Nógrádi értéktárba került az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese

A szeptember 21-én, Karancslapujtőn tartott vármegyei napon került be a nógrádi értéktárba, az épített környezet kategóriában az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese.

Talán nem is túl sokan tudják szűkebb pátriánkban, hogy Nógrád vármegye székhelye a 18. században először nem Balassagyarmat volt, hanem a várostól mintegy öt kilométerre, délre található Szügy.

A szügyi vármegyeháza ábrázolása Borovszky Samu: Nógrád vármegye története című könyvében

A történet hátterében az áll – amint olvasható Hausel Sándor: Szügy története című kötetében -, hogy egy ottani földbirtokos család nagy méretű úrilak építésébe kezdett az 1740-es évek végén, ám jelentkezett a famíliánál Grassalkovich Antal főispán, hogy még a végleges befejezés előtt mindenestől adják el a vármegyének az épületegyüttest, mert jelenleg nincs megfelelő hely a nemesi gyűlések megrendezésére, az ítélőszékek megtartására, a levéltár és a börtön céljaira. Az üzlet létrejött, így lett Szügy három évtizedig a vármegye központja, mígnem 1790-ben át nem helyezték Balassagyarmatra. Az épület ezután lényegében funkcióját vesztette, először bérbe adták, de végül az udvari kastélyrészt 1804-ben teljesen elbontották, csak a két őrtorony és a díszes kapuzat maradt meg az utókornak.

Jelenleg a nyugat felé eső őrtorony a polgármesteri hivatal irodáinak és tanácskozó termeinek ad otthont, míg a keleti oldaliban a község könyvtárát, illetve további irodákat alakítottak ki. Ezeket lőréses kőfal és háromosztatú kapu köti össze, utóbbi tetején a falu címere látható.

Az őrtornyok és a kapu manapság

A megmaradt épületeket legutóbb a 2020-as évek elején korszerűsítették, ez a kivitelezés néhány ponton ma is tart, míg az udvar hátsó fertályában a Madách Imre Általános Iskola és a helyi óvoda működik.

Nógrád

Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről. Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, […]

Továbbiak
Nógrád

Több településen már ezen a héten megalakultak az új önkormányzatok

Október első hetében már több nyugat-nógrádi településen megtartották alakuló ülésüket a helyi önkormányzatok. Jó néhány községben új polgármester kezdi meg munkáját és a testületi tagok sorában is számos új arccal találkozhatnak a közélet iránt érdeklődő emberek. Szügyben az elsők között történt meg váltás. Hugyeczné Giebiszer Beáta, a júniusban megválasztott polgármester portálunk megkeresésére elmondta, október elsején […]

Továbbiak
Nógrád

Pénteki gondolatok (5.) – Könyvkupac tetején

A minap megálltam egy percre a balassagyarmati Helytörténeti Gyűjtemény előtt kitett kosaraknál, ahonnan ingyenesen elvihetőek régebbi kiadású könyvek. Igazság szerint a druszámnak egy druszájáról írott regényét kerestem, amit korábban már láttam a kollekcióban, de Heinrich Mann-nak a Bourbon-dinasztia alapítójáról, IV. Henrik francia királyról írt regényét már nem találtam. Annál inkább ott volt a Világirodalom remekei […]

Továbbiak