Jogerősen Neamt megyéhez került a Békás-szoros

Marosvásárhelyi Ítélőtábla helybenhagyta a Békás-szoros területének közigazgatási változását elrendelő korábbi ítéletet.

Az egyik legjelentősebb erdélyi természeti kincs, a Békás-szoros, hivatalosan is Neamt megyéhez került a Határpernek véget vető jogerős döntés értelmében – közölte a Székelyhon.ro hírportál kedden. A döntés értelmében a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította a Hargita megyei önkormányzat fellebbezését, így véglegessé vált a terület közigazgatási változása.

A Békás-szoros, melyet az erdélyi természeti látványosságok egyik legkiemelkedőbb példájaként tartanak számon, immár Neamt megyéhez tartozik közigazgatásilag. Az események hátterében egy hosszú jogi vita áll, amelyet mostanra lezár az ítélőtábla jogerős döntése.

A döntés azt követően született, hogy a Hargita Megyei Törvényszék korábbi elsőfokú ítélete alapján a Hargita megyei önkormányzat próbált változtatni a határon, abban reménykedve, hogy a Békás-szoros visszakerül a Hargita megyéhez. Azonban a marosvásárhelyi bíróság elutasította a fellebbezést, és így érvényes marad a terület közigazgatási változása.

Az ügy több mint tíz évig tartott, és végül a Moldvai megyei önkormányzatnak kedvezett. Az eredmény azt jelenti, hogy mostantól hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros.

Az ügy kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a határterület meghatározására vonatkozó jegyzőkönyv már 1998-ban elkészült, de a Hargita megyei önkormányzat 2022-ben újabb bírósági eljárást indított a Hargita Megyei Törvényszéken. Az alapvető érv az volt, hogy a jegyzőkönyv által megállapított határ nem felelt meg a Romániában érvényben lévő közigazgatási határoknak. A Hargita megye önkormányzata szerint a határ kijelölésében az érintett megyei önkormányzatoknak is részt kellett volna venniük.

Az új jogerős döntés értelmében most már hivatalosan is Neamt megyéhez tartozik a Békás-szoros, amely egy tektonikus szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. 1971-ben védett területté nyilvánították, és jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park részeként szolgál. A határterület kisebb része (1600 hektár) Neamt megyéhez tartozik, míg a nagyobb rész (mintegy 2100 hektár) Hargita megyében található. A térség további természeti látnivalókat is kínál, mint például a Gyilkos-tó, a Nagy-Hagymás vagy az Egyes-kő.

A Békás-szoros jogerős közigazgatási változása hosszú évekig tartó pereskedés végét jelenti, és mostantól Neamt megyéhez tartozik hivatalosan.

Kiemelt kép: Wikipedia – Békás-szoros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti

Mi Hazánk: Pénzbehajtó rendőrök?

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője egy kérdéssel fordult a Fideszhez: „Milyen utasítás alapján járnak el jogtalanul az intézkedő rendőrök?” A képviselő kifejtette kérdését dr. Pintér Sándor belügyminiszternek: „Több megkeresés is érkezett hozzám a megkülönböztető jelzést nem használó civilnek tűnő rendőrautók pénzbehajtási módszereivel kapcsolatban.” Hozzátette: „Ezekben a panaszokban konkrét eseteket írtak le törvénytisztelő […]

Továbbiak
Aktuális Egyéb kategória

A Mi Hazánk Ifjai a Lengyel Nagykövetség előtt tiltakozott

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából tiltakozott a Mi Hazánk Ifjai a balliberális lengyel kormány történelemhamisítása ellen a Lengyel Nagykövetség előtt. Binder Csaba (a Mi Hazánk Ifjai elnöke) elmondta: „A lengyel fiatalok nemzeti öntudatát tönkretevő tantervvel állt elő a nemrég felállt lengyel balliberális kormány. Olyan történelmi tényeket színeztek át, amelyek nagyon fontos és meghatározó részei voltak […]

Továbbiak
Belföld Közéleti

EP-jelölt lett a Mi Hazánk Ifjai egyik alelnöke

A fiatalság európai szinten harcol az ellenség, a globalista elnyomók ellen! Binder Csaba (a Mi Hazánk Ifjai elnöke): „Orosz Patrik, a Mi Hazánk Ifjai alelnöke fogja képviselni a nemzeti érzelmű fiatalokat a Mi Hazánk EP-listáján. Patrik az Ifjak külügyi kapcsolataiért felel, így számos ország ifjúsági szervezetével van napi kapcsolatban. Reméljük, minél több fiatal fog ráébredni, […]

Továbbiak