Nagy István agrárminiszter szerint meg kell hosszabbítani az Ukrajnából érkező Uniós importtilalmat

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy a humanitárius folyosókon elkezdett Európába áramlani az sokszor silány minőségű és ismeretlen vagy tiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona, mely a környező országok agrárgazdaságára is kihatott, többek közt Magyarországéra is.

Az első probléma az EU-ban tiltott vegyszerek, majd a borzasztó minőség, a harmadik pedig a hatalmas mennyiség által garantált alacsony ár. Ugyanis ez a három szinte garantálja, hogy az a gabonaszállítmány, amelynek a harmadik világ béli országokba kellene eljutniuk, még jóval a cél előtt, Európában kerül értékesítésre.

Ennek veszélyeit Dócs Dávid országgyűlési képviselő többször is ismertette az agrárminiszterrel, aki biztosította őt arról, hogy erre a környező országokkal közösen megoldásra fognak törekedni. Ennek eredménye pedig egy közös támogatás kiharcolása lett, mely 53 millió eurós alapot képzett és melyből Magyarország nem meglepő módon ismételten nem kapott.

A Magyar Távközlési Iroda tájékoztatása szerint dr. Nagy István agrárminiszter az EU-tagállamok mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában elmondta: az Ukrajnával határos öt uniós tagállam minisztereinek ismét sikerült közös álláspontot kialakítani, és jeleznie az Európai Bizottság felé, hogy az uniós tilalmat ismét meg kell hosszabbítani, „hiszen a tilalomnak agrárgazdasági szempontból csak akkor van értelme, ha az új termés betakarításáig és raktározásáig fenn tudjuk tartani.”

Elmondása szerint ez a búzánál és repcénél ez megvalósítható szeptember 15-ig, azonban a kukorica és a napraforgó esetében nem, és a védintézkedés akkor érhet el eredményt, ha legalább e két terméknél az uniós importtilalmat december 31-ig meghosszabbítják.

Erre reagálva, Dócs Dávid lapunknak azt nyilatkozta, hogy Magyarország legfőbb feladata az lenne, hogy a magyar nemzetgazdaságot olyan szinten megerősítsük, hogy az képes legyen kiszolgálni a magyar piacot, csökkentve az esélyét annak, hogy a külföldről beáramló termékek jelentős változásokat tudjanak okozni a piacon. Azt is hozzátette, hogy Magyarország adottságait tekintve mezőgazdasági ország, amely szakértő gondoskodással képes arra, hogy a nemzet élelmezését ellássa.

Forrás: MTI Kiemelt kép: Depositphotos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

A hőség miatt korábban nyitotta meg kapuit a balassagyarmati strand

A hőség miatt három nappal korábban nyitott a Városi Strandfürdő Balassagyarmaon. Az országos tisztifőorvos hazánk egész területére vonatkozóan szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amely Balassagyarmaton is életbe lépett. Csach Gábor polgármester azt nyilatkozta: „A Városi Strandfürdő szerdán megnyitotta kapuit a csobbanni vágyók részére, és ezen a héten csütörtökön és pénteken is nyitva tart […]

Továbbiak
Belföld Nógrád

Két fiatal banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson

Két fiatalokból álló banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson kedd délután. Az esethez több rendőr is a helyszínre érkezett. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Buda Gábor a nool.hu-nak azt nyilatkozta: „Két csoportosulás közötti, garázda jellegű cselekménnyel kapcsolatban intézkedtek a balassagyarmati rendőrkapitányság munkatársai.” Hozzátette: „Az esetnek nincs sérültje.” Kiemelt kép: szabadriport.wordpress.com Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Belföld Heves

Gázkémény csövét lopta el egy sarudi nő

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétsége miatt folytatott eljárást egy sarudi nő ellen. – nyilatkozta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Lázár Levente rendőrfőhadnagy a heol.hu-nak A nyomozás adatai alapján a 37 éves nő március 14-én bement egy helyi ingatlan udvarába és onnan egy 6-7 méter hosszú gázkéményhez tartozó csövet lopott, majd azt értékesítette. A […]

Továbbiak