Miért létfontosságú az értékelvű hagyományőrzés a 21. században? – Palócokról szóló konferenciára várják az érdeklődőket

November 8-án, szerdán a balassagyarmati múzeumban „Palócföld-Néprajzi kutatások a jelenben” címmel tartanak konferenciát.

A rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe és a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében valósul meg.

A szécsényi Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója, dr. Limbacher Gábor a nool.hu hírportálnak elmondta: „A a résztvevők a szakmai rendezvényen áttekintést kaphatnak az 1970-80-as évek palóckutatásáról, amely négy kötetben jelent meg az 1980-as évek végén.

Továbbá szembesülhetnek a muzeológiai sajátos jelen helyzetével, amikor töretlenül fontos a terepmunka az évtizedek gyakorlata szerint, mert napjainkban is eddig ismeretlen hagyományos, tradicionális értékek tárulhatnak föl a szellemi és anyagi kultúrában egyaránt.

Ugyanakkor kétségtelen az akkulturáció, szembeötlőek a hagyományos falusi, mezővárosi kultúrát alapjaiban érintő drámai változások.

A jelenben már nem csak a gyűjtés, a feldolgozás, a megőrzés és a bemutatás muzeológiai feladatai állnak előttünk, hanem a hagyományos tudás mozgósítása az élet fenntartása érdekében.” – közölte.

A közleményben kitértek arra is, hogy a konferencia előadásai jobbára elődeink műveltségéből, mint muníciót mutatnak be egy-egy jelenséget.

Továbbá több esetben megjelenik az a szempont is, miként lehetne átadni és megszerettetni azokat a hagyományos tudáselemeket, amelyek az élethez nélkülözhetetlenek lehetnek és a jövőnket szolgálják.

A múzeumigazgató kiválóan összefoglalta és kifejtette, hogy a 21. században mi a tradicionalisták, avagy a hagyományőrzők elsőrendű feladata.

A modernkori korszellem egyik lesúlyosabb és legnehezebben megbocsájtható főbűne, hogy évtizedről-évtizedre egyre távolabb juttatja az embert – mind az egyént, mind a közösségeket – azoktól a tradicionális értékektől, amelyek évezredeken átívelve jelentettek támaszt az embernek, köteléket a közösségeknek, valamint sokrétű, komplex és töretlen alappillért a különböző nemzetek, népek és népcsoportok születésének, életének és túlszervezett tovább élésének.

Kizárólag idő kérdése, hogy a gondolkodó ember rádöbbenjen, korunk civilizációja mennyire eltávolodott attól a kiapaszthatatlan forrástól, melyet a múlt értékeinek ősi hagyatéka jelent.

Vallás, hagyomány, kultúra… immár ködbe burkolóznak ezek az általános értékek, melyek hajdanán köztudottan azok az építőkockák voltak, melyek az embert emberré tették.

Az Isten-Haza-Család keresztény konzervatív eszményi tanítását és hitrendszerét azonban a 18. század vége óta egy tudatos tudatromboló romlás folyamata kezdte megmérgezni VILÁGSZERTE. A történelem ciklikus dekadenciája ez, mely mindig ugyanazon végkifejlet előjele: egy egykor büszke civilizáció, utolsó lejtmenete.

A 19. század közepétől a 20. század mindkét felén át, egészen napjaink jól és egyre jobban ismert 21. századáig egyre kristálytisztább képet kapunk a romlás folyamatáról, mely most már egyértelmű, hogy nem csupán a tudást és a szellemi teret, hanem az erkölcsi identitást és a lelket támadja, mérgezi, rontja meg és aljasítja le a végletekig.

Az Isten-Haza-Család, avagy a vallás, a hagyomány/tradíció és a kultúra mindig is azt a szentháromságot jelentette az ember számára, amely elsőrendű és egységes célját képezte meg földi élete során. Erről az egyetemes világtörténelem tanúskodik.

Az ember keresi Istent, szereti a hazáját, és vágyik a társadalmi igazságosságra. Tehát az átlag ember monoteista, konzervatív, és szociálisan érzékeny.

EZEKET az ALAPVETŐ értékeket irtották ki tudatosan és módszeresen a romlás és rontás nagymesterei, avagy a felforgatás erői, akik a szóban forgó történelmi folyamat végrehajtó elemei.

Majd az ember szívéből szisztematikusan kikopott értékek helyén keletkezett tátongó űrt betöltötték valami egészen mással.

S a vallást felváltotta a márkabálványozás, a hagyományt felváltotta a fogyasztás, a kultúrát pedig felváltotta a Szexuális Forradalom hagyatéka.

Istent felváltotta az anyag, a média, a celebek és a divatdiktátorok, a hagyományt felváltotta a vásárlás, az emberállati ösztönök kielégítése és az alacsonyrendű élvhajhászat, a kultúrát pedig felváltotta a kulturálatlanság, vagy – talán még rosszabb esetben – a kultúramentesség.

Ezért mindenkinek! – aki felismerte ezt az átfogó társadalmi problémát – KÖTELESSÉGE nem csupán megőrizni, de feltámasztani a múlt értékeit, hogy a jelen viharában, biztosítsa a jövő fennmaradását.

Ezért! nem csupán szükségszerű, hanem egyenesen létfontosságú az új nemzedékek, generációk és a fiatalság felkarolása a hagyományos értékekkel.

Egy ilyen! történelmi korban valóságos reménysugár egy hasonló hagyományőrző konferencia.

A hasonló rendezvények segítenek megérteni, hogy a hagyományok nem pusztán „mutatós díszek a történelemkönyvek lapjain”, hanem létünk és fennmaradásunk zálogai!

A múlt értékeiből táplálkozva a jelenben kell felépítenünk a jövőt.

Ez a konzervatív és tradicionális hagyományőrzés és történelemvizsgálat létjogosultságának alapköve.

Kölcsey Ferenc, a magyar Nemzeti Himnusz megteremtője is megmondta: „Jelszavaink valának: haza és haladás.”

Ebben hitt a konzervatív-liberális Tisza István gróf (volt miniszterelnökünk) is, akinek tegnap volt merénylete 105. évfordulója (2023. október 31.).

A palócokról szóló konferencián több előadó bemutatkozik. Számos néprajzkutató mellett előadást tart majd dr. Petercsák Tivadar, az MTA MAB munkabizottság elnöke, Prof. dr. Kocsis Károly, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai Intézet intézeti igazgatója, dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató, valamint Maksó Péter, római katolikus pap.

A rendezvényt a Petőfi és Madách jubileumi kiállítás megtekintésével zárják.

Kiemelt kép: nool.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak