Pénteki gondolatok (18.) – Képzeletbeli lazacpecsenye

Nem szeretem a halat. A konyhámban sosem készül effajta étel. Ennek persze igen egyszerű oka van, és az égegyadta világon semmi köze az ízlésvilághoz.

Iskolás koromban ugyanis teljesen hozzászoktam a rendkívül gyors étkezéshez. Amikor a menzán már ott várakozik a következő csoport az ebédlő ajtajában, illik magasabb sebességi fokozatba kapcsolni az evést. Ez pedig azzal jár, hogy nem minden falat puhul meg kellőképpen a fogak őrlőmozgása következtében. A „villámkajálás” viszont valósággal összeegyeztethetetlen a körültekintő halfogyasztással, gondolván itt leginkább a szúrós szálkákra. Később sem szoktam erről a gyors falásokról, a mai napig kísért.

Ezúttal azonban szívesen kivételt tettem volna, már ha megengedhetnék magamnak ilyesforma fényűzést. Mostanában Balázs Dénes útikönyvét olvasgatom, a neves földrajtudás még 1969-ban járta be Alaszka fagyos-jeges vidékét – igaz, a nyári hónapokban, épp akkor, amikor Armstrong első emberként a Hold felszínére lépett. Az indiánok és eszkimók közé kerülve pedig megismerkedett a lazackészítés tudományával, a fogástól, a feldolgozáson és füstölésen át a finom falatozásig. Ahogy leírta a folyamatot, rögvest beindultak bennem a pavlovi reflexek. Íme: „a belsőségtől megtisztított halból boncolókéssel kivésik a gerincet és az ahhoz kapcsolódó oldalcsontokat. Az így szabaddá vált szálkamentes színhúsból nadrágszíj-darabokat vágnak. Ezek a hal nagyságától függően hatvan-nyolcvan centiméter hosszú húscsíkok, amelyeket úgy hasítanak ki, hogy két csík az egyik végén összefüggve maradjon, mint a páros virsli. Így a későbbiek során a csíkok könnyedén a füstölőrúdra akaszthatóak. A lazacszeletek nyersen három-öt centi szélesek és ujjnyi vastagságúak. Mielőtt a szárító rudakra feltennék, előbb sós vízbe mártogatják őket. Öt gallon (kb. 23 liter) vízben két font (90 deka) sót oldanak fel. Ezután jön a füstölés, ami tartósan nedves időben hat hétig is eltart, míg szárazabb, naposabb körülmények között két-három hét alatt elvégezhető a tartósítás.” Aztán a többi feladatot már a konyha megoldja az általános ízesítés szerint, és elkészül az ínycsiklandó „salmon strip”, azaz magyarra fordítva a lazacmetélt.

Akinek kedve van, és elég pénze is, hogy megvegye „uszkve” tízezer forintért kilóját a halnak, bátran nekivághat a gyakorlati megvalósításnak, de attól tartok, jómagam maradok a pavlovi reflexeknél, és a képzeletbeli lazacpecsenyénél.

Aktuális Egyéb kategória

Magyarországon először egy új betegséget igazoltak mezei nyulakban az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai

Az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat-, Vad-, Hal- és Méhegészségügyi Tanszékén, a Vadászati, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Osztály kutatói október 1-jén beérkezett vizsgálati anyagból új betegséget igazoltak mezei nyúlban, úgynevezett myxomatosis jelenlétét állapították meg. Az Állatorvostudományi Egyetem sajtóközleményben tájékoztatta szerkesztőségünket az ügy kapcsán. Az eddigi ismereteik szerint a kórokozó egy Leporipox vírus, amely vérszívó rovarok útján terjed és eddig… Bővebben

Bővebben...
Aktuális Balassagyarmat Nógrád

Bizonytalan mikor indul a Balassagyarmat és Diósjenő közötti vasútvonal felújítása

Jó ütemben zajlanak a felújítások a szeptemberi baleset által érintett vasúti pályaszakaszon Magyarkút és Szokolya térségében, ám a Palóc Hírnökhöz eljutott információk szerint erősen kérdéses, hogy a Diósjenő és Balassagyarmat kötötti vonalon mikor indulhatnak be a MÁV Zrt. által beharangozott fejlesztések. A szeptember 11-én a magyarkúti állomás mellett történt sajnálatos kisiklás után Hegyi Zsolt, a… Bővebben

Bővebben...
Aktuális Nógrád

Hamarosan csökkenhet Nógrád vármegye területe

Komolyabb aggodalomra semmi ok, nem politikai fondorlatról, sem diplomáciai cselszövényről nincs szó, a háttérben egészen prózai indoklás áll: a természet munkája. Az Ipoly keletről nyugati irányban haladva Drégelypalánk térségében egyre több és több kanyarulattal „csavarog” a torkolat felé, nem egyszer jelentősebb, már-már hajtű jellegű fordulattal. Az egyik ilyen képződmény Hont határában található, ahol nemrégiben a… Bővebben

Bővebben...