Helyi adottságokat kihasználva szeretnének együttműködni Nógrád vármegyei önkormányzatok

Konkrét terveket készítenek az átfogó, egymásra épülő együttműködés érdekében Nógrád vármegyei önkormányzatok, hogy kihasználják a helyi adottságokat és a túrázók számára fejlesztéseket valósíthassanak meg.

„Túrázzunk határok nélkül! 🚶‍♀️🚶🚴‍♀️🚣‍♀️

Az Ipoly-völgye Európai Területi Együttműködési Társuláshoz tartozó települések polgármesterei összefogtunk, hogy kidolgozzunk egy koncepciót, melyben megfogalmazzuk fejlesztési elképzeléseinket.

Dr. Kiss Gábor geográfust, tájvédelmi és ökoturisztikai szakértőt kértük fel a stratégia elkészítésére. A térségünk kedvező adottságait minél teljesebb mértékben szeretnénk kihasználni. Előremutató és fenntartható fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Terveink: Tanösvény kialakítása Varsányban. (gyalogos, kerékpáros, nordic walking) Kerékpáros pihenő, szervízpont, kölcsönző. Az aktív turizmuson belül a kerékpározás népszerű és tömeges szabadidő-eltöltési mód, amely nagyon dinamikusan fejlődik. Az Ipoly folyó szlovákiai szakaszán az evezéshez szükséges feltételek fejlesztése. Több településen látogatóközpontok épülnek a meglévő attrakciók bemutatására. Szabadtéri színpadokat alakítunk ki, melyek regionális rendezvények helyszínei lesznek. Erdei iskola kialakítását tervezi Nógrádsipek. A közeljövőben valamennyi helyszínt bejárjuk, hogy a terveket egyeztessük.

A megvalósítás érdekében Interreg pályázatot nyújtunk be.

Hiszünk abban, hogy átfogó, egységes, egymásra épülő fejlesztésekben kell gondolkodni. 💙” – tette közzé Facebook-oldalán Kanyó Judit, Varsány polgármestere.

Az elképzelés nemcsak nagyívű, de előremutató is, hiszen a kisebb településeknek összefogásra van szükségük és átfogó fejlesztésekre, hogy lépést tudjanak tartani a városokkal, illetve az elvárosiasodás mára egyre kiterjedtebb problémájával.

Kifejezetten szükséges ez akkor, amikor a koronavírus alatt súlyos veszteségeket szenvedő önkormányzatok és nehéz helyzetbe sodort kistelepülések próbálnak talpra állni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a vidék megmutassa élni akarását.

Egy olyan helyzetben lévő területen, mint Nógrád vármegye, ahonnan a fiatalok egyre nagyobb számban vándorolnak el a könnyebb megélhetéssel bíztató nagyvárosokba, vagy – a magasabb életszínvonal reményével kecsegtető – külföldre, a vidéknek minden eszközzel meg kell ragadnia a fiatalokat, és olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk – akár együttműködve is – melyek következtében a következő nemzedék szívesen marad a vármegyében.

Kiemelt kép: Facebook

Ha tetszett a cikk, talán ez is érdekelheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Felvidék Történelmi

Szlovákia nem elszakított terület?

Szlovák államfőaspiráns: „Nem lehet a szomszédra, mint elszakított területre tekinteni. Amíg így értelmezi valaki a szomszédját, addig a történelem túszai leszünk.” A szlovák államfői posztért versenybe szálló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a kiemelt ügyek között említette Szlovákia Magyarországgal kapcsolatos viszonyát. Külpolitikai programját bemutatva hangsúlyozta, hogy Szlovákiának a történelem jó oldalán kell állnia. Hangsúlyozta: „Szlovákia számára […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Komoly fennakadást okozott a hó a tömegközlekedésben

Továbbra sem járnak a buszok Csesztve és Nógrádmarcal felé. A ma hajnalra lehullott brutális mennyiségű hó, illetve az emiatt kialakult kedvezőtlen útviszonyok jelentős fennakadást okoztak Nógrád vármegye autóbusz-közlekedésében is. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli órákban 46 járat maradt ki szűkebb hazánkban! A nool.hu hírportált a Volánbusz Zrt. a következőképpen tájékoztatta: „Nógrád vármegye területén […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Belopta magát a közönség szívébe a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Az adventi várakozás jegyében repültek a szoknyák és dobbantak a csizmák a szécsényi művelődési központ színpadán megtartott évzáró műsoron szombaton. Vastapssal jutalmazta a közönség a Palóc Néptáncegyüttes ünnepre hangoló teltházas folklór műsorát. Alig maradt szabad ülőhely szombaton a szécsényi művelődési központ színpada előtt. A világot jelentő deszkákon az idén 25 éves Palóc Néptáncegyüttes hagyományos évzáró […]

Továbbiak