A magyar nyugdíj, avagy a kettétört mankó

Zuhanórepülésben a magyar nyugdíjrendszer?

A megélhetés szempontjából az általános nyugdíjrendszer az idős állampolgárok egyik legfontosabb támasza, valamint az államhatalom egyik legértékesebb alappillére és létcélja. De mi történik akkor, ha ez a mankó kettétörik?

Ha megvizsgáljuk az elmúlt évek, sőt az elmúlt évtized adatait és a magyar nyugdíjrendszer grafikonját, hamar szemet szúr, hogy – mint ahogy sok más szempontból – lefelé száguldunk.

Hiába válaszolják erre a regnáló államhatalom politikusai, hogy „legalább nem olyan gyorsan száguldunk, mint régen”, ez nem jelent számukra mentséget, ahogy a tényen sem változtat, miszerint a mélypont felé haladunk.

Ha nem világítunk rá a sok közül erre a problémára is, a felismerés hiányában nem tűzzük ki célként, hogy sürgősen meg kell fordulnunk, méghozzá az ellenkező irányba, különben kizárólag idő kérdése, és a baj csak még súlyosabb lesz.

Talán elsőre furcsán fog hangzani, de egy bizonyos szempontból a jelenleg regnáló kapitalista Fidesz-kormány rosszabb, mint az azt megelőző baloldal. Ugyanis mindkét csoport esetében egy-egy önérdekérvényesítő maffiaszervezetről beszélünk, melyek pókszerűen hálózzák be a társadalmat hatalmuk visszaélésével.

Csakhogy a baloldal halami időszakának esetében a káosz kibontakozása gyorsan és tisztán észlelhető volt a polgárság számára. Ezért is mutatkozott meg 2006. októberében erőteljesen a hatás-ellenhatás törvénye az önkényes politikai hatalom és a tüntető tömegek között.

Napjainkban pedig a helyzet úgy áll, hogy a kormány békaként főzi a nemzetet, amely így érdemi ellenreakció híján nem ugrik ki a fazékból. Érdemes tehát jobban szemügyre vennünk és alaposabban megvizsgálnunk a kormány stratégiáját. A felsoroltak szempontjából ugyanis tagadhatatlan, hogy a trónt ma elfoglaló arcok bár hasonlóan alattomosak, mint az elődeik, jelentős mértékben intelligensebbek.

Ezért történhet meg az, hogy a többség szinte észre sem veszi, hogy a kormány elhiteti velük, hogy az ő érdeküket szolgálja, és közben az arcukba nevetnek.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője, Dócs Dávid a hetekben benyújtott egy kérdést, melynek címe: „Mikor és hogyan garantálja a kormány a nyugdíjak értékállóságát?”

Emeljünk ki néhány részletet a dialógusból! Előre leszögezem, hogy a vizsgálat során érzékelhető lesz a kormány sokak által már jól ismert orbáni retorikai stratégiája, amely szerint válaszuk megadása közben kígyóként lavírozva kerülik ki a lényegi kérdéseket, azt a pszichológiai benyomást keltve, hogy válaszoltak a feltett kérdésre, miközben valójában semmit nem mondtak. A pénzügyminisztérium államtitkára, Tállai András, Varga Mihály nevében megadta a „választ”.

A Mi Hazánk ellenzéki képviselője többek között a következő problémákra világított rá: „2011. óta a nyugdíjak reál értéke fokozatosan, az utóbbi másfél évben rohamosan csökken. 2011-ben a jelenlegi kormány elvette a nyugdíjas megtakarításokat is, államosította a magánnyugdíj pénztári vagyont.”

Beszélt továbbá arról, hogy a magyar nyugdíjasok tömege mélyszegénységben él, és miközben az ország egyik leggazdagabb kormányközeli oligarchája, Mészáros Lőrinc az anyagi forrásainak segítségével képes lenne áthidalni azt a kormány által ásott hatalmas, mély és sötét szakadékot, amely a leggazdagabbak és a legszegényebbek – akik nem mellesleg a néptöbbséget teszik ki – között tátong, a kormánypárt tagjai látszatintézkedésekkel és szemfényvesztésekkel minden erőhatalmukat bevetve azon munkálkodnak, hogy eltereljék a figyelmet a valós problémákról, melyeknek jelentős mértékben ők a forrásai. Illetve még mindig vannak kivételezettek, akik a kommunista luxusnyugdíjakat kapják.

A Fidesz-kormány államtitkára többek között a következő válaszokat adta: „A nemzeti kormány nyugdíjpolitikájának lényege a nyugdíjak értékállóságának megőrzése. A nyugdíjrendszer elsődlegesen a biztosítási elvre épül. A kormány azon dolgozik, hogy a nyugdíjak értékmegőrzése biztosított legyen.”

A legfontosabb tény, amely felett nem szabad elsiklanunk, hogy az államtitkár egyetlen árva szóval sem reagált arra a felvetésre, amit érdemes még egyszer az eszünkbe vésni, hogy bizony „2011-ben a jelenlegi kormány elvette a nyugdíjas megtakarításokat is, államosította a magánnyugdíj pénztári vagyont”.

Vegyük tehát tudomásul és ne felejtsük el a tényt, hogy nem volt rendszerváltás, hogy miután a kapitalista Fidesz-kormány leváltotta a baloldalt, szinte azonnal államosított magánvagyonokat, hogy még mindig nem törölte el a kommunista luxusnyugdíjakat, hogy akárcsak a baloldal hatalmi időszakában, ma is óriási vagyoni szakadék tátong a gazdagok és a szegények között. Tehát a magát jobboldalinak mondó Fidesz használ baloldali eszközöket is, és a magát baloldalnak nevező csoportosulás használ jobboldali eszközöket is, de mindkét oldal kizárólag azokat, amelyek alkalmazásával a saját érdekeiket szolgálják!

Kiszűrve és a szemétdobra hajítva a valódi bal és jobb oldali értékeket. Valódi érték lenne egy erős szociális érzékenység, amellyel egy kicsit végre közelebb kerülnének a kereszténység fogalmához, melyet erőteljesen hangoztatnak magukról, farizeus módon.

„Jaj nektek, képmutató farizeusok, mert megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül pedig tele van rablásvággyal és féktelenséggel.”

– Biblia (MT 23,25 – Magyar Bibliatársulat)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Bulizás után elloptak egy kocsit

Úgy gondolták, jó buli lesz, ezért bulizás után elkötöttek egy kocsit nógrádi kamaszok. Elszabadult a házibuli Nógrád vármegyében. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt két 17 éves fiú ellen, akik egy házibuli végén elkötöttek egy autót, majd a rendőri igazoltatásnál más adataival próbáltak kibújni a felelősség alól. A Nógrád Vármegyei Főügyészség a nool.hu-nak azt nyilatkozta, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Késsel rabolt ki egy fiatal fiút három férfi a gödöllői HÉV-en

Közel 200 ezer forintnyi értéket zsákmányoltak a fiútól az elkövetők, egyiküket még keresik. Vádat emelt az ügyészség két férfi ellen, akik egyelőre ismeretlen társukkal együtt kiraboltak egy fiatal fiút a gödöllői HÉV-en. A vádirat szerint a három elkövető március 19-én éjszaka nézte ki magának a HÉV-en utazó fiút. Egyikük odalépett hozzá és beszélgetést kezdeményezett vele, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Párakapuk enyhítik a kánikulát Egerben is

Országszerte igyekeznek enyhíteni a hőséget. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területén június 19-én 0 órától június 22-én 24 óráig. Azóta a visszatérő hőség miatt Egerben is megpróbálják enyhíteni a hőséget a helyiek. A Városgondozás Eger Kft. három helyszínen (a […]

Továbbiak