Az év madara a kerecsensólyom

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel.

Világszinten a kárpát-medencei kerecsensólyom az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén fekvő állomány.

Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási.

Kép forrása: korkep.sk

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra. Ezért is lett idén az MME 50 éves jubileumán 2024 madara.” – írja honlapján az egyesület.

A kerecsensólyom nagy méretű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló színezetű sólyom, Eurázsiában csak az északi sólyom nagyobb nála.

Alapvetően ázsiai elterjedésű madár, ezen belül is elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén él, az európai állomány zöme Magyarországon és Ukrajnában található.

Kép forrása: agroinform.hu

Világállományát 1990-ben 17 és 29 ezer, 2013-ban 6.100 és 14.900 közötti párra becsülték, Európában ennek töredéke, mintegy 5%-a él.

A veszélyeztetett faj állománya csak hazánkban növekszik.

Az MME azt írja: „Magyarországról az 1980-as években majdnem eltűnt, akkor az ismert párok száma alig 10 volt, az akkor kezdődő, az MME által koordinált természetvédelmi munkának köszönhetően viszont napjainkban ez a szám már 150 pár körül alakul.

Nyílt, pusztai élőhelyigényű fajként Nógrád vármegyében ritka öröm a megfigyelése.

Kép forrása: sakerlife3.mme.hu

Táplálkozása során talajon élő, közepes termetű rágcsálókra vadászik, főként a seregély- és galambméretű fajokat zsákmányol. Fészket nem épít, évente egyszer költ.

A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkány törmelékes talajába alakít ki a tojó egy sekély mélyedést a tojásoknak. Fás élőhelyeken más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be.

Napjainkban a hazai állomány több mint kétharmada a nagyfeszültségű hálózat fém traverzeire telepített alumínium költőládákban, a nyestektől és az emberektől is védetten költ.”

Kiemelt kép: europamadarai.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Egyéb kategória

Sínek mellett szexelő párt gázolt majdnem a HÉV

Részegen szexelt egy pár a sínek mellett, de a HÉV elrontotta a forró hangulatot. Új értelmet nyert az „elkapott a hév” kifejezés. A figyelemreméltó eset néhány napja történt Budapest déli részén a Lechner Ödön fasornál az esti órákban. A HÉV ugyan nem gázolta el a szerelmeseket, de a férfit magával sodorta és nem sokon múlt, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

LMBTQ-propagandára költ egy szolnoki gyár

Hazánkat is elérte a „szép új világ”. A szolnoki Eagle Ottawa nevű multinacionális vállalat transzvesztita, homoszexuális és leszbikus dolgozókat vett fel a „sokszínűség” jegyében és arra ösztönözte dolgozóit, hogy adójuk 1%-át az LMBTQ közösség számára ajánlják fel. A jövőben érzékenyítő LMBTQ-oktatást is akarnak tartani a gyár dolgozói számára, illetve arra ösztönzik őket, hogy fogadják el […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

A Mi Hazánk Ifjai is részt vett a pedofilellenes tüntetésen Bicskén

„Bicskén demonstráltunk a valódi gyermekvédelemért!” – Írja a Mi Hazánk Ifjai egy FaceBook-oldalukon megosztott posztjukban. „Elég volt mind a balliberális oldalból, mind a Fidesz képmutató politikájából! Harmadik, magyar útra van szükség, ez pedig a Mi Hazánk!” – tették hozzá. Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjai elnöke portálunknak elmondta: „A pedofíliával szemben semmilyen mértékű toleranciát nem […]

Továbbiak