Jogerősen Neamt megyéhez került a Békás-szoros

Marosvásárhelyi Ítélőtábla helybenhagyta a Békás-szoros területének közigazgatási változását elrendelő korábbi ítéletet.

Az egyik legjelentősebb erdélyi természeti kincs, a Békás-szoros, hivatalosan is Neamt megyéhez került a Határpernek véget vető jogerős döntés értelmében – közölte a Székelyhon.ro hírportál kedden. A döntés értelmében a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította a Hargita megyei önkormányzat fellebbezését, így véglegessé vált a terület közigazgatási változása.

A Békás-szoros, melyet az erdélyi természeti látványosságok egyik legkiemelkedőbb példájaként tartanak számon, immár Neamt megyéhez tartozik közigazgatásilag. Az események hátterében egy hosszú jogi vita áll, amelyet mostanra lezár az ítélőtábla jogerős döntése.

A döntés azt követően született, hogy a Hargita Megyei Törvényszék korábbi elsőfokú ítélete alapján a Hargita megyei önkormányzat próbált változtatni a határon, abban reménykedve, hogy a Békás-szoros visszakerül a Hargita megyéhez. Azonban a marosvásárhelyi bíróság elutasította a fellebbezést, és így érvényes marad a terület közigazgatási változása.

Az ügy több mint tíz évig tartott, és végül a Moldvai megyei önkormányzatnak kedvezett. Az eredmény azt jelenti, hogy mostantól hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros.

Az ügy kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a határterület meghatározására vonatkozó jegyzőkönyv már 1998-ban elkészült, de a Hargita megyei önkormányzat 2022-ben újabb bírósági eljárást indított a Hargita Megyei Törvényszéken. Az alapvető érv az volt, hogy a jegyzőkönyv által megállapított határ nem felelt meg a Romániában érvényben lévő közigazgatási határoknak. A Hargita megye önkormányzata szerint a határ kijelölésében az érintett megyei önkormányzatoknak is részt kellett volna venniük.

Az új jogerős döntés értelmében most már hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros, amely egy tektonikus szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. 1971-ben védett területté nyilvánították, és jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park részeként szolgál. A határterület kisebb része (1600 hektár) Neamt megyéhez tartozik, míg a nagyobb rész (mintegy 2100 hektár) Hargita megyében található. A térség további természeti látnivalókat is kínál, mint például a Gyilkos-tó, a Nagy-Hagymás vagy az Egyes-kő.

A Békás-szoros jogerős közigazgatási változása hosszú évekig tartó pereskedés végét jelenti, és mostantól Neamt megyéhez tartozik hivatalosan.

Kiemelt kép: Wikipedia – Békás-szoros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Salgótarjánban annyira nem is Fideszellenes a Nép Pártján

Salgótarjánban a Nép Pártján annyira nem is Fideszellenes, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi polgármesterjelöltjük, Rákos Tamás 2019-ben még a Fidesznek kampányolt. Mondják, hogy fejétől bűzlik a hal. Hiába, hogy Jakab Péter a Parlamentben visszataszító kocsmastílusban, habzó szájjal szidja a kormányt, a háttérben már közel sem ilyen visszautasító. A hitelesség példaképét nagy szeretettel játszó Jakab […]

Továbbiak
Belföld Közéleti

Első ellenzéki pártként adta le ajánlásait a Mi Hazánk

„Első ellenzéki pártként adta le az európai parlamenti választásokhoz szükséges ajánlásokat a Mi Hazánk, ezzel is megmutatva, milyen erő van ebben a közösségben.” – írja a mihazank.hu Hozzátették: „A Fidesz után a legtöbb jelöltet a Mi Hazánk állítja az önkormányzati választáson is, így harcolunk tovább céljainkért!” Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Belföld Közéleti Nógrád

Lakossági fórumot tartott Dócs Dávid és Binder Csaba

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője látogatta meg Binder Csabát, a párt XII. kerületi polgármesterjelöltjét a Széll Kálmán téren pénteken. A fórumon rengeteg emberrel tudott beszélgetni a képviselő úr, számtalan érdeklődő kérdés érkezett hozzá a Mi Hazánk központi politikájáról, akár az európai parlamenti, akár az önkormányzati választásokról. A fórum többek között azért is […]

Továbbiak