Több településen már ezen a héten megalakultak az új önkormányzatok

Október első hetében már több nyugat-nógrádi településen megtartották alakuló ülésüket a helyi önkormányzatok. Jó néhány községben új polgármester kezdi meg munkáját és a testületi tagok sorában is számos új arccal találkozhatnak a közélet iránt érdeklődő emberek.

Szügyben az elsők között történt meg váltás. Hugyeczné Giebiszer Beáta, a júniusban megválasztott polgármester portálunk megkeresésére elmondta, október elsején a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály vezetője és szakügyintézője jelenlétében lezajlott az átadás-átvétel, másnap pedig megtartották a képviselő-testület ünnepélyes alakuló ülését. A falu művelődési házában mintegy száz fős érdeklődő közönség előtt esküdtek fel tevékenységükre az új döntéshozók.

Az új szügyi képviselő-testület. Balról: Benedek József, Roza Gábor, Faludi László, Hugyeczné Giebiszer Beáta polgármester, Hugyecz Tiborné alpolgármester, Urbán Gábor, Földi Balázs.

Nógrádkövesden szintén új polgármester kezdte meg a munkát, Sinkó Attila személyében. Ő a község hivatalos facebook-oldalán számolt be a részletekről, kiemelve, hogy az eskütételt követően, amelyet a képviselőkkel, Berta János alpolgármesterrel, Csík Zoltánnal, Szandai Nándornéval és Viktor Mónikával közösen mondott el, ismertette programját, valamint a rövid – és hosszú távú terveit, hozzátéve, a tiszteletdíjak megállapítását követően mindannyian lemondtak erről a javadalmazásról, felajánlva az összeget a község javára. Az első rendeletek között pedig szabályozták a szociális tűzifa támogatásokat, amelynek lényegéről hamarosan tételesen értesítik a lakosságot.

Nógrádkövesden Sinkó Attila személyében (középen) új polgármester kezdi meg munkáját

Balassagyarmaton október 3-án, csütörtökön rendezték meg az alakuló ülést. Csach Gábor újraválasztott polgármester saját facebook-oldalán köszönte meg a városbelieknek, hogy az önkormányzati választások történetében a valaha volt legmagasabb számban járultak júniusban a polgárok az urnákhoz. A továbbiakban gratulált a testületbe jutott képviselő-társainak, hangsúlyozva, hogy a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében bekerült Pulay Gergely személyében színesebb, többpólusú munka várható a jövőben a település érdekében. Ezen felül kifejezetten örömét fejezte ki a hölgytársainak, mondván meggyőződése, hogy a vitákban szükség van az ő racionális, ugyanakkor kompromisszumokra törekvő, férfiakat szelídítő habitusukra.

Balassagyarmat új képviselő-testülete. Balról: Pulay Gergely, Münzberg Gusztáv, Győri János, dr. Kasuba Klaudia, Bojtos István, Bárányné dr. Balázs Mária, Borenszki Ervin, Csach Gábor polgármester, Huszár Péter alpolgármester, Frankó Viktória, Adamek István, dr. Szabó Géza.

Más településeken, mint például Borsosberényben, vagy Rétságon a jövő héten tartják meg az alakuló üléseket.

Nógrád

Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről. Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, […]

Továbbiak
Nógrád

Nógrádi értéktárba került az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese

A szeptember 21-én, Karancslapujtőn tartott vármegyei napon került be a nógrádi értéktárba, az épített környezet kategóriában az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese. Talán nem is túl sokan tudják szűkebb pátriánkban, hogy Nógrád vármegye székhelye a 18. században először nem Balassagyarmat volt, hanem a várostól mintegy öt kilométerre, délre található Szügy. A történet hátterében az áll – […]

Továbbiak
Nógrád

Pénteki gondolatok (5.) – Könyvkupac tetején

A minap megálltam egy percre a balassagyarmati Helytörténeti Gyűjtemény előtt kitett kosaraknál, ahonnan ingyenesen elvihetőek régebbi kiadású könyvek. Igazság szerint a druszámnak egy druszájáról írott regényét kerestem, amit korábban már láttam a kollekcióban, de Heinrich Mann-nak a Bourbon-dinasztia alapítójáról, IV. Henrik francia királyról írt regényét már nem találtam. Annál inkább ott volt a Világirodalom remekei […]

Továbbiak