Elégedett Romhány előző tíz évével a leköszönő polgármester

Már csak néhány nap, és Nógrádban az egyes településeken megalakulnak a június elején megválasztott önkormányzatok. Számos helyen új polgármester kezdi meg munkáját. Romhányban Vezér Attila, aki 2014 óta irányította a község mindennapjait, már nem indult a megbízatásért, nyugdíjas éveire készül. Vele beszélgettünk az elmúlt tíz esztendőről.

*Tíz éve rendkívül nehéz helyzetben vette át az önkormányzat vezetését.

*Valóban, üres volt a kassza és sok a tartozás. Jó pár dolgot örököltünk, amit a lehető leggyorsabban rendezni kellett. Itt nem elsősorban a költségvetésben mutatkozó „lyukakra” utalok, hanem a folyamatban lévő beruházásokra. Ezek közül a legfontosabb a szennyvízhálózat kiépítésének befejezése volt, amit 2015-re megoldottunk. Hasonlóképpen tizenhat utca aszfaltozását végeztük el, és nem estünk ki a határidőből. Természetesen ugyancsak kiemelt feladatnak tekintettük az intézmények működőképességének biztosítását.

Vezér Attila büszke arra, hogy az elmúlt tíz évben egymilliárd forintos fejlesztésékkel gazdagodott Romhány (Fotó: H.H. archív)

*Az elmúlt két ciklusban mire a legbüszkébb, amivel Romhány gazdagodott?

*Több vívmányt említhetek. A központi pénzügyi források jóvoltából lényegében minden önkormányzati intézményünk valamilyen formában megújult. Ebből kiemelkedik az új bölcsődei épület létesítése, az óvoda és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése, az orvosi rendelő komplex felújítása, a Bereczki Máté Művelődési Házban végzett fejlesztési munka, végezetül a sportcsarnok korszerűsítése. Ezen kívül több más, kisebb volumenű kivitelezés is történt. A kivitelezések teljes összege meghaladja az egymilliárd forintot.

Évtizedes tevékenység után búcsúzik a romhányi önkormányzat éléről a polgármester (fotó: H.H. archív)

*Akad valami, ami mindenfajta jószándék és törekvés ellenére sem sikerült?

*A termelői piac felépítésének meghiúsulása biztos, hogy sokáig fájó seb marad a lelkemben. Máig sem értem, és félreértés ne essék, ezt cseppet sem irigységből említem, hogy míg nálunk kisebb településeken megvalósították a vásárteret, addig nálunk ez elmaradt. Pedig éppen ideje lenne a sok alkalmi árust, akik most gyakran az utcák forgalmát zavarva kínálják portékáikat a község több pontján, végre méltó helyen összpontosulhassanak, aminek a lakosság is felettébb örülne. Remélem, azért az utódaim pótolhatják ezt a hiányosságot. A másik sajgó fejlemény a Zalakerámia termelésének megszűnése. A gyár hosszú évtizedekig teljesen összefonódott Romhánnyal, az egész országban lényegében a csempekészítésről ismertek bennünket.

*Hogyan telnek majd a nyugdíjas évek?

*A közélettől nem váltam meg teljesen, hiszen önkormányzati képviselőként tovább szolgálom szeretett falumat. Ez azonban már jóval kevesebb teendővel jár, így sokkal több időm marad a hét unokámra, illetve a portámra, mert kiváltképp szeretek kertészkedni, a szőlőmet művelni, a jószágokkal foglalkozni.

Nógrád

Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről. Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, […]

Továbbiak
Nógrád

Nógrádi értéktárba került az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese

A szeptember 21-én, Karancslapujtőn tartott vármegyei napon került be a nógrádi értéktárba, az épített környezet kategóriában az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese. Talán nem is túl sokan tudják szűkebb pátriánkban, hogy Nógrád vármegye székhelye a 18. században először nem Balassagyarmat volt, hanem a várostól mintegy öt kilométerre, délre található Szügy. A történet hátterében az áll – […]

Továbbiak
Nógrád

Több településen már ezen a héten megalakultak az új önkormányzatok

Október első hetében már több nyugat-nógrádi településen megtartották alakuló ülésüket a helyi önkormányzatok. Jó néhány községben új polgármester kezdi meg munkáját és a testületi tagok sorában is számos új arccal találkozhatnak a közélet iránt érdeklődő emberek. Szügyben az elsők között történt meg váltás. Hugyeczné Giebiszer Beáta, a júniusban megválasztott polgármester portálunk megkeresésére elmondta, október elsején […]

Továbbiak