Medveveszélyre figyelmeztet a Magyar Országos Medve Figyelő – így kerülhetjük el a támadást

A Magyar Országos Medve Figyelő közösségi oldalán jelentette be, hogy Mátrakeresztes közelében fennállhat medvék megjelenésének az esélye, mivel a hely hűvösebb vizei odavonzzák az állatokat a nagy melegben.

Mátrakeresztes körzetében a Csörgő-patak és a Böske-forrás körzetében fokozott figyelemmel túrázzatok! A meleg idő miatt a medvék keresik a vizes élőhelyeket, ahol meg tudnak mártózni.” – írták Facebookon.

A posztba nem írták bele, hogy történt-e valamilyen konkrét észlelés, amely apropóját adta a posztnak, de az biztos, hogy Heves vármegye térségében korábban már bukkant fel medve.

Az év első hazai medve észlelése márciusban történt Nógrád vármegyében, amikor egy, a Salgó közelében túrázó férfi lett figyelmes medve lábnyomaira. Akkor a Magyar Országos Medve Figyelő oldalán osztottak meg az esetről képeket.

Majdnem ugyanebben az időpontban a Bükkben is felfigyeltek hasonlóra, hiszen ott egy turista csapat fotózott le szintén medve lábnyomokat. Ezt az esetet alátámasztotta, hogy az Egererdő Zrt. kihelyezett vadkamerái is észleltek medvéket, amikor azok arrafelé sétáltak.

Nógrád vármegyében idő közben eldurvult a helyzet, hiszen egy medve több juhot is szétmarcangolt, amelyről a közösségi felületeken is terjedtek vérfagyasztó felvételek. Ezt követően történt, hogy Nagylócon helyi gazdák több állatuk eltűnését jelentették be, mivel egy arra járó medve elvitte őket.

Mit tehetek akkor, ha medvetámadás ér?

Bár egyelőre Magyarország területén nem voltak komolyabb medvetámadások, amelyben emberek vesztették volna életüket, célunk, hogy ez így is maradjon, ezért összeszedtük, hogy mit érdemes csinálni akkor, ha szembe találjuk magunkat egy medvével.

Mint minden hasonló veszélyes szituációban, itt is a megelőzésre kell törekedni, tehát meg kell próbálni kitérni az állatok útja elől, vagy azt kell elérni, hogy ők távolodjanak tőlünk.

Ha medvék által lakott részen megyünk túrázni, érdemes csapatban indulni, és közepesen hangos csevegéssel feltűntetni az éppen közelünkben lévő állatoknak, hogy éppen arra járunk, hiszen ez még a medvéket is visszatartja, mivel alapvetően ők sem a konfliktust keresik.

Nagyon fontos, hogy a kijelölt túraszakaszokat járjuk be, és ne térjünk ki sűrű bozótosok, vagy elhagyatott erdőrészek területére.

Ha már szembe találtuk magunkat egy medvével, az első és legfontosabb amit tehetünk, hogy maradjunk nyugodtak. Ha pánikolni kezdünk, azzal csak arra sarkalljuk a medvét, hogy közelítsen meg, mivel látja, hogy nem uraljuk a helyzetet és könnyű prédának néz.

Ugyanez történik ha elfutunk. A medve egy nagyon gyors állat, ezért fára mászni, elfutni vagy elúszni előle nemigen lehetséges.

Fontos még, hogy ne fordítsunk neki hátat, illetve ne nézzünk közvetlenül a szemébe, hiszen előbbi ugyancsak gyengeséget, utóbbi pedig agressziót fejez ki.

Amit érdemes tenni ilyen esetben az az, hogy valamilyen tárgyat, például a kabátunkat vagy a hátizsákunkat a fejünk fölé helyezzük, ezzel nagyobbnak fogunk kinézni, ami elriasztja a medvét, hiszen veszélyt lát bennünk. Abban az esetben, ha ez a módszer mégsem válik be, valamilyen tárgyunkat, például a kalapunkat érdemes magunk elé dobni, hiszen az elvonja a medve figyelmét rólunk.

Amennyiben már támadásba lendült a medve, nem tehetünk mást, mint védekezünk ellene. Felhasználhatunk botokat, köveket, amelyektől kis eséllyel elriad.

Fontos azt megjegyezni, hogy mint ahogy azt már előbb is leírtam, a legfontosabb a támadások megelőzése. Minden esetben legyen a biztonságunk és az állatvilág tisztelete az elsődleges célunk, illetve a szabályok betartása, és a kijelölt ösvényeken való túrázás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Dócs Dávid közleményt írt a vízgazdálkodásról

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője közleményt írt a vízgazdálkodással kapcsolatban. „Hazánkban a víz helyett már az aszály az úr! Nem tett semmit a kormány a vízmegtartás érdekében, ezért ismét a gazdák nyakán az aszály! Mára a mezőgazdasági termelés nem csak a változó gazdasági körülmények, az elszabadult inputanyag árak és az elhibázott politika […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak