Új Madách-szoborral gazdagodott Salgótarján

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Parányi Raab Péter szobrászművész által megálmodott Madách-szobrot.

Az alkotás a salgótarjáni Vármegyeháza előtti parkban kapott helyet.

A szobor méltó emléket állít Madách Imrének, aki kiemelkedő alakja nemcsak a magyar, de az egyetemes irodalomnak is.

Nem túlzás azt mondani, hogy „Az ember tragédiája” című zseniális drámája az egész világtörténelemhez adott hozzá.

Kép forrása: helikon.libricsoport.hu

A Vármegyeháza előtt álló szobrot pont az út túloldalán található nemzeti emlékhelyre tekint, Salgótarján tragédiájának színhelyére.

A Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Skuczi Nándor elmondta: „Tavaly ünnepeltük Petőfi Sándor és Madách Imre 200 éves évfordulóját. Az ünnepi év meghosszabbodott és Madách esetében most éri el csúcspontját a csodálatos szobor avatásával.”

Hozzátette: „Ezt a szoboregyüttest, amely az önkormányzat megrendelésére készült, az országgyűlés által megszavazott Madách-emlékév keretében adjuk át a közügynek, mert Madách Imre közügy.

Ennek az alkotásnak a felmutatásával is segítségül hívjuk a nagy drámaírót, hogy a mindennapokban is köztünk legyen és folyamatosan emlékeztessen bennünket arra, hogy itt Nógrádban is van jövő.

Innen is lehet példát adni emberségből, tisztességből, magyarságból, valamint hazaszeretetből. A vármegyei önkormányzat folyamatos törekvése a nógrádi identitástudat erősítése.”

A Magyar Írószövetség József Attila-díjas elnöke, Erős Kinga irodalomtörténész kifejtette: „Az ünnepi alkalmak mindig lehetőséget kínálnak arra, hogy számot vessünk egy életút felett. Ezen túlmenően arra is, hogy megálljunk egy pillanatra, rátekintsünk egy új műalkotásra, belenézzünk egy költő szemébe és meglássuk benne magunkat és a másikat. Erre napjainkban nagy szükség van.

Ezt követően a szobrot felszentelte Varga András esperes-plébános.

Murányi Sándor nyugalmazott iskolaigazgató, Nógrád Vármegye díszpolgára hangsúlyozta, hogy az új Madách-szobrot a költészet napján avatták fel Nógrád vármegyében, ahol nem csak ők, de Madách és a mű alkotója is leginkább otthon vannak.

Úgy fogalmazott: „A szobor a tekintetünk fel, s a lelkünket megemeli. A szobrászművész oly sok alkotásánál igaz ez az állítás. Hálámat fejezem ki az ajándékért a művésznek és azért, hogy megidézte a magyar 19. századot és benne a férfit, az embert, az igazit.”

Kapcsolódó cikkek: Az ember tragédiájának olvasására buzdít a vándorkiállítás

Kiemelt kép: Vendel Lajos (nool.hu)

Aktuális Belföld Nógrád

Benzin folyt az úttestre, a tűzoltók eltakarították

Egy személyautóból folyt az úttestre üzemanyag Palotáson. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kapás Márton azt közölte: „Az eset hétfő kora reggel történt a településen található Szabadság úton. A helyszínre siettek a pásztói hivatásos tűzoltók, akik letisztították az útpályáról a körülbelül egy négyzetméteres benzinfoltot. Az egység kiérkezésekor nem tartózkodott senki a helyszínen.” Kiemelt kép: magyarhirlap.hu […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Nógrád

Kifehérítette a tavaszi hóesés a Kékestetőt

Több centis hó borítja be a nógrádi határon fekvő hegycsúcsot. Már egészen belelendültünk 2024 tavaszi napsütésébe, majd egyik pillanatról a másikra berúgta az ajtónkat a tél. Gondolta, visszatér. Hétfő reggelre ugyanis kifehéredett a Kékestető. Természetesen idén is lepottyant a tavaszi hó 2-3 centiméter vastagságban. Mostanában gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy „szeszélyes időjárás”. Milyen aranyos […]

Továbbiak
Aktuális Belföld Közéleti Történelmi

Mi Hazánk Ifjai: Példaképek nélkül nincs jövő!

163 éves lenne Tisza István gróf. „Négy politikai merénylet. Ennyi kellett az egyik legnagyobb magyar politikus megöléséhez. Ha Magyarország egykori kiváló miniszterelnöke, Tisza István gróf még élne, ma ünnepelné 163. születésnapját. Helyette jelen pillanatban is, forog a sírjában. Forog a sírjában annak az országnak a földje alatt, melynek védelmében, vezetőjeként, halála napjáig harcolt hazánk ellenségei, […]

Továbbiak