Orosz olajjal mennek az ukrán tankok

Szajlai János a Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szervezője, az Energetikai Kabinet alelnöke közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Oroszországból érkező Ural-olajból előállított gázolaj egy részét Ukrajna felvásárolja a MOL-tól, és ezzel az üzemanyaggal indul harcba Oroszország ellen.

A „Magyarország másfél havi gázolaj fogyasztását exportálja a MOL Ukrajnába?” címet viselő közleményben többek közt arra is rávilágít, hogy ez már nem csak a MOL és a UkrTransNafta megállapodása, hiszen A MOL Szíjártó Pétert is bevonta az ügyletekbe.

Alább változtatás nélkül közöljük Szajlai János közleményét:

Mellébeszélt Hernádi Zsolt az Ukrajnába szállított üzemanyagról, arra a kérdésre reagálva, hogy a MOL gázolajával tankolják-e az ukrán harckocsikat. Szerinte bődületes hazugság, hogy Magyarország és Törökország a legnagyobb beszállítója Ukrajnának. Magyarországról az ukrán dízel behozatal 6 százaléka érkezik – mondta egy előadáson a MOL elnök-vezérigazgatója.

Elfogadhatatlan ez a kitérő válasz, ha azt vesszük alapul, hogy egy júniusi hír szerint megállapodást írt alá az UkrTransNafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj Ukrajnába történő szállításáról. Ez a vállalat ugyanis az, amelyet az ukrán-kormány hozott létre 2001 júniusában. Ez a társaság irányítja az ukrán csővezeték-hálózaton keresztül történő olajszállítási műveleteket és ugyanez emelte a kőolaj tranzitdíját is.

Továbbá májusban a MOL közölte, hogy nem hajlandók tovább tárgyalni közvetlenül ukrán féllel, és Szijjártó Péterhez fordult segítségért. Nem tudni milyen háttéralkuk köttettek, de azt a számok világosan mutatják, hogy 35 ezer tonna gázolaj – a NAV magyarországi eladási adatai alapján – körülbelül másfél hónap alatt fogy el a hazai kutakon. Nem tudni azt sem, hogy a szóban forgó szerződésen felül a MOL ukrán leányvállalata mennyi üzemanyagot értékesít. Azt pedig Hernádi Zsolt sem tudhatja, hogy az így eladott üzemanyag mentőautóba, vagy éppen harckocsiba kerül-e. Még érthetetlenebb ez a piaci stratégia annak tükrében, hogy míg az itthoni kutakon újabb kétszámjegyű áremelést jelentettek be, addig jelenleg Ukrajnában 460 forint körül van az üzemanyagok ára, ami a hazai nagykereskedelmi árnál is kevesebb.

Ezért a Mi Hazánk Mozgalom felszólítja a MOL-t, hogy valljon színt, ne a kormányzat mögé – nemzeti színekbe – bújva nyerészkedjen a magyar családokon! Az országot ellátó olajvezetéken szerzett hasznát pedig ne a saját profitjaként kezelje, hanem fordítsa az ország javára! A tisztánlátás érdekében írásbeli kérdéssel fordulunk Szijjártó Péterhez és a MOL sajtóosztályához, amelyben tájékoztatást kérünk az UkrTransNafta vállalattal kötött szerződésekről, illetve az Ukrajnának szállított üzemanyag áráról és mennyiségéről.

Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom Energetikai Kabinetjének alelnöke”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak