Helyi adottságokat kihasználva szeretnének együttműködni Nógrád vármegyei önkormányzatok

Konkrét terveket készítenek az átfogó, egymásra épülő együttműködés érdekében Nógrád vármegyei önkormányzatok, hogy kihasználják a helyi adottságokat és a túrázók számára fejlesztéseket valósíthassanak meg.

„Túrázzunk határok nélkül! 🚶‍♀️🚶🚴‍♀️🚣‍♀️

Az Ipoly-völgye Európai Területi Együttműködési Társuláshoz tartozó települések polgármesterei összefogtunk, hogy kidolgozzunk egy koncepciót, melyben megfogalmazzuk fejlesztési elképzeléseinket.

Dr. Kiss Gábor geográfust, tájvédelmi és ökoturisztikai szakértőt kértük fel a stratégia elkészítésére. A térségünk kedvező adottságait minél teljesebb mértékben szeretnénk kihasználni. Előremutató és fenntartható fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Terveink: Tanösvény kialakítása Varsányban. (gyalogos, kerékpáros, nordic walking) Kerékpáros pihenő, szervízpont, kölcsönző. Az aktív turizmuson belül a kerékpározás népszerű és tömeges szabadidő-eltöltési mód, amely nagyon dinamikusan fejlődik. Az Ipoly folyó szlovákiai szakaszán az evezéshez szükséges feltételek fejlesztése. Több településen látogatóközpontok épülnek a meglévő attrakciók bemutatására. Szabadtéri színpadokat alakítunk ki, melyek regionális rendezvények helyszínei lesznek. Erdei iskola kialakítását tervezi Nógrádsipek. A közeljövőben valamennyi helyszínt bejárjuk, hogy a terveket egyeztessük.

A megvalósítás érdekében Interreg pályázatot nyújtunk be.

Hiszünk abban, hogy átfogó, egységes, egymásra épülő fejlesztésekben kell gondolkodni. 💙” – tette közzé Facebook-oldalán Kanyó Judit, Varsány polgármestere.

Az elképzelés nemcsak nagyívű, de előremutató is, hiszen a kisebb településeknek összefogásra van szükségük és átfogó fejlesztésekre, hogy lépést tudjanak tartani a városokkal, illetve az elvárosiasodás mára egyre kiterjedtebb problémájával.

Kifejezetten szükséges ez akkor, amikor a koronavírus alatt súlyos veszteségeket szenvedő önkormányzatok és nehéz helyzetbe sodort kistelepülések próbálnak talpra állni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a vidék megmutassa élni akarását.

Egy olyan helyzetben lévő területen, mint Nógrád vármegye, ahonnan a fiatalok egyre nagyobb számban vándorolnak el a könnyebb megélhetéssel bíztató nagyvárosokba, vagy – a magasabb életszínvonal reményével kecsegtető – külföldre, a vidéknek minden eszközzel meg kell ragadnia a fiatalokat, és olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk – akár együttműködve is – melyek következtében a következő nemzedék szívesen marad a vármegyében.

Kiemelt kép: Facebook

Ha tetszett a cikk, talán ez is érdekelheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Helyi Közéleti Nógrád

Salgótarjánban annyira nem is Fideszellenes a Nép Pártján

Salgótarjánban a Nép Pártján annyira nem is Fideszellenes, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi polgármesterjelöltjük, Rákos Tamás 2019-ben még a Fidesznek kampányolt. Mondják, hogy fejétől bűzlik a hal. Hiába, hogy Jakab Péter a Parlamentben visszataszító kocsmastílusban, habzó szájjal szidja a kormányt, a háttérben már közel sem ilyen visszautasító. A hitelesség példaképét nagy szeretettel játszó Jakab […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Heves

Súlyos vonatbaleset történt Heves vármegyében

Az Agria TV információi szerint egy kavicsot szállító teherautó és egy tehervonat ütközött egy átjáróban Adácson. A vonat vezetőjét a tűzoltók szabadították ki, majd helikopterrel kórházba szállították. A heol.hu információi szerint a baleset előtt értesítették a segélyhívót, mert nem működtek a biztosítóberendezések. A katasztrófavédelem a vonatforgalmat mindkét irányban leállította. A MÁVINFORM a közösségi oldalán tudatta […]

Továbbiak
Belföld Nógrád

Egy férfi életéért küzdöttek a mentők Salgótarjánban

Újraélesztési kísérlet: sokáig küzdöttek a mentők egy salgótarjáni férfi életéért. Hétfőn, a kora délelőtti órákban, Salgótarján belvárosában, a Rákóczi úton a járókelők mentők és rendőrök jelenlétére figyelhettek fel. Elsőként a mentők, majd a rendőrök vonultak ki a helyszínre. A történtekről az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyújtott bővebb tájékoztatást a nool.hu-nak. Az OMSZ kommunikációs munkatársa, Udvari-Lakos Luca […]

Továbbiak