Kisgyermekek is segédkeztek a húsfeldolgozásban a németes disznótoron

Aki első alkalommal vendégeskedett szombaton Szendehelyen, a hagyományos német nemzetiségi disznótoron, az is könnyen megtalálta a rendezvény helyszínéhez vezető utat, elég volt csak a hangosan zengő sramlizene irányába elindulni, hamar elérkezett a község művelődési házának udvarára.

Ahol a napsütéses délelőtti órán már egyre inkább tetőfokára hágott a hangulat. A bejárat előtt felállított sátor alatt, az egyik asztalnál markos legények kínálgatták egymásnak a fogópálinkát, odébb javában töltötték a kolbászt a fiatalok. Mások a jókora üstből merték ki szorgosan a katlanhúst, míg a következő ponton a teknő tartalmát vizsgálgatták az avatottak, folyamatosan kóstolgatva, mikor lesz a legtökéletesebb ízesítés a kolbászba. Az asszonyok sem maradtak ki a munkából, ők a tésztákba forgatták bele a tölteléknek valót, és rendkívül ízletes volt a sült vér is.

A legmegkapóbb látványt feltétlenül két, hat-hétéves forma fiúcska nyújtotta. Szinte könyékig merültek el a kolbászhúsban, úgy dagasztották, forgatták apró ujjaikkal a teknőben pirosló finomságot. Persze nem ártott a felnőtt figyelem sem, a két férfiú – feltehetően apukák – gondosan mutatták meg a gyermekeknek, miként is kell a műveletet a legpontosabban végrehajtani.

A forgatagban váltottunk néhány gondolatot a házigazdával, Altsach Ignác szendehelyi polgármesterrel, aki elégedetten tekintgetett körbe, hiszen lényegében egy tűt sem lehetett leejteni a művelődési ház udvarán, akkora tömeg sürgölődött a disznótoron. Ráadásul imitt-amott lengyel és német szót is hallani lehetett, három férfiú lelkesen gesztikulálva magyarázott egymásnak Goethe nyelvén, és ahogy kivettük a foszlányokból, bizony a szebbik nemet választották tréfás tereferéjük témájának.

Amikor aztán minden főzőcsapat az utolsó simításokat is befejezte, következhetett a lakoma, meg a további mulatozás, egészen az esti órákig.

Aktuális

Pénteki gondolatok (41.) – Uborkaszezon

Véget ért a tanév, indul az uborkaszezon. Bár a sokak által közkedvelt és többfajta konyhai felhasználású zöldség (én kimondottan a jófajta erjesztésű kovászos változatot szeretem) példányai még erősen sihederkorú méretben csüngenek a szárakon, maga a kifejezés tökéletesen találó a nyári eseménytelen időszakra. Utána is néztem gyorsan az interneten, honnan ered ez a szó, és ráleltem… Bővebben

Bővebben...
Aktuális

Méltó sírhelyet kapott Horpácson Nagy Iván felesége

A nevezetes múzeumalapító-történész, Nagy Iván születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév zárásaként avatták fel a horpácsi temetőben a tudós feleségének sírkövét, illetve felállították a Nemzeti Sírkerthez kapcsolódó okosparcella jelzőkövét és tábláját. A rendezvényen felszólalt többek között Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, aki elsősorban a közelmúltban létrehozott okosparcella rendszer jelentőségéről beszélt, ami által a… Bővebben

Bővebben...
Aktuális

Miért nem kap központi támogatásokat Érsekvadkert?

A napokban igen érdekes, a közfigyelmet felkeltő bejegyzést tett közzé az önkormányzat hivatalos facebook-oldalán dr. Őszi Attila Csaba, a nyugat-nógrádi nagyközség polgármestere. Viszonylag terjedelmes beszámolója elején leszögezte, az utóbbi időszakban sokan tették fel neki ugyanazt a kérdést, miként fordulhat elő, hogy más településeken sorra újulnak meg az utak, fejlődik az infrastruktúra-hálózat, míg Érsekvadkerten, épp ott,… Bővebben

Bővebben...