Ellenzéki képviselők véleményezik a polgármesteri programot (1.)

Október 3-án tartotta alakuló ülését Balassagyarmat új önkormányzata, amely után Csach Gábor a nagy nyilvánosság elé tárta az elkövetkező öt évre szóló polgármesteri programot. Ennek részleteit véleményezik most sorra az ellenzéki képviselők, elsőként Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért részéről.

Csach Gábor lényegében hat pontban foglalta össze, melyek azok a legfontosabb vívmányok, amelyeket szeretnének megvalósítani, illetve tovább fejleszteni a 2024 és 2029 közötti időszakban. Ezek összességében így hangzanak:

  • Szociális – és családtámogatási program folytatása, új kedvezményekkel, a családokat kiszolgáló intézményhálózat fejlesztésével, munkahelyteremtési – és lakásépítési programokkal.
  • A helyi gazdaság élénkítése a helyi kis – és mikro-vállalkozások támogatásával, a befektetések ösztönzésével és a turizmus fellendítésével, mindez felvidéki települések csatlakozásával, útfelújításokkal, kerékpárhálózat bővítésével a Nyírjes és Patvarc irányába, a hulladékszállító cég Szügyi útra történő kiköltöztetésével a buszpályaudvar környékén a kereskedelmi lehetőségek gazdagításával.
  • A zöldövezetek fejlesztése tekintetében új parkokat, zöld folyosókat létesítenek és ösztönzik a zöldhulladék lakossági hasznosítását és a csapadékvíz megtartását, ezen kívül a kritikus csapadékelvezető árkok helyzetét is rendezik. A Nyírjesben a MOSOLY-EGYMI iskola környékén szennyvízcsatorna épül. és növelik az üdülőövezetre vezető ivóvízrendszer kapacitását, míg az Árpád utca Mikszáth utca felé való kivezetésével az özönvíz után itt keletkező áldatlan állapotok is megszűnhetnek.
  • Az egészségügyi – és sportfejlesztések területén életpálya – és ösztöndíj programokat indítanak az egészségügyi szakemberellátás minőségi javításáért, felújítják a háziorvosi rendelőket, teljesen korszerűsítik a rendelőintézet épületét, és kiterjedt lobbitevékenységgel szeretnék elérni a kórházon belüli további fejlesztéseket. A sportlétesítmények oldalán a nyírjesi kajak-kenu klubház kiépítése és a városi strand korszerűsítése szerepel az első helyen.
  • A Modern Város kiépítése során fejlesztik majd az OKOS VÁROS Balassagyarmatra vetített változatait, az e-szolgáltatások körét, támogatják a szakképzést, többek között gépészeti tanműhely lesz a Szondi szakképzőben, tornaterem a Mikszáth technikumban.
  • Végezetül törekednek Balassagyarmat identitásának további erősítésére, a kulturális -és szórakoztató rendezvények színvonalának emelésére, a Civitas Fortissima kultusz népszerűsítésére, a diákönkormányzatok és civil szervezetek támogatására, valamint megemlékeznek több kiemelkedő személyiség kerek évfordulójáról. Nem utolsósorban pedig pénzügyi forrásokat igyekeznek találni a várva várt színházterem felépítésére.

Bojtos István a Szövetség A Balassagyarmatiakért (SZAB) listájáról került a képviselő-testületbe. Elmondta, sajnálatos tény, hiába, hogy az elmúlt ciklusban a mostaninál nagyobb támogatást élvezett az ellenzék, hiszen öt képviselőjük tevékenykedhetett az önkormányzatban, mégsem tapasztalták, hogy figyelembe vették volna az ő javaslataikat, mindent a kormánypárti frakció döntött el. A legszomorúbb, hogy az építő célú javaslatokat is elutasították.

A strand fejlesztése is szerepel a programpontok között
  • A konkrét programpontokkal kapcsolatban úgy gondolom, feltétlenül gondoskodni kell a már megvalósult újabb zöld területek rendszeres karbantartásáról, ebbe beletartozik az állandó fűnyírás, a játszóterek rendbetétele, az Árpád utca vége áldatlan állapotainak megszüntetése pedig az egyik legfontosabb pontnak illene lennie ebben a programban, hiszen tarthatatlan körülmények uralkodnak a városban a csapadékvíz-elvezetésével kapcsolatban, mutatta ezt az ősz eleji zivatar is – hangsúlyozta az újonnan megválasztott képviselő.

Bojtos István hozzátette még, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani Balassagyarmat köztisztasági helyzetére, és a közterület-felügyelőket ne csak a szolgálati autójukban ülve lássuk, hanem találkozzunk velük személyesen az utcán, amint valóban felügyelik a rendet és alkalmas esetekben a helyszínen intézkednek, mert mint vallja, igenis komoly pénzügyi bírságot kell kiszabni a szemetelő hajléktalanokra, a padon ülve szotyolázókra, és nem utolsó sorban azokra a vállalkozókra, akik nem hajlandóak az üzletük környékét rendben tartani.

Bojtos István szerint az egyik legfontosabb feladat a csapadékvíz-elvezető rendszer rendbetétele
  • Sokkal alaposabban kell a jövőben ellenőrizni a megvalósult beruházások kivitelezését, talán akkor nem történik meg olyan eset, mint a gördeszka pályánál, hogy kétszer kellett megépíteni – folytatta a városatya. – Meggyőződésem, az ellenzéki képviselők is kötelező módon bevonást érdemelnek a beruházások folyamatának kontrolljába, ha már a tervezésből kihagyták őket.

Befejezésül Bojtos István hangsúlyozta: az önkormányzat egy város lakosságának összessége. A képviselőnek az a feladata, hogy közvetítse a vezetésnek a lakók problémáit, kéréseit, eljárjon a választópolgárok érdekében. Ezt Balassagyarmat kormánypárti vezetőinek is tudomásul kell venni. Az elmúlt öt éves ciklusban nem tekintették partnernek az ellenzéket. Retorikában persze igen, a gyakorlatban viszont nem. Ezt nem tarthatják követendő útnak, sokkal inkább legyen kölcsönös bizalom a két fél között, mert csak így haladhatnak méltóképpen előre Balassagyarmat boldogulásának érdekében.

Nógrád

Nógrádi értéktárba került az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese

A szeptember 21-én, Karancslapujtőn tartott vármegyei napon került be a nógrádi értéktárba, az épített környezet kategóriában az egykori szügyi vármegyeháza épületegyüttese. Talán nem is túl sokan tudják szűkebb pátriánkban, hogy Nógrád vármegye székhelye a 18. században először nem Balassagyarmat volt, hanem a várostól mintegy öt kilométerre, délre található Szügy. A történet hátterében az áll – […]

Továbbiak
Nógrád

Több településen már ezen a héten megalakultak az új önkormányzatok

Október első hetében már több nyugat-nógrádi településen megtartották alakuló ülésüket a helyi önkormányzatok. Jó néhány községben új polgármester kezdi meg munkáját és a testületi tagok sorában is számos új arccal találkozhatnak a közélet iránt érdeklődő emberek. Szügyben az elsők között történt meg váltás. Hugyeczné Giebiszer Beáta, a júniusban megválasztott polgármester portálunk megkeresésére elmondta, október elsején […]

Továbbiak
Nógrád

Pénteki gondolatok (5.) – Könyvkupac tetején

A minap megálltam egy percre a balassagyarmati Helytörténeti Gyűjtemény előtt kitett kosaraknál, ahonnan ingyenesen elvihetőek régebbi kiadású könyvek. Igazság szerint a druszámnak egy druszájáról írott regényét kerestem, amit korábban már láttam a kollekcióban, de Heinrich Mann-nak a Bourbon-dinasztia alapítójáról, IV. Henrik francia királyról írt regényét már nem találtam. Annál inkább ott volt a Világirodalom remekei […]

Továbbiak