Betyárasztal – ahol ötvöződik a vendéglátás és a betyár kultúra

Idén is Cserháthalápon fog ötvöződni a népies kultúra, a hagyományőrzés és a betyárság. Lassan nincs, aki ne tudná Nógrád vármegyében mi is az a Betyárasztal fesztivál, de már az ország minden szegletéből büszkélkedhet érkezőkkel a rendezvény.

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Betyárasztal Fesztivál, melyet Dócs Dávid – Cserháthaláp akkori polgármestere – álmodott meg. Az idei eseményt, már felesége, Dócsné Sávolyi Henriett szervezi, aki mindig is előszeretettel segítette a rendezvény létrejöttét. Mivel mindkettőjüknek szíve ügye a hagyományőrzés, szerették volna, ha ezt valamilyen módon – polgármesteri feladataik ellátása közben is – továbbadhatják a következő nemzedéknek.

Hogy mi az a Betyárasztal? Miért vagy hogyan lett fesztivál? Mi a célja? – ezek a kérdések minket is érdekeltek, így egy interjún kívül leültünk beszélgetni ezekről a kérdésekről is.

Így hát megtudhattuk, hogy amikor kezdetben Dócs Dávidot megválasztották polgármesternek, igyekezett egy élhető, biztonságos kis települést létrehozni. Ezzel párhuzamosan folyamatosan azon járt az esze, hogyan kellene a településsel is kifejezni a kultúránk és nemzetünk hagyományainak tiszteletét. Az első lépés a tájház volt, az óvoda rendbetétele, majd egy nagyobb dolgon kezdett el gondolkodni. Egy fesztivált szeretett volna létrehozni. Gyermekkori regékből tudta, hogy Cserháthaláp hegyeiben van egy „Betyárasztal” nevű természetes kőképződmény. A monda szerint ezen osztozkodtak a betyárok annak idején.

Már meg is volt az ötlet, „Betyárasztal Fesztivál” kiváló név volt. Magában foglalt mindent, amit csak szeretett volna. Felesége, Dócsné Sávolyi Henriett pedig már a kezdetektől lelkes támogatója volt a rendezvény megszervezésének. Először csak bizonyos dolgok beszerzésében segített. Idővel már, mint polgármester ő maga szervezte a fesztivált. Ő is igyekezett beletenni kicsit magát; az Európai Uniótól támogatást szerzett, így a rendezvény három napos lett, és három határon túli testvértelepülés részvételével fog lezajlani. De az is ide sorolható, hogy már nem csak hagyományőrző, vagy népdalkörök vettek részt, hanem nagy nevű előadók is.

Program

A rendezvény három napos, mely az augusztus 9-én a testvértelepülésrekről Inámból, Érolasziból és Kórógyról érkező delegációk ünnepélyes fogadásával fogja kezdetét venni. A nap fénypontja az este 7-kor kezdődő Ocho Macho koncert lesz. Másnap, 10-én pedig a Betyárasztal Fesztivál fő napján a megszokott hagyományőrző programok várják a látogatókat, harmadik nap pedig főleg a testvértelepüléseknek szól, amikor is kiértékelik a rendezvényt és egy jó hangulatú közös találkozót tartanak.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebookon és olvasson tovább!

Helyi

Rendezett sírokra rakják ki a gondozatlansági táblákat Balassagyarmaton

Több balassagyarmati lakos hevesen tiltakozik amiatt, hogy a temetőgondnokság több olyan sírra is a gondozatlanságra figyelmeztető értesítést helyezett ki, amelyek első pillantásra rendezettnek tűnnek. A jelenségre a minap Győri János önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet facebook-bejegyzésében, és megállapításait képekkel is alátámasztotta. A fotón egy szemlátomást rendezett, fedett burkolatú sír látható, amelyre az alábbi feliratú […]

Továbbiak
Helyi

Pénteki gondolatok (6.) – Tiszta lehúzás!

A plakát első blikkre teljesen normálisnak tűnik, alaposabban megvizsgálva azonban megdöbbentő a felhívás tartalma. Október 12-re, szombatra a balassagyarmati atlétikai pályára Balassa 400 címmel rekortán futóversenyt hirdetett egy sportorigo.com nevű internetes portál. Eddig még nem is lenne semmi baj, ám a viadal nevezési díjaira tekintve rettenetesen visszahőköltem. Az előzetes, online nevezés a felnőtteknél 3500 (!), […]

Továbbiak
Nógrád

Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről. Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, […]

Továbbiak