Az év madara a kerecsensólyom

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel.

Világszinten a kárpát-medencei kerecsensólyom az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén fekvő állomány.

Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási.

Kép forrása: korkep.sk

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra. Ezért is lett idén az MME 50 éves jubileumán 2024 madara.” – írja honlapján az egyesület.

A kerecsensólyom nagy méretű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló színezetű sólyom, Eurázsiában csak az északi sólyom nagyobb nála.

Alapvetően ázsiai elterjedésű madár, ezen belül is elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén él, az európai állomány zöme Magyarországon és Ukrajnában található.

Kép forrása: agroinform.hu

Világállományát 1990-ben 17 és 29 ezer, 2013-ban 6.100 és 14.900 közötti párra becsülték, Európában ennek töredéke, mintegy 5%-a él.

A veszélyeztetett faj állománya csak hazánkban növekszik.

Az MME azt írja: „Magyarországról az 1980-as években majdnem eltűnt, akkor az ismert párok száma alig 10 volt, az akkor kezdődő, az MME által koordinált természetvédelmi munkának köszönhetően viszont napjainkban ez a szám már 150 pár körül alakul.

Nyílt, pusztai élőhelyigényű fajként Nógrád vármegyében ritka öröm a megfigyelése.

Kép forrása: sakerlife3.mme.hu

Táplálkozása során talajon élő, közepes termetű rágcsálókra vadászik, főként a seregély- és galambméretű fajokat zsákmányol. Fészket nem épít, évente egyszer költ.

A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkány törmelékes talajába alakít ki a tojó egy sekély mélyedést a tojásoknak. Fás élőhelyeken más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be.

Napjainkban a hazai állomány több mint kétharmada a nagyfeszültségű hálózat fém traverzeire telepített alumínium költőládákban, a nyestektől és az emberektől is védetten költ.”

Kiemelt kép: europamadarai.hu

Aktuális

Mégis megmenthető a romhányi törökmogyorófa

Remény élteti a jövőt – mondhatnák Romhányban, hiszen egy újabb fejlemény szerint mégis megmenthető a teljes elpusztulástól a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemről nevezetes törökmogyorófa. A falu délnyugati határában található, a legenda szerint az 1703-11 közötti szabadságharc vezéralakja által törökországi száműzetéséből hazaküldött magból fejlődött törökmogyorófa jelenlegi sorsáról nemrégiben írtunk annak kapcsán, hogy a szakemberek ítélete […]

Továbbiak
Aktuális

Jótékonysági célra ajánlotta fel olimpiai jutalmát a Balassagyarmaton járt világbajnok birkózó

Az október 12-én Balassagyarmaton rendezett Mozdulj Gyarmat sportnap díszvendége volt Losonczi Dávid világbajnok birkózó, aki a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyen végzett a nyári párizsi olimpián. A régi vármegyeháza egy csendesebb pontján váltottunk néhány szót a huszonnégy esztendős fiatalemberrel. *Mennyire volt nehéz az olimpiai kijutás szempontjából, hogy a súlycsoportodban elég nagy a hazai konkurencia? […]

Továbbiak
Aktuális

Elhunyt játszótársaikra emlékeztek a focisták Őrhalomban

Tragikus körülmények között öt évvel ezelőtt hunyt el az Őrhalmi Sportegyesület labdarúgója, Virág Balázs. A szakosztály egyik vezetője, Varga József kezdeményezésére szerveztek a barátok tornát az emlékére, de ma már ő sincs köztünk. Ebben az évben immár mindkettőjük tiszteletére rúgták a labdát az egykori játszótársak a község sportcsarnokában. Az Őrhalomért Egyesület képviseletében Farkas Andrea elnök […]

Továbbiak