Helyi adottságokat kihasználva szeretnének együttműködni Nógrád vármegyei önkormányzatok

Konkrét terveket készítenek az átfogó, egymásra épülő együttműködés érdekében Nógrád vármegyei önkormányzatok, hogy kihasználják a helyi adottságokat és a túrázók számára fejlesztéseket valósíthassanak meg.

„Túrázzunk határok nélkül! 🚶‍♀️🚶🚴‍♀️🚣‍♀️

Az Ipoly-völgye Európai Területi Együttműködési Társuláshoz tartozó települések polgármesterei összefogtunk, hogy kidolgozzunk egy koncepciót, melyben megfogalmazzuk fejlesztési elképzeléseinket.

Dr. Kiss Gábor geográfust, tájvédelmi és ökoturisztikai szakértőt kértük fel a stratégia elkészítésére. A térségünk kedvező adottságait minél teljesebb mértékben szeretnénk kihasználni. Előremutató és fenntartható fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Terveink: Tanösvény kialakítása Varsányban. (gyalogos, kerékpáros, nordic walking) Kerékpáros pihenő, szervízpont, kölcsönző. Az aktív turizmuson belül a kerékpározás népszerű és tömeges szabadidő-eltöltési mód, amely nagyon dinamikusan fejlődik. Az Ipoly folyó szlovákiai szakaszán az evezéshez szükséges feltételek fejlesztése. Több településen látogatóközpontok épülnek a meglévő attrakciók bemutatására. Szabadtéri színpadokat alakítunk ki, melyek regionális rendezvények helyszínei lesznek. Erdei iskola kialakítását tervezi Nógrádsipek. A közeljövőben valamennyi helyszínt bejárjuk, hogy a terveket egyeztessük.

A megvalósítás érdekében Interreg pályázatot nyújtunk be.

Hiszünk abban, hogy átfogó, egységes, egymásra épülő fejlesztésekben kell gondolkodni. 💙” – tette közzé Facebook-oldalán Kanyó Judit, Varsány polgármestere.

Az elképzelés nemcsak nagyívű, de előremutató is, hiszen a kisebb településeknek összefogásra van szükségük és átfogó fejlesztésekre, hogy lépést tudjanak tartani a városokkal, illetve az elvárosiasodás mára egyre kiterjedtebb problémájával.

Kifejezetten szükséges ez akkor, amikor a koronavírus alatt súlyos veszteségeket szenvedő önkormányzatok és nehéz helyzetbe sodort kistelepülések próbálnak talpra állni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a vidék megmutassa élni akarását.

Egy olyan helyzetben lévő területen, mint Nógrád vármegye, ahonnan a fiatalok egyre nagyobb számban vándorolnak el a könnyebb megélhetéssel bíztató nagyvárosokba, vagy – a magasabb életszínvonal reményével kecsegtető – külföldre, a vidéknek minden eszközzel meg kell ragadnia a fiatalokat, és olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk – akár együttműködve is – melyek következtében a következő nemzedék szívesen marad a vármegyében.

Kiemelt kép: Facebook

Ha tetszett a cikk, talán ez is érdekelheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

Nőt, gyermeket, rokont bántalmazott egy sziráki férfi

Szirák, ahol a település tábláján nagyon találóan már csak annyi szerepel: „irak”. Ez a falu sem szenved ugyanis hiányt a bűnözőktől és egy picit hasonlít egy háborús övezetre is. Ezt mutatja a legutóbbi eset is. A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves sziráki férfi ellen, aki az unokatestvérét a bírósági távoltartási végzés ellenére […]

Továbbiak
Aktuális Belföld

Sikertelen tréfa: meggyújtotta kollégája ruháját egy veszprémi férfi (+videó)

A komédia meglepő gyakorisággal torkollik tragédiába. Másodfokú égési sérülés lett a fűkaszás kolléga viccelődéséből. Magyarország Ügyészségének egy közleménye szerint: „Súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta munkatársa ruháját.” A vádirat szerint az elkövető 2023. október 2-án munkatársaival Tatabányán benzines fűkaszával dolgozott. 11 óra […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Patakba hajtott egy autó Ecséden

Nem történt sérülés. Patakba hajtott egy autó tegnap kora délután Ecséden a Szabadság úton. Személyi sérülés nem történt. Forrás: Agria TV Kiemelt kép: Agria TV Székesi Marcell View all posts

Továbbiak