Ötezer ember életét mentette meg a balassagyarmati „Magyar Wallenberg”

Neve nagyon sokáig a feledés homályába veszett, és csak néhány évvel a rendszerváltást követően nyerte el méltó helyét Mikó Zoltán a hős magyar férfiak arcképcsarnokában. A második világháború vérzivatarában emberek tömegeit megmentő balassagyarmati származó katonatiszt, akit a „Magyar Wallenberg” dicső címével vértezett fel az utókor, 114 éve, október 14-én született.

A balassagyarmati Ady Endre utcában, a Széchenyi és Hétvezér utcai kereszteződések között egy polgárház falán hosszú éveken keresztül függött egy emléktábla: Mikó Pál gimnáziumi tanáré, aki bár sohasem volt elhivatott híve a Tanácsköztársaságnak, 1919-ben minden tudása szerint segítette a munkásfiatalok oktatását-nevelését, ezért az 1960-as években a szocialista éra emléktáblát állított a tiszteletére.

A katonatiszt hős hazafi volt

Az ő fia volt Mikó Zoltán, akit a család sokáig féltett a katonai pályától, mert testvére légiszerencsétlenség áldozata lett. Mégis, az ifjú Zoltánt semmi sem tántoríthatta el attól, hogy gyermekkori vágyait valóra váltsa. A Ludovika Akadémián hadnagyi rendfokozattal végzett 1934-ben, a légierő kötelékébe került, ám egy baleset miatt földi szolgálatra helyezték át, és a Honvédelmi Minisztérium állományába került, ahol előbb szervezési ügyekkel foglalkozott, később a fővezérség különleges osztályán alkalmazták.

Mikó Zoltán emléktáblája az Ady utcai ház falán

Így érte őt a második világháború, pontosabban 1944. március 19., a német megszállás, amikor már egyértelműen látszott, a háborút a nácik nem nyerhetik meg. A helyzetet Mikó Zoltán, akkor már százados, tökéletesen felismerte. És a tettek mezejére lépett. Különösen súlyosbodtak az állapotok október 15-e, Horthy Miklós sikertelen kiugrási kísérlete és a nyilas hatalomátvétel után. Mikó a kémelhárítás különféle rejtett vonalain keresztül kapcsolatot keresett és talált a nemzeti ellenállási mozgalommal, például a Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kiss János fémjelezte Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságával. Nyugatra menekülni akaró egyetemistákból, illegális kommunistákból és szökött katonákból megszervezte a Görgey-zászlóaljat, és Bajcsyék és a Prónay Pál vezette különítmény lebukását követően is folytatták partizántevékenységüket, elsősorban a Börzsönyben.

Mindeközben Mikó Zoltán a fővárosban folytatta az üldözöttek menekítését. Mikó és Wallenberg sorsa itt keresztezte egymást először. A svéd diplomata és magyar harcostársa sorra állította ki a menleveleket, nem csupán zsidók, hanem olyan közéleti személyiségek számára is, mint Illyés Gyula, Szabó Pál és Szabó Lőrinc. A történészek számításai szerint legalább ötezer ember köszönhette életét Mikó Zoltánnak.

Akkoriban, 1944 késő őszének, kora telének zaklatott és izgalmakkal teli heteiben a katonatiszt hazafi egyáltalán nem gondolhatott arra, hogy egyetlen esemény, egy végzetessé váló védelmi őrizet okozza majd későbbi halálát. Történt ugyanis, hogy katonai erősítéssel elkísérte Raoul Wallenberget a Magyar Nemzeti Bankba, hogy ott egy széfben elhelyezzék a szovjetek által 1940-ben elkövetett katyni mészárlás, a lengyel katonatisztek bestiális kivégzésének titkos, de hiteles dokumentumait. Ennek szemtanúja volt jóbarátja, Sipeki Balás Lajos, aki, miután 1945 januárjában, a főváros pesti részét elfoglaló szovjet hadseregnél önként jelentkezett, kérve Budapest nyílt várossá nyilvánítását, hogy elkerüljék a nagyobb pusztítást, becstelenül elárulta őt, beszámolva a „ruszkiknak” a banki akcióról. Márpedig Sztálin kikötötte, a katyni mészárlásról semmiképpen sem értesülhet a közvélemény, és aki bármit tud erről, szigorúan el kell pusztítani.

Mikó Zoltánt letartóztatták, előbb a romániai Constanta városába hurcolták, itt mondták rá ki a halálos ítéletet, amit 1945 nyarán végrehajtottak.

A hős férfiú rehabilitása rendkívül sokáig tartott. Egykori beosztottja, az Amerikába emigrált Bondor Vilmos 1995-ben megjelent „A Mikó-rejtély” című könyvében részletesen feltárta felettese cselekedeteit, akit így jellemzett a kötetben: „Mikó a legnagyszerűbb emberek egyike volt. Nagy műveltségű, több nyelven beszélő, finom modorú vezéregyéniség, csodálatos szervezőtehetséggel, aki nem szigorral, hanem szeretettel vezette azt a kis csoportot, amelyik követte és mellette állt. A legnagyobb magyar katonák között van a helye.”

Mikó Zoltán tiszteletére a szülőváros 1997. június 27-én emeltetett emléktáblát, méghozzá édesapja táblája helyén. Az avatón Göncz Árpád, akkori köztársasági elnök mondott beszédet, és egyúttal posztumusz vezérőrnaggyá nevezte ki a mártír századost. Balassagyarmaton a déli városrészben utca is viseli Mikó Zoltán nevét.

Történelmi

Híres irodalomszervező fia volt a tizenötödik vértanú

Három héttel azután, hogy bestiálisan kivégezték Aradon a tizenkét tábornokot és ezredes társukat, a vár sáncárkában újra eldördültek a fegyverek: 1849. október 25-én halt mártírhalált az utókor által a tizenötödik vértanúként emlegetett Kazinczy Lajos. A nemzeti gyásznapon rá emlékezünk. De ki is volt ő, a mai közvélemény előtt vajmi kevéssé ismert kiváló katona és hazafi, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Történelmi

Ünnepi hétvége lesz az Egri Várban

Augusztus 20-án ünnepi hétvége kezdődik a Dobó István Vármúzeumban. Idén is feltámad a történelem hazánk egyik legnagyobb büszkesége, az Egri Vár kőfalai között, ahol egy hét múlva hagyományőrzők röpítenek vissza bennünket az időben. Nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjén megnyitja kapuit az egri Dobó István Vármúzeum. A négy nap során hagyományőrzők teremtenek korabeli hangulatot a látogatók számára. […]

Továbbiak
Felvidék Helyi Történelmi

A magyarellenes Štúrt ünnepelte a budapesti oktatási intézmény

„A szlovák nyelv feltámadásának a napja. 1843. február 14-én Ľudovít Štúr kifejezte azonelgondolását, hogy szükség van egy új írott nyelv elfogadására, amely minden szlovákotegyesítene.” Ez a mondat olvasható szlovák nyelven a Budapesten működő Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda,Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium facebook oldalán, amelyet az intézmény február 14-énosztott meg a 19. századi magyarellenes szlovák költő […]

Továbbiak