Sokan nem ismerik fel az erdőben a mérgező gombákat

Az ősz beköszöntével, ahogy egyre csapadékosabbá válik az idő, Nógrád vármegyében is megkezdődik a gombaszezon. Az itt élők szeretnek gombászni, a megszokott fajokkal megtölteni kosaraikat. Azonban még a jól ismert gombafélék is tartogatnak veszélyeket, míg számos könnyen felismerhető és ehető példány marad az erdőben, ahelyett, hogy a serpenyőbe kerülne.

Egy helyi gombaszakellenőrt, Esztó Bernátot kérdeztünk tapasztalatairól és megyénkre jellemző gombákról.

Ehető mérgező gombák?

A helyiek egy-két “bejáratott” gombafajt gyűjtenek, amit könnyen felismernek, ám az nagyon érdekes a szakértő számára, hogy mit tartanak ehetőnek és mit nem. A vargányaféléket jellemzően “tinóra” névvel illetik. A valódi tinóruk – bár tény, hogy alakjukat tekintve nagyon hasonlóak a vargányákhoz, de azokkal ellentétben – a vágás felszínén elszíneződnek, és közülük számos ehető és gyűjthető fajt nem gyűjtenek (pl. céklatinóru, változékony tinóru, vörös-, és fenyőtinóru).

Ezzel ellentétben gyűjtik viszont a különféle korall gombákat. Ezek között van mérgező (pl. cifra és halvány korallgomba), ehető és nem ehető faj is, ám megkülönböztetésük kihívás a gyakorlatlan szem számára. Ezért a gombaismereti tanfolyamokon gyűjtésüket általában nem javasolják. A köztudatból azért sem koptak még ki, mert a mérgező fajok kellemetlen mellékhatása nem olyan mértékű, hogy a “szoktuk gyűjteni”-t felülírja.

 A szakellenőr elmondása alapján a halálosan mérgező gyilkos galóca az egyik legmérgezőbb gombafajta. Erdeinkben gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, felismerésével már életet menthetünk. Jellemző jegyei a sárgás-olajzöldes kalap, a fehér gallér és bocskor, valamint a tönk kígyóbőrszerű mintázata. Könnyen összetéveszthető más gombákkal, köztük a zöldes színű galambgombákkal is.

A piros kalapos, fehér pettyes légyölő galócát sokan összekeverik elnevezésében az említett gyilkos galócával. Ez a klasszikus mesegomba közel sem jelent olyan veszélyt, mint gyilkos társa. A benne található muszkarin gyomor- és bélpanaszokat okozhat, illetve tudatmódosító anyagokat is tartalmaz, de nem halálosan mérgező.

A gombászás kötelező állomása: a gombaszakellenőri vizsgálat

 A szakellenőr azt is hangsúlyozta, hogy a fehér lemezű gombáktól a helyi emberek tartanak, hiába kitűnő gomba a nagy őzlábgomba, sokan nem szedik, mert fehér lemeze van, pedig fogyasztásra alkalmas, kiváló rántva, pörköltként vagy pizzaalapnak. Vele ellentétben a nagy döggomba ízletes gombának néz ki, de a legtöbb mérgezés okozója, akárcsak a rókagombának hitt világító tölcsérgomba.

Érdekesség még, hogy a mérgező gombák közé sorolt karbolszagú csiperkét is fogyasztják Észak-Nógrádban. A fehér kalapú, húsrózsás színű lemezekkel bíró gombának fenol (hígító) szaga van, de még jellemzőbb tulajdonsága, hogy ha a tönk alapjánál megvágjuk erős sárgulást láthatunk. A helyiek gyakorlata szerint a kalapbőr eltávolításával a kalaphús fogyasztható. A tudományos kutatások pedig igazolják a hagyományaikat: a hosszantartó gyomorrontást és gombaundort okozó méreganyagok a tönk alsó részében, valamint a kalapbőrben találhatóak legnagyobb mennyiségben. Ám ezek eltávolításával sem zárható ki a mérgezés esélye, ezért továbbra is mindenkit óva intünk attól, hogy ezt a gombafajt fogyassza!

A mérgező fajokkal való kísérletezés helyett a kevésbé ismert, de ehető fajok megismerésére biztat mindenkit a szakellenőr, hiszen belőlük sok ott marad az erdőben. Ilyen a piruló galóca, a galambgombák, és a tuskógombák. Fontos ezeket alaposan megismerni, de nem maradhat el, hogy egy szakellenőrnek megmutassuk a zsákmányt, aki térítésmentesen bevizsgálja gombáinkat.

Esztó Bernát gombaszakellenőr, jelenleg egy felsőfokú gombaismereti továbbképzésen bővíti tovább ismereteit. Szakdolgozatában a gombák genetikájával foglalkozik. A tudományos munka mellett fontosnak tartja, hogy a fiatalok számára is megmutassa a gombák csodálatos világát: általános és középiskolások számára tart előadásokat, foglalkozásokat, gombaismereti sétákat. Úgy látja, hogy a lakosság körében szükség és igény is lenne alapfokú gombász képzések szervezésére, ahol a legfontosabb ehető és mérgező gombák magabiztos felismerése elsajátíthatóvá válna mindenki számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kövessél minket facebookon és olvasson tovább!

Beküldött fotó: Esztó Bernát

Aktuális Egyéb kategória

Magyarországon először egy új betegséget igazoltak mezei nyulakban az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai

Az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat-, Vad-, Hal- és Méhegészségügyi Tanszékén, a Vadászati, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Osztály kutatói október 1-jén beérkezett vizsgálati anyagból új betegséget igazoltak mezei nyúlban, úgynevezett myxomatosis jelenlétét állapították meg. Az Állatorvostudományi Egyetem sajtóközleményben tájékoztatta szerkesztőségünket az ügy kapcsán. Az eddigi ismereteik szerint a kórokozó egy Leporipox vírus, amely vérszívó rovarok útján terjed és eddig… Bővebben

Bővebben...
Aktuális Balassagyarmat Nógrád

Bizonytalan mikor indul a Balassagyarmat és Diósjenő közötti vasútvonal felújítása

Jó ütemben zajlanak a felújítások a szeptemberi baleset által érintett vasúti pályaszakaszon Magyarkút és Szokolya térségében, ám a Palóc Hírnökhöz eljutott információk szerint erősen kérdéses, hogy a Diósjenő és Balassagyarmat kötötti vonalon mikor indulhatnak be a MÁV Zrt. által beharangozott fejlesztések. A szeptember 11-én a magyarkúti állomás mellett történt sajnálatos kisiklás után Hegyi Zsolt, a… Bővebben

Bővebben...
Aktuális Nógrád

Hamarosan csökkenhet Nógrád vármegye területe

Komolyabb aggodalomra semmi ok, nem politikai fondorlatról, sem diplomáciai cselszövényről nincs szó, a háttérben egészen prózai indoklás áll: a természet munkája. Az Ipoly keletről nyugati irányban haladva Drégelypalánk térségében egyre több és több kanyarulattal „csavarog” a torkolat felé, nem egyszer jelentősebb, már-már hajtű jellegű fordulattal. Az egyik ilyen képződmény Hont határában található, ahol nemrégiben a… Bővebben

Bővebben...