található. A polgármester asszony azt is elmondta, hogy az anyagot bevizsgáltatták. Ebből kiderült, hogy ugyan az első minta a megengedett értéknél nem szennyezőbb karbonpor volt – bár itt továbbra is a kérdés, hogy mezőgazdasági területen lehet-e ipari hulladékot tárolni –. Viszont a második mintánál kiderült, hogy több fémes anyagot is tartalmaz, mint például báriumot, lítiumot, vagy éppen nikkelt, melyről azt kell tudni, hogy hosszú távon igencsak mérgező. A bőrirritáló, allergiás reakciót és gyulladást okozó tulajdonságain túl a nikkelport belélegezve hosszútávon rákkeltő. Ezekről mindenki tudja, hogy főként az akkumulátorgyártáshoz használt fémek.

A kettes mintában nagy mennyiségű NMP oldószert találtak, amelyet az Európai Unió azért akar betiltani, mert magzatkárosító hatása van.

A végén a polgármesterasszony hozzá tette, az ilyen néha bagatellnek tűnő folyamatokkal azért kell foglalkozni, mert ez nem csak a jelen problémája. Ez veszélyezteti a gyermekeink unokáink egészségét és jövőjét is.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

Aktuális

Mégis megmenthető a romhányi törökmogyorófa

Remény élteti a jövőt – mondhatnák Romhányban, hiszen egy újabb fejlemény szerint mégis megmenthető a teljes elpusztulástól a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemről nevezetes törökmogyorófa. A falu délnyugati határában található, a legenda szerint az 1703-11 közötti szabadságharc vezéralakja által törökországi száműzetéséből hazaküldött magból fejlődött törökmogyorófa jelenlegi sorsáról nemrégiben írtunk annak kapcsán, hogy a szakemberek ítélete […]

Továbbiak
Aktuális

Jótékonysági célra ajánlotta fel olimpiai jutalmát a Balassagyarmaton járt világbajnok birkózó

Az október 12-én Balassagyarmaton rendezett Mozdulj Gyarmat sportnap díszvendége volt Losonczi Dávid világbajnok birkózó, aki a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyen végzett a nyári párizsi olimpián. A régi vármegyeháza egy csendesebb pontján váltottunk néhány szót a huszonnégy esztendős fiatalemberrel. *Mennyire volt nehéz az olimpiai kijutás szempontjából, hogy a súlycsoportodban elég nagy a hazai konkurencia? […]

Továbbiak
Aktuális

Elhunyt játszótársaikra emlékeztek a focisták Őrhalomban

Tragikus körülmények között öt évvel ezelőtt hunyt el az Őrhalmi Sportegyesület labdarúgója, Virág Balázs. A szakosztály egyik vezetője, Varga József kezdeményezésére szerveztek a barátok tornát az emlékére, de ma már ő sincs köztünk. Ebben az évben immár mindkettőjük tiszteletére rúgták a labdát az egykori játszótársak a község sportcsarnokában. Az Őrhalomért Egyesület képviseletében Farkas Andrea elnök […]

Továbbiak