Új Madách-szoborral gazdagodott Salgótarján

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Parányi Raab Péter szobrászművész által megálmodott Madách-szobrot.

Az alkotás a salgótarjáni Vármegyeháza előtti parkban kapott helyet.

A szobor méltó emléket állít Madách Imrének, aki kiemelkedő alakja nemcsak a magyar, de az egyetemes irodalomnak is.

Nem túlzás azt mondani, hogy „Az ember tragédiája” című zseniális drámája az egész világtörténelemhez adott hozzá.

Kép forrása: helikon.libricsoport.hu

A Vármegyeháza előtt álló szobrot pont az út túloldalán található nemzeti emlékhelyre tekint, Salgótarján tragédiájának színhelyére.

A Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Skuczi Nándor elmondta: „Tavaly ünnepeltük Petőfi Sándor és Madách Imre 200 éves évfordulóját. Az ünnepi év meghosszabbodott és Madách esetében most éri el csúcspontját a csodálatos szobor avatásával.”

Hozzátette: „Ezt a szoboregyüttest, amely az önkormányzat megrendelésére készült, az országgyűlés által megszavazott Madách-emlékév keretében adjuk át a közügynek, mert Madách Imre közügy.

Ennek az alkotásnak a felmutatásával is segítségül hívjuk a nagy drámaírót, hogy a mindennapokban is köztünk legyen és folyamatosan emlékeztessen bennünket arra, hogy itt Nógrádban is van jövő.

Innen is lehet példát adni emberségből, tisztességből, magyarságból, valamint hazaszeretetből. A vármegyei önkormányzat folyamatos törekvése a nógrádi identitástudat erősítése.”

A Magyar Írószövetség József Attila-díjas elnöke, Erős Kinga irodalomtörténész kifejtette: „Az ünnepi alkalmak mindig lehetőséget kínálnak arra, hogy számot vessünk egy életút felett. Ezen túlmenően arra is, hogy megálljunk egy pillanatra, rátekintsünk egy új műalkotásra, belenézzünk egy költő szemébe és meglássuk benne magunkat és a másikat. Erre napjainkban nagy szükség van.

Ezt követően a szobrot felszentelte Varga András esperes-plébános.

Murányi Sándor nyugalmazott iskolaigazgató, Nógrád Vármegye díszpolgára hangsúlyozta, hogy az új Madách-szobrot a költészet napján avatták fel Nógrád vármegyében, ahol nem csak ők, de Madách és a mű alkotója is leginkább otthon vannak.

Úgy fogalmazott: „A szobor a tekintetünk fel, s a lelkünket megemeli. A szobrászművész oly sok alkotásánál igaz ez az állítás. Hálámat fejezem ki az ajándékért a művésznek és azért, hogy megidézte a magyar 19. századot és benne a férfit, az embert, az igazit.”

Kapcsolódó cikkek: Az ember tragédiájának olvasására buzdít a vándorkiállítás

Kiemelt kép: Vendel Lajos (nool.hu)

Aktuális Belföld Közéleti Nógrád

Balassagyarmaton is létezik a harmadik út

Dócs Dávidék meghívást kaptak egy balassagyarmati kutyamenhelyre. Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Minden körzetbe el szeretnénk vinni a Mi Hazánk programját, így a balassagyarmatiakhoz is. Mi szeretnénk, hogy ha a politikai kultúrában meghonosulna az, hogy miben tudunk adni, segíteni a másiknak ahelyett, hogy politikai iszapbirkózást folytatnánk és azzal lennénk elfoglalva, hogy […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Dócs Dávid közleményt írt a vízgazdálkodásról

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője közleményt írt a vízgazdálkodással kapcsolatban. „Hazánkban a víz helyett már az aszály az úr! Nem tett semmit a kormány a vízmegtartás érdekében, ezért ismét a gazdák nyakán az aszály! Mára a mezőgazdasági termelés nem csak a változó gazdasági körülmények, az elszabadult inputanyag árak és az elhibázott politika […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a nyitrábányai (Handlova) kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök állapota súlyos, ugyanis a gyomrán és a mellkasán érte találat. A rendőrök azóta elfogták a merénylőt, amelyről videó is készült. Kiemelt kép: magyarnemzet.hu Székesi Marcell View all posts

Továbbiak