A vasutak bezárása elleni tüntetés polgári összefogással valósult meg Balassagyarmaton

Vasárnap megrendezésre került a vasutak bezárása elleni tüntetés mely bár Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője által került megszervezésre, mégis pártpolitikától mentesen, polgári összefogás keretein belül valósult meg, melynek apropója a Nógrád vármegyében is bezárásra került vasútvonal volt.

A felszólalók között volt Medvácz Lajos, Balassagyarmat egykori polgármestere, az Ipolytájt Területfejlesztési Társulás elnöke, aki elmondta, hogy amikor a cél közös, nem az a lényeg, hogy melyik politikai oldal veszi a vállára az ügyet. Kihangsúlyozta, hogy a vasút közel áll szívéhez és nemcsak mint a legbátrabb város egykori polgármestere, hanem mint olyan ember, aki szívesen használta, használja ezt a tömegközlekedési eszközt.

Beszédében kitért arra is, hogy rendelkezésre állnak olyan felmérések, melyek azt bizonyítják, hogy az Ipoly-völgyi vasúthálózatnak igen is van létjogosultsága, mi több, a fejlesztésével komoly előnyre tehetne szert a térség.

A második felszólaló, Cservenák Mihály György a Mi Hazánk Ifjai alelnöke volt, aki kifejezetten a fiatalok szemszögéből közelítette meg a témát és elmondta, hogy természetes, hogy nem járnak a fiatalok vonattal, amikor annak állapota nem méltó a 21-ik századhoz, és hozzátette, hogy természetesen az autóbuszt fogják választani, mikor azon van légkondicionáló, óránként közlekedik és átszállás nélkül megközelíthető vele a főváros.

Ennél a pontnál felhívta a figyelmet egy másik problémára is, mely szerint bár nem közvetlen, de következménye az infrastruktúra rombolásának az, hogy a fiatalok elhagyják a vármegyét. Mint fogalmazott: „Azok, akik Budapestre, Szegedre, vagy Debrecenbe járnak egyetemre, a legritkább esetben fognak hazatérni Nógrád vármegyébe letelepedni, családot alapítani.”

Ekkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg nem rendeződik a tömegközlekedés helyzete a vármegyében, nem is fog, fognak egyetemi karok települni Nógrádba, mely biztosíthatná a szakképzést és a fiatalok helyben maradását.

Sok fiatal is részt vett a vasutak bezárása elleni tüntetésen.

Ezt követően Olexa Miklós, az Ipoly Túra Egyesület elnöke lépett a pulpitushoz, aki turisztikai szempontból közelítette meg a vasútvonal fontosságát. Elmondta, hogy lenne igény egy Losonc-Balassagyarmat-Pozsony vasútvonalra, melyre szlovák részről együttműködésükről biztosították őt igen magas körökben, ám Nógrád vármegye alelnöke és a közgyűlés mintha nem továbbították volna az igényt a kormány felé.

Végül, de nem utolsó sorban, a főszervező, Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, az Országgyűlés Jegyzője szólalt fel. Korábbi felszólalókra hivatkozva elmondta, hogy igen is a vármegyei közgyűlés feladata kiállni a vasútvonalak fejlesztése én nem pedig a bezárása ellen. mint többen is előtte, szót ejtett a teherforgalom fontosságáról, és több pontban foglalta össze a követeléseket.

Például követelte a vasútjáratok és az autóbuszjáratok szinkronizálását, a vasútvonalak fejlesztését nyugat-európai használt vasúti szerelvények bevonását a tömegközlekedésbe az Ipoly-völgyében, és amennyiben a Magyar Állami Vasutak erre képtelen, a menetrendek összehangolása mellett, külsős cégek bevonását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Felvidék Történelmi

Szlovákia nem elszakított terület?

Szlovák államfőaspiráns: „Nem lehet a szomszédra, mint elszakított területre tekinteni. Amíg így értelmezi valaki a szomszédját, addig a történelem túszai leszünk.” A szlovák államfői posztért versenybe szálló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a kiemelt ügyek között említette Szlovákia Magyarországgal kapcsolatos viszonyát. Külpolitikai programját bemutatva hangsúlyozta, hogy Szlovákiának a történelem jó oldalán kell állnia. Hangsúlyozta: „Szlovákia számára […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Komoly fennakadást okozott a hó a tömegközlekedésben

Továbbra sem járnak a buszok Csesztve és Nógrádmarcal felé. A ma hajnalra lehullott brutális mennyiségű hó, illetve az emiatt kialakult kedvezőtlen útviszonyok jelentős fennakadást okoztak Nógrád vármegye autóbusz-közlekedésében is. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli órákban 46 járat maradt ki szűkebb hazánkban! A nool.hu hírportált a Volánbusz Zrt. a következőképpen tájékoztatta: „Nógrád vármegye területén […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Belopta magát a közönség szívébe a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes

Az adventi várakozás jegyében repültek a szoknyák és dobbantak a csizmák a szécsényi művelődési központ színpadán megtartott évzáró műsoron szombaton. Vastapssal jutalmazta a közönség a Palóc Néptáncegyüttes ünnepre hangoló teltházas folklór műsorát. Alig maradt szabad ülőhely szombaton a szécsényi művelődési központ színpada előtt. A világot jelentő deszkákon az idén 25 éves Palóc Néptáncegyüttes hagyományos évzáró […]

Továbbiak