Helyi adottságokat kihasználva szeretnének együttműködni Nógrád vármegyei önkormányzatok

Konkrét terveket készítenek az átfogó, egymásra épülő együttműködés érdekében Nógrád vármegyei önkormányzatok, hogy kihasználják a helyi adottságokat és a túrázók számára fejlesztéseket valósíthassanak meg.

„Túrázzunk határok nélkül! 🚶‍♀️🚶🚴‍♀️🚣‍♀️

Az Ipoly-völgye Európai Területi Együttműködési Társuláshoz tartozó települések polgármesterei összefogtunk, hogy kidolgozzunk egy koncepciót, melyben megfogalmazzuk fejlesztési elképzeléseinket.

Dr. Kiss Gábor geográfust, tájvédelmi és ökoturisztikai szakértőt kértük fel a stratégia elkészítésére. A térségünk kedvező adottságait minél teljesebb mértékben szeretnénk kihasználni. Előremutató és fenntartható fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Terveink: Tanösvény kialakítása Varsányban. (gyalogos, kerékpáros, nordic walking) Kerékpáros pihenő, szervízpont, kölcsönző. Az aktív turizmuson belül a kerékpározás népszerű és tömeges szabadidő-eltöltési mód, amely nagyon dinamikusan fejlődik. Az Ipoly folyó szlovákiai szakaszán az evezéshez szükséges feltételek fejlesztése. Több településen látogatóközpontok épülnek a meglévő attrakciók bemutatására. Szabadtéri színpadokat alakítunk ki, melyek regionális rendezvények helyszínei lesznek. Erdei iskola kialakítását tervezi Nógrádsipek. A közeljövőben valamennyi helyszínt bejárjuk, hogy a terveket egyeztessük.

A megvalósítás érdekében Interreg pályázatot nyújtunk be.

Hiszünk abban, hogy átfogó, egységes, egymásra épülő fejlesztésekben kell gondolkodni. 💙” – tette közzé Facebook-oldalán Kanyó Judit, Varsány polgármestere.

Az elképzelés nemcsak nagyívű, de előremutató is, hiszen a kisebb településeknek összefogásra van szükségük és átfogó fejlesztésekre, hogy lépést tudjanak tartani a városokkal, illetve az elvárosiasodás mára egyre kiterjedtebb problémájával.

Kifejezetten szükséges ez akkor, amikor a koronavírus alatt súlyos veszteségeket szenvedő önkormányzatok és nehéz helyzetbe sodort kistelepülések próbálnak talpra állni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a vidék megmutassa élni akarását.

Egy olyan helyzetben lévő területen, mint Nógrád vármegye, ahonnan a fiatalok egyre nagyobb számban vándorolnak el a könnyebb megélhetéssel bíztató nagyvárosokba, vagy – a magasabb életszínvonal reményével kecsegtető – külföldre, a vidéknek minden eszközzel meg kell ragadnia a fiatalokat, és olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk – akár együttműködve is – melyek következtében a következő nemzedék szívesen marad a vármegyében.

Kiemelt kép: Facebook

Ha tetszett a cikk, talán ez is érdekelheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Bulizás után elloptak egy kocsit

Úgy gondolták, jó buli lesz, ezért bulizás után elkötöttek egy kocsit nógrádi kamaszok. Elszabadult a házibuli Nógrád vármegyében. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt két 17 éves fiú ellen, akik egy házibuli végén elkötöttek egy autót, majd a rendőri igazoltatásnál más adataival próbáltak kibújni a felelősség alól. A Nógrád Vármegyei Főügyészség a nool.hu-nak azt nyilatkozta, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Késsel rabolt ki egy fiatal fiút három férfi a gödöllői HÉV-en

Közel 200 ezer forintnyi értéket zsákmányoltak a fiútól az elkövetők, egyiküket még keresik. Vádat emelt az ügyészség két férfi ellen, akik egyelőre ismeretlen társukkal együtt kiraboltak egy fiatal fiút a gödöllői HÉV-en. A vádirat szerint a három elkövető március 19-én éjszaka nézte ki magának a HÉV-en utazó fiút. Egyikük odalépett hozzá és beszélgetést kezdeményezett vele, […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Párakapuk enyhítik a kánikulát Egerben is

Országszerte igyekeznek enyhíteni a hőséget. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területén június 19-én 0 órától június 22-én 24 óráig. Azóta a visszatérő hőség miatt Egerben is megpróbálják enyhíteni a hőséget a helyiek. A Városgondozás Eger Kft. három helyszínen (a […]

Továbbiak