„Az, amit a híradóban láttunk a déli határról, az élőben zajlik a szemünk előtt.” – nincs elrettentő ereje a magyar törvénykezésnek.

A fenti idézet Székely József, Diósjenő polgármesterének „tollából” származik, aki a település honlapján hívta fel a figyelmet a megnövekedő migráns jelenlétre a Börzsönyben, illetve Nógrád vármegyében. A lakosságot fokozott óvatosságra intette és kitért arra is, hogy semmiképp se próbálja meg feltartóztatni őket senki.

Mint fogalmazott, „Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny, így községünk is. Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen. Hátizsákos – nem turistának kinéző – népes csoportokkal lehet találkozni az erdőben”

A helyzet érdekessége, hogy a migránsok között ritkán látni nőket, amelyet a polgármester is kiemelt: „Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen.” – majd hozzátette, hogy ha valaki fenyegetve érzi magát, vagy anyagi vagy testi épsége veszélyeztetve van, hívja mindenki a segélyhívót.

Ezzel egy időben a szlovák kormány bejelentette, hogy 500 katonát küld a magyar határra, a menekültválság kezelése érdekében.

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke már 2015-ben megmondta, hogy a magyar határra határkerítés és határvédelem szükséges a megnövekedő közel-keleti migráció megállítása érdekében. A kerítés elkészült, határvadászok vannak, csak éppen tenni nem tehetnek semmit azon felül, hogy visszataxiztatják a határt átlépni próbáló – vagy már átlépő – migránsokat a szerb oldalra, ahonnan aztán újra próbálkozhatnak, amíg egyszer nem sikerül nekik. Márpedig sikerülni fog.

„Meg lehet nézni a bevándorlókat: már nem ugyan azok az arcok lesznek, mint egy hete vagy hónapja.” – fogalmazott korábban Toroczkai. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy ez azt jelenti, hogy nem ugyan az az ezer vagy kétezer ember próbálkozik folyamatosan, mert előbb-utóbb átjutnak a határon, mert nem rettenti el őket semmi.

A Mi Hazánk szerint a tűzparancs jogos önvédelmi helyzet esetén igen is szükséges lenne, hiszen legalább azt mutatná a bevándorlóknak, hogy tartsák tiszteletben a magyar állam rendőreit, katonáit és határvadászait. Akire egyszer rálőnének, az aligha kísérli meg ismét a határon való átkelést a magyar határszakaszon.

Kiemelt kép: police.hu – A kép csak illusztráció

Nógrád

Térségi kapcsolatrendszert szélesítene az új romhányi önkormányzat

Lassan egy hónapja, hogy letette polgármesteri esküjét a romhányi önkormányzat új vezetője, Turi Tímea. Meggyőződése szerint a kiterjedt helyi intézményrendszer zökkenőmentes működtetése mellett fontos feladat a község térségi kapcsolatainak további szélesítése. Terveiről, elképzeléseiről, ötleteiről beszélgettünk a hivatali irodájában. *Hogyan zajlott le a váltás Romhányban? *Teljesen nyugodt hangulatban. Október 7-én tartottuk a képviselő-testület alakuló ülését, amelyen […]

Továbbiak
Helyi

Felújításra szorul Rétságon a pedagógiai szakszolgálat épülete

A Nógrád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Rétsági Tagintézmények munkatársai nemrégiben egy egyeztetés során tájékoztatták arról a város önkormányzatát, hogy mindenképpen felújításra szorul az az épület, amelyben mindennapos tevékenységüket végzik. A részletekről Jávorka János önkormányzati képviselő tájékoztatta a közvéleményt. Ebben elöljáróban röviden kifejtette, több mint tíz évvel ezelőtt a Rétsági Kistérségi Többcélú Társulás keretében indultak el az […]

Továbbiak
Nógrád

Kétszer kapták meg ugyanazért a kitüntetést Diósjenőn

Érdekes fejleményre hívta fel a figyelmet a minap a korábbi polgármesterhez, Tóth Jánoshoz köthető Diósyenőy Tükör című facebook-oldal. Ezek szerint két személy két alkalommal is megkapta ugyanazt a kitüntetést a nyugat-nógrádi községben. A közelmúltban közölt bejegyzésben azt írják, a jelenlegi önkormányzat által fenntartott Jenői Napló című tájékoztató újság július-augusztusi nyári összevont számában beszámolt a július […]

Továbbiak