Nagy István agrárminiszter szerint meg kell hosszabbítani az Ukrajnából érkező Uniós importtilalmat

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy a humanitárius folyosókon elkezdett Európába áramlani az sokszor silány minőségű és ismeretlen vagy tiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona, mely a környező országok agrárgazdaságára is kihatott, többek közt Magyarországéra is.

Az első probléma az EU-ban tiltott vegyszerek, majd a borzasztó minőség, a harmadik pedig a hatalmas mennyiség által garantált alacsony ár. Ugyanis ez a három szinte garantálja, hogy az a gabonaszállítmány, amelynek a harmadik világ béli országokba kellene eljutniuk, még jóval a cél előtt, Európában kerül értékesítésre.

Ennek veszélyeit Dócs Dávid országgyűlési képviselő többször is ismertette az agrárminiszterrel, aki biztosította őt arról, hogy erre a környező országokkal közösen megoldásra fognak törekedni. Ennek eredménye pedig egy közös támogatás kiharcolása lett, mely 53 millió eurós alapot képzett és melyből Magyarország nem meglepő módon ismételten nem kapott.

A Magyar Távközlési Iroda tájékoztatása szerint dr. Nagy István agrárminiszter az EU-tagállamok mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában elmondta: az Ukrajnával határos öt uniós tagállam minisztereinek ismét sikerült közös álláspontot kialakítani, és jeleznie az Európai Bizottság felé, hogy az uniós tilalmat ismét meg kell hosszabbítani, „hiszen a tilalomnak agrárgazdasági szempontból csak akkor van értelme, ha az új termés betakarításáig és raktározásáig fenn tudjuk tartani.”

Elmondása szerint ez a búzánál és repcénél ez megvalósítható szeptember 15-ig, azonban a kukorica és a napraforgó esetében nem, és a védintézkedés akkor érhet el eredményt, ha legalább e két terméknél az uniós importtilalmat december 31-ig meghosszabbítják.

Erre reagálva, Dócs Dávid lapunknak azt nyilatkozta, hogy Magyarország legfőbb feladata az lenne, hogy a magyar nemzetgazdaságot olyan szinten megerősítsük, hogy az képes legyen kiszolgálni a magyar piacot, csökkentve az esélyét annak, hogy a külföldről beáramló termékek jelentős változásokat tudjanak okozni a piacon. Azt is hozzátette, hogy Magyarország adottságait tekintve mezőgazdasági ország, amely szakértő gondoskodással képes arra, hogy a nemzet élelmezését ellássa.

Forrás: MTI Kiemelt kép: Depositphotos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak