Az év madara a kerecsensólyom

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel.

Világszinten a kárpát-medencei kerecsensólyom az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén fekvő állomány.

Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási.

Kép forrása: korkep.sk

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra. Ezért is lett idén az MME 50 éves jubileumán 2024 madara.” – írja honlapján az egyesület.

A kerecsensólyom nagy méretű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló színezetű sólyom, Eurázsiában csak az északi sólyom nagyobb nála.

Alapvetően ázsiai elterjedésű madár, ezen belül is elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén él, az európai állomány zöme Magyarországon és Ukrajnában található.

Kép forrása: agroinform.hu

Világállományát 1990-ben 17 és 29 ezer, 2013-ban 6.100 és 14.900 közötti párra becsülték, Európában ennek töredéke, mintegy 5%-a él.

A veszélyeztetett faj állománya csak hazánkban növekszik.

Az MME azt írja: „Magyarországról az 1980-as években majdnem eltűnt, akkor az ismert párok száma alig 10 volt, az akkor kezdődő, az MME által koordinált természetvédelmi munkának köszönhetően viszont napjainkban ez a szám már 150 pár körül alakul.

Nyílt, pusztai élőhelyigényű fajként Nógrád vármegyében ritka öröm a megfigyelése.

Kép forrása: sakerlife3.mme.hu

Táplálkozása során talajon élő, közepes termetű rágcsálókra vadászik, főként a seregély- és galambméretű fajokat zsákmányol. Fészket nem épít, évente egyszer költ.

A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkány törmelékes talajába alakít ki a tojó egy sekély mélyedést a tojásoknak. Fás élőhelyeken más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be.

Napjainkban a hazai állomány több mint kétharmada a nagyfeszültségű hálózat fém traverzeire telepített alumínium költőládákban, a nyestektől és az emberektől is védetten költ.”

Kiemelt kép: europamadarai.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó anyagok vannak Mohorán

Az elmúlt időszakban nagy port kavart, hogy Mohorán akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó anyagokat találtak az egykori libatelepen. Az üggyel kapcsolatban Mohorán egy nem hivatalos tájékoztatót tartottak, melye több országgyűlési képviselő mellett Cserháthaláp leköszönő polgármestere, Dócsné Sávolyi Henriett is részt vett. Őt kérdeztük a tájékoztató részleteiről. Elsősorban az érdekelt minket, hogy pontosan mi történt Mohorán. Kérdésünkre elmondta, hogy […]

Továbbiak
Belföld Heves

Kigyulladt egy autó Nagyrédén

Két ház ereszére is átterjedt a tűz. Kigyulladt egy személyautó péntek délután 1 óra körül Nagyrédén, a Mikszáth Kálmán úton. – írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A tűz két ház között keletkezett, amely mintegy 8 méter hosszan az épületek ereszére is átterjedt. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat és megkezdték az utómunkálatokat. Kiemelt […]

Továbbiak
Belföld

2024-ben is kiváló hangulat uralkodott az EFOTT Fesztiválon, ezúttal a Velencei-tó partján.

Idén nyáron is megrendezésre került a minden évben visszaköszönő EFOTT Fesztivál. A helyszín a mindennapokban nem több, mint egy kopár pusztaság egy gyönyörű tó látképével, a múlt héten azonban ezt a partvidéket fiatalok ezrei töltötték meg. Akkora volt a tömeg, hogy a tó már nem is látszott mögötte. Az EFOTT az évente visszatérő, nem mindennapi […]

Továbbiak