Orosz olajjal mennek az ukrán tankok

Szajlai János a Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szervezője, az Energetikai Kabinet alelnöke közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Oroszországból érkező Ural-olajból előállított gázolaj egy részét Ukrajna felvásárolja a MOL-tól, és ezzel az üzemanyaggal indul harcba Oroszország ellen.

A „Magyarország másfél havi gázolaj fogyasztását exportálja a MOL Ukrajnába?” címet viselő közleményben többek közt arra is rávilágít, hogy ez már nem csak a MOL és a UkrTransNafta megállapodása, hiszen A MOL Szíjártó Pétert is bevonta az ügyletekbe.

Alább változtatás nélkül közöljük Szajlai János közleményét:

Mellébeszélt Hernádi Zsolt az Ukrajnába szállított üzemanyagról, arra a kérdésre reagálva, hogy a MOL gázolajával tankolják-e az ukrán harckocsikat. Szerinte bődületes hazugság, hogy Magyarország és Törökország a legnagyobb beszállítója Ukrajnának. Magyarországról az ukrán dízel behozatal 6 százaléka érkezik – mondta egy előadáson a MOL elnök-vezérigazgatója.

Elfogadhatatlan ez a kitérő válasz, ha azt vesszük alapul, hogy egy júniusi hír szerint megállapodást írt alá az UkrTransNafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj Ukrajnába történő szállításáról. Ez a vállalat ugyanis az, amelyet az ukrán-kormány hozott létre 2001 júniusában. Ez a társaság irányítja az ukrán csővezeték-hálózaton keresztül történő olajszállítási műveleteket és ugyanez emelte a kőolaj tranzitdíját is.

Továbbá májusban a MOL közölte, hogy nem hajlandók tovább tárgyalni közvetlenül ukrán féllel, és Szijjártó Péterhez fordult segítségért. Nem tudni milyen háttéralkuk köttettek, de azt a számok világosan mutatják, hogy 35 ezer tonna gázolaj – a NAV magyarországi eladási adatai alapján – körülbelül másfél hónap alatt fogy el a hazai kutakon. Nem tudni azt sem, hogy a szóban forgó szerződésen felül a MOL ukrán leányvállalata mennyi üzemanyagot értékesít. Azt pedig Hernádi Zsolt sem tudhatja, hogy az így eladott üzemanyag mentőautóba, vagy éppen harckocsiba kerül-e. Még érthetetlenebb ez a piaci stratégia annak tükrében, hogy míg az itthoni kutakon újabb kétszámjegyű áremelést jelentettek be, addig jelenleg Ukrajnában 460 forint körül van az üzemanyagok ára, ami a hazai nagykereskedelmi árnál is kevesebb.

Ezért a Mi Hazánk Mozgalom felszólítja a MOL-t, hogy valljon színt, ne a kormányzat mögé – nemzeti színekbe – bújva nyerészkedjen a magyar családokon! Az országot ellátó olajvezetéken szerzett hasznát pedig ne a saját profitjaként kezelje, hanem fordítsa az ország javára! A tisztánlátás érdekében írásbeli kérdéssel fordulunk Szijjártó Péterhez és a MOL sajtóosztályához, amelyben tájékoztatást kérünk az UkrTransNafta vállalattal kötött szerződésekről, illetve az Ukrajnának szállított üzemanyag áráról és mennyiségéről.

Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom Energetikai Kabinetjének alelnöke”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Négylábú áldozata van egy családi ház tűzesetének

Kigyulladt egy családi ház szobája teljes terjedelmében Nézsán tegnap délután, riasztották a tűzoltókat. A lánglovagok a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakemberét is. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője, Tóth-Szikora Viktória arról tájékoztatta a nool.hu hírportált, hogy szerdán a nézsai Dózsa György úton egy családi ház egyik szobája teljes terjedelmében égett. Kifejtette: „A tulajdonos egyedül […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves Közéleti

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk Mozgalom Egerben

Egy sajtótájékoztató, majd egy lakossági fórum keretein belül mutatta be Virradat Program nevű pártprogram-füzetét, azon belül pedig ifjúságpolitikai javaslatait a Mi Hazánk Mozgalom Heves vármegyei elnöke, dr. Pápai Ákos, valamint a Mi Hazánk Ifjai alelnöke, Cservenák Mihály György. A párt és az ifjúsági szervezet többek között a fiatalok megélhetési problémáira szeretne választ adni. Dr. Pápai […]

Továbbiak