Tiltakozott a Mi Hazánk a vasútlezárások ellen

A Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője, Dócs Dávid és a Mi Hazánk Ifjai szombaton tiltakozást szervezett a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal megszüntetése ellen.

Helyszín: ipolytarnóci vasútállomás

A tiltakozáshoz jelentős számú résztvevő mellett az esemény közben is többen csatlakoztak, látván hogy végre vannak, akik kiállnak a lezárások ellen.

Helyszín: ráróspusztai vasútállomás

A szombati napon nosztalgia vonat közlekedett az augusztus elsejével a forgalom alól mentesített vonalon.

A vonat Budapest-Nyugati pályaudvarról indult, s teltházas volt, ami nem csak a páratlanul szép nógrádi tájnak, de annak is köszönhető volt, hogy a vonatot továbbító NOHAB mozdony a 60. életévébe lépett.

A közlekedő vonat mellett a Mi Hazánk Mozgalom és a Mi Hazánk Ifjai molinókkal akciózott több állomáson is, mint például Balassagyarmat, Szécsény és Ipolytarnóc, s a helyiek mellett a vonat több utasának is elnyerték a szimpátiáját vele.

Az akciónak előzménye is volt, hiszen Dócs Dávid szervezésével szeptemberben jóval több, mint 100-an tüntettek a balassagyarmati vasútállomás előtt, ahol felszólalt többek között a város volt kormánypárti vezetője, Medvácz Lajos is, aki mindig következetesen kiállt a vasút mellett, képviselve ezzel a térség érdekét.

Dócs Dávid ezen a tüntetésen kijelentette, hogy addig nem tágít, amíg Lázár János miniszter asztalára nem teszi az Ipoly-völgyi vasút koncepcióját.

Helyszín: balassagyarmati vasútállomás

Ugyanis a MÁV (Magyar Államvasutak Zrt.) még júliusban, minisztériumi egyeztetéssel úgy döntött, hogy több másik mellett lezárja, megszünteti az északi (magyar-szlovák) gúnyhatár mellett futó, Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalat, mely a határ másik felén Losoncig ér.

Ez a vonal 1896. óta működött, de 102 éve a Trianoni Békediktátum megszületését követően funkcióját vesztette, majd miután a 60-as években felszedték a Drégelypalánk-Ipolyság közötti 6,6 kilométeres szakaszt, végképp kérdésessé vált a sorsa a jövőt illetően is.Pedig hazánkban a vasúthálózatok óriási lehetőségeket rejtenek mind személy-, mind teherszállítás terén, de úgy tűnik a MÁV fejlesztés helyett inkább a kukába dobja Magyarország lehetőségeit. A kálvária korábban a romhányi vonal bezárásával, majd a Balassagyarmat-Budapest közvetlen járat megszüntetésével kezdődött.

Helyszín: balassagyarmati vasútállomás

A teherszállítás terén példának okáért a szlovákok és a lengyelek irányába is jelentős teherforgalmat lehetne lebonyolítani, bekapcsolva a rétsági és balassagyarmati ipari parkokat is, továbbá újra lehetne indítani a 2007. óta szintén szüneteltetett romhányi vonalat is, mely például a romhányi csempegyárnak is jó szolgálatot tenne, az erdészetekről nem is beszélve.

Az egész persze akkor lenne kerek, ha két határátlépéssel Ipolyságot kötné össze Losonccal az Ipoly-völgyi vasút, annak szellemében, ahogy annak idején megépült!

A fővároshoz közeli vármegyékben és régiókban az egyre növekvő dugók miatt a vasútlezárások olajat jelentenek a futótűzre. Ezekkel az intézkedésekkel a MÁV több fennálló problémát fokoz, ahelyett hogy megoldaná őket. Kétségkívül egyedi hozzáállás.

Ahelyett, hogy a hatalom segítené a Nógrád vármegyeiek életét, hovatovább megalapozná a vidéki fiatalok jövőjét, évről-évre csak rontanak a helyzeten, többek között a mobilitásukat illetően is.

Helyszín: szécsényi vasútállomás

Budapest folyamatosan szívja magába a Nógrád vármegyei fiatalokat. Ezt a problémát nem csak az csökkentené jelentősen, ha a vármegye nem a kátyúiról lenne híres, melyek kikerülésével az autós egy másik kátyúba gurul, hanem ha könnyítenének a tömegközlekedésen is, ehelyett rontanak rajta, és még terheltebbé és zsúfoltabbá teszik az utakat.

Ilyen körülmények és hozzáállás mellett hogyan is várhatnánk el a nógrádi fiataloktól, hogy vidéken maradjanak és onnan közlekedjenek a centrumba?

A 20. század közepe óta egy szűnni nem akaró, fokozódó romlás áldozata a magyar vidék és mezőgazdaság, melyek kulcsfontosságúak LENNÉNEK a Kárpát-medencében élőknek.

Helyszín: ipolytarnóci vasútállomás

A vidék és a város között egyre szélesedik a szakadék, hidak helyett falak épülnek, az új nemzedékek elszakadnak a természettől, elhagyják hagyományaikat, tradícióikat, elveszítik kulturális identitásukat, közösségtudatukat, felbomlik a nemzeti egység.

A nemzet fennmaradását a hagyományok őrzik, a hagyományokat pedig a vidék és a fiatalság. De ha vidéken nincs fiatalság, nemzet sem lesz, hogy fennmaradjon.

Ahogy 100 éve a Felvidék elszakadt Magyarországtól, úgy napjainkban a vidék a várostól, a fiatalság pedig a hazaszeretettől.

Az elmúlt 30 év elhibázott gazdaságpolitikája és annak irányító politikusai felelősek a MÁV-nál tapasztalható állapotokért. A vasút fejlesztése a térség, tehát a vidék fejlesztését is jelentené, ha végre elkezdené valaki, amíg a lezárás a fejlődés ellenkezőjével egyenlő.

Nem egy elszigetelt, hanem egy, az ország vérkeringésébe bekötött, a helyben élőknek lehetőséget kínáló vidéket szeretnénk, mely nem csak az ott lakók, de az egész ország érdeke is!

Éppen ezért a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozik a vasútlezárások ellen!

Ha szeretne még tájékozódni a témában, olvassa el korábbi cikkeinket is: 1.2.3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aktuális Belföld Nógrád

A hőség miatt korábban nyitotta meg kapuit a balassagyarmati strand

A hőség miatt három nappal korábban nyitott a Városi Strandfürdő Balassagyarmaon. Az országos tisztifőorvos hazánk egész területére vonatkozóan szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amely Balassagyarmaton is életbe lépett. Csach Gábor polgármester azt nyilatkozta: „A Városi Strandfürdő szerdán megnyitotta kapuit a csobbanni vágyók részére, és ezen a héten csütörtökön és pénteken is nyitva tart […]

Továbbiak
Belföld Nógrád

Két fiatal banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson

Két fiatalokból álló banda feszült egymásnak a balassagyarmati buszállomáson kedd délután. Az esethez több rendőr is a helyszínre érkezett. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Buda Gábor a nool.hu-nak azt nyilatkozta: „Két csoportosulás közötti, garázda jellegű cselekménnyel kapcsolatban intézkedtek a balassagyarmati rendőrkapitányság munkatársai.” Hozzátette: „Az esetnek nincs sérültje.” Kiemelt kép: szabadriport.wordpress.com Székesi Marcell View all posts

Továbbiak
Belföld Heves

Gázkémény csövét lopta el egy sarudi nő

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétsége miatt folytatott eljárást egy sarudi nő ellen. – nyilatkozta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Lázár Levente rendőrfőhadnagy a heol.hu-nak A nyomozás adatai alapján a 37 éves nő március 14-én bement egy helyi ingatlan udvarába és onnan egy 6-7 méter hosszú gázkéményhez tartozó csövet lopott, majd azt értékesítette. A […]

Továbbiak