Jogerősen Neamt megyéhez került a Békás-szoros

Marosvásárhelyi Ítélőtábla helybenhagyta a Békás-szoros területének közigazgatási változását elrendelő korábbi ítéletet.

Az egyik legjelentősebb erdélyi természeti kincs, a Békás-szoros, hivatalosan is Neamt megyéhez került a Határpernek véget vető jogerős döntés értelmében – közölte a Székelyhon.ro hírportál kedden. A döntés értelmében a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította a Hargita megyei önkormányzat fellebbezését, így véglegessé vált a terület közigazgatási változása.

A Békás-szoros, melyet az erdélyi természeti látványosságok egyik legkiemelkedőbb példájaként tartanak számon, immár Neamt megyéhez tartozik közigazgatásilag. Az események hátterében egy hosszú jogi vita áll, amelyet mostanra lezár az ítélőtábla jogerős döntése.

A döntés azt követően született, hogy a Hargita Megyei Törvényszék korábbi elsőfokú ítélete alapján a Hargita megyei önkormányzat próbált változtatni a határon, abban reménykedve, hogy a Békás-szoros visszakerül a Hargita megyéhez. Azonban a marosvásárhelyi bíróság elutasította a fellebbezést, és így érvényes marad a terület közigazgatási változása.

Az ügy több mint tíz évig tartott, és végül a Moldvai megyei önkormányzatnak kedvezett. Az eredmény azt jelenti, hogy mostantól hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros.

Az ügy kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a határterület meghatározására vonatkozó jegyzőkönyv már 1998-ban elkészült, de a Hargita megyei önkormányzat 2022-ben újabb bírósági eljárást indított a Hargita Megyei Törvényszéken. Az alapvető érv az volt, hogy a jegyzőkönyv által megállapított határ nem felelt meg a Romániában érvényben lévő közigazgatási határoknak. A Hargita megye önkormányzata szerint a határ kijelölésében az érintett megyei önkormányzatoknak is részt kellett volna venniük.

Az új jogerős döntés értelmében most már hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros, amely egy tektonikus szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. 1971-ben védett területté nyilvánították, és jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park részeként szolgál. A határterület kisebb része (1600 hektár) Neamt megyéhez tartozik, míg a nagyobb rész (mintegy 2100 hektár) Hargita megyében található. A térség további természeti látnivalókat is kínál, mint például a Gyilkos-tó, a Nagy-Hagymás vagy az Egyes-kő.

A Békás-szoros jogerős közigazgatási változása hosszú évekig tartó pereskedés végét jelenti, és mostantól Neamt megyéhez tartozik hivatalosan.

Kiemelt kép: Wikipedia – Békás-szoros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Hogyan lehetne jobb a balassagyarmati kórházi ellátás?

A Balassagyarmati Városháza egy helyi Facebook-csoportban osztotta meg a közvéleménykutatást. Mint írják, aki számára fontos a balassagyarmati kórházi ellátás, az lehetőség szerint egy kitöltéssel segítsen. „KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS A KÓRHÁZRÓL Kérjük, ha Önnek fontos a kórház minél jobb működése – különösen, ha Balassagyarmaton és környékén él, ha a kórház dolgozója, vagy az elmúlt egy-két évben járó- vagy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Helyi Heves Közéleti

Folytatódik a keresztállítási misszió Hatvanban

Kismihók Tamás a hatvani Mi Hazánk vezetője számolt be lapunknak arról, hogy vasárnap, hosszú küzdelem és munka után sikerült felállítani Hatvanban is egy kettőskeresztet, a közelgő ünnepekre való tekintettel. A Mi hazánk Mozgalom az adventi időszakban országszerte állít kettőskereszteket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az ünnep méltóságára. Így volt ez Egerben, Hatvanban, Balassagyarmaton, vagy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Egyéb kategória Helyi Közéleti

A WHO pandémiaszerződés aláírása ellen tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom

Dúró Dóra és Toroczkai László közös sajtótájékoztató keretein belül adtak hangot a WHO pandémiaszerződés aláírásával kapcsolatos kétségeiknek. Elmondták, hogy egészen elképesztő, hogy amíg a Fidesz a szuverenitás fontosságáról beszél, addig most készülnek a nemzetállamok intézkedéseit felülíró szerződés aláírására, egy olyan szervezettel, melynek vezetői nem választópolgárok által lettek megválasztva. Arról is szót ejtettek, hogy a Tedrosz […]

Továbbiak