Erős lobbival törne be az EU piacára a GMO

Európai érdekekkel ellentétes GMO szabályozásra készül a az Európai parlament, mely szinte mindent felülírhat az eddigi tiltásokról.

Kedden zajlott az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával megvalósult Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Fenntarthatóság Felé Egyesület „A génmódosított élelmiszertermelés deregulációja?” címet viselő közös konferenciája, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a GMO terén súlyos változtatásokra készül az Európai Bizottság.

A Bizottság Európai Bíróság ítéletére válaszul azt célozza, hogy kivonja az EU GMO-szabályozásának hatálya alól az „új” génmódosítási technikák túlnyomó részét. De bonyolult szövegkörnyezetek és érthetetlen frázisok nélkül nézzük meg mit is jelent ez a gyakorlatban.

Magyarországon jelenleg mindenkit megillet a jog, hogy tudja, a fogyasztott élelmiszer, vagy a feldolgozásra szánt gabona tartalmaz-e génmódosításokat. Ez teljesen megfelel az egészséghez való alapvető emberi jognak.

A nemzetközi multik gondoltak egy nagyot és hatalmas lobbierővel eljuttatták az Európai Bizottságig az ügyet. Ennek lényege az lenne, hogy a tagállamok szuverén hatásköréből kerüljön ki a GMO termékek ellenőrzése és az arról való rendelkezés és kerüljön egységesen az Európai Parlament hatásköre alá. Az előadásokon elhangzott, hogy úgy szeretnék a nemzetközi multikat képviselő lobbik szabályozni a jelölést, hogy kategóriákra osszák a génmódosításokat. Az első kategóriában (20 génmódosítás alatt) nem lenne a jövőben kötelező a jelölés, a második kategóriában (20 módosítás felett) kellene ezt csak megtenni. Az elhangzottak szerint a mai állapotok szerint a GMO jelölés így 96 %-ban megszűnne, ami az ipari termelést, a multik és nemzetközi lobbi csoportok hasznát szolgálná.

Ezzel egyértelműen megfosztanák az embereket attól a lehetőségtől, hogy tudják, hogy pontosan mit is vásárolnak.

Mivel a soros spanyol elnökség még a mandátuma lejárta előtt véghez akarja vinni, fontos, hogy komoly figyelmet szenteljünk arra, hogy megakadályozzuk a GMO korlátozás nélküli – de legjobb, ha teljes – engedélyezését.

Ahogyan Ricarda Steinbrecher, ENSSER (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility – A társadalmi és környezeti felelősségért elkötelezett kutatók európai hálózata) is elmondta, hogy 30 éves génkutatóként, biológusként ellenzi a korlátok nélküli engedélyezést, mivel jelenleg nem szabályozható, ellenőrizhető teljesen a génmódosítás minden folyamata. Számtalan lehetőség van a további változatok kialakulására, ami jelentős veszélyeket hordoz.

Természetesen az érvek között főként az szerepel, hogy a klímaváltozás által kialakult helyzet orvoslására nyújtana megoldást a GMO engedélyezése. Ám különösen árulkodó, hogy a lobbicsoportok már nem is GMO-ként hivatkoznak a génmódosításra, hanem egy sokkal emészthetőbb, bizalomkeltőbb „precíziós nemesítésről” beszélnek. A megtévesztő megnevezés a fogyasztók megvezetésére, átverésére és a társadalom ingerküszöbének a megkerülésére szolgál.

A legfelháborítóbb viszont az, ahogyan ezt tenni szeretnék vagy éppen teszik. Azt is szeretnék elérni, hogy az engedélyezett GMO-s növény forgalomba hozatala először 10 évig kapjon engedélyt, amit nem kell adatgyűjtéssel nyomon követni. Ha 10 évig nem lesz baj, nem okoz gondot senkinek, – márpedig adatgyűjtés hiányában biztosan nem lesz a papírforma szerint – akkor a következő engedély időkorlát nélkül legyen érvényes.

Ami tovább fokozza a lobbi-gyanút és még gyanúsabbá teszi a cél nemességét, az az a tény, hogy a világ GMO szabadalmainak 90%-a multik tulajdonát képviselik.

A témával kapcsolatban megkerestük Dócs Dávidot, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjét, aki kérdésünkre elmondta, hogy aggasztónak találja azt, hogy ilyen szintre jutott a multik lobbitevékenysége, illetve kifejtette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom határozottan tiltakozik a GMO bárminemű engedélyezése ellen.

Meglátása szerint a jövő akkor biztosítható, ha önellátó nemzetgazdaságot építünk a már több mint ezer éve adott feltételekre. Ennek módja, hogy elsősorban legyen politikai akarat, ezt követően pedig összehangolt hathatós fejlesztésekkel megvalósulhat a teljes, de legalább a magasz arányú mezőgazdasági önellátás.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebookon, és olvasson tovább a témában: Egyre nagyobb gondot okoz a silány minőségű ukrán gabona Európában

Kiemelt kép: Agroinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Közéleti

Meghalt a Völner-Schadl ügy egyik tanúja

Szombaton lett volna az esküvőjük, de az Árpád hídi drogos ámokfutó, B. Roland megölte őket. Egy fiatal pár vesztette életét szerda este egy horrorbalesetben az Árpád hídon. Most szinte egy egész ország gyászolja Mónikát és Ervint, akiknek szombaton lett volna az esküvőjük Esztergomban. Az autóbaleset pillanatában csupán néhány utcányira voltak a lakásuktól, de már nem […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Nézd, közeleg királyod: teherautón jő, teherautó platóján

Apad a Tisza? Magyar Péter, az identitásmentes tömegek új messiásjelöltje hétről-hétre egyre jobban lejáratja magát. Ha nincs ló, jó a szamár is. Ha meg szamár sincs, jó a teherautó is. „Nézd, közeleg királyod: szamáron jő, szamár hátán.” (Zakariás könyve 9:9) Közel hat éve tapasztaljuk a magyar politikában, hogy a hazai választópolgároknak kitapintható egy messiásváró rétege, […]

Továbbiak
Aktuális Külföld

„Rituális Dühöngés”, avagy új mentális betegségek

Most, hogy végre szépen fokozatosan, de annál biztosabban vége van a Pride hónapnak csúfolt júniusnak, elérkezett az idő, hogy más mentális betegségekről is szót ejtsünk. Példásul a Rage Ritual azaz „Düh Rituálé” vagy kedveltebb fordítás szerint „Rituális Dühöngés” nevű parádéról. – Egészségügyi rovatunk beszámolója a nyugati világ egészségügyi állapotáról. Gyenge idegzetűek és érzékenyítettek számára nem […]

Továbbiak